Alegeri prezidenţiale în SUA. Mai mulţi copii din Iowa s-au jucat în avionul lui Donald Trump cât timp miliardarul le-a vorbit părinţilor

Alegeri prezidenţiale în SUA. Mai mulţi copii din Iowa s-au jucat în avionul lui Donald Trump cât timp miliardarul le-a vorbit părinţilor

Avionul lui Donald Trump a făcut un cerc înainte de a aterizare pe aeroportul din Dubuque, Iowa FOTO Damon Winter/The New York Times

Aproximativ o mie de persoane au aşteptat în frig pe hangarul aeroportului din Dubuque, în Iowa, aterizarea avionului excentricului miliardar american Donald Trump, favoritul taberei republicane pentru obţinerea nominalizării la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Odată coborât din aparatul de zbor, Trump le-a propus copiilor prezenţi alături de părinţii lor să alerge prin avionul său cât timp va vorbi, o invitaţie acceptată imediat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca un adevărat favorit, Trump a ieşit din avionul său, un Boeing 757, pe ritmurile coloanei muzicale a filmului „Air Force One“, după ce a oferit un spectacol aviatic, stârnind ropote de aplauze şi urale în rândul mulţimii.

Înainte de aterizare, avionul a coborât puţin, după care a urcat şi a făcut un cerc, impresionând mulţimea adunată pe hangarul aerportului din Dubuque pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Donald Trump, care ar urma să se confrunte cu Hillary Clinton, favorita taberei democrate, în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ajuns în faţa susţinătorilor săi, miliardarul i-a invitat pe copii să se alerge prin avion cât timp le va vorbi părinţilor lor.

Apoi, el declarat că este timpul pentru un nou avion prezidenţial, fiindcă cel de acum este vechi şi „scuipă“ dioxid de carbon, relatează Daily Mail.

Mai mulţi copii aşteaptă nerăbdători să urce la bordul avionului lui Donald Trump FOTO Twitter NoahGrayCNN

Avionul lui Donald Trump, examinat îndeaproape de copii FOTO Twitter NoahGrayCNN

Donald Trump, favorit în sondajele din tabăra republicanilor, şi-a îndemnat susţinătorii să vină la vot chiar dacă va ninge. „Sunteţi obişnuiţi cu asta aici în Iowa, nu-i aşa?“, le-a spus el, potrivit AFP şi Agerpres.

Sosit în Iowa pentru caucusurile (convenţiile locale, n. red.) de luni, Trump i-a luat în colimator pe preşedintele Barack Obama, care foloseşte un Boeing 747 vechi pentru a pleca în vacanţele sale din Hawaii, pe Hillary Clinton, implicată în scandalul e-mailurilor, dar şi pe principalul său contracandidat din tabăra republicană, senatorul de Texas Ted Cruz.

Ted Cruz „a fost cetăţean canadian până acum 15 luni“, a reiterat sâmbătă Donald Trump pe pista aeroportului din Dubuque, cu avionul său privat în plan secund. „Este o problemă“, a susţinut el, citând experţi constituţionali care au afirmat că senatorul nu ar putea fi eligibil, lucru contestat de alţi experţi, scrie Agerpres.

Referindu-se la dezbaterea de joi de la care a lipsit, Donald Trump a afirmat că a fost „proastă, greu de urmărit şi plictisitoare“.

Trump este cotat cu 28% din intenţiile de vot din Iowa în sondajul realizat de Des Moines Register. Inamicul său declarat este Ted Cruz, cotat cu 23% din intenţiile de vot ale electorilor republicani. Pe cel de-al treilea loc în rândul republicanilor, cu 15% din intenţiile de vot, se află senatorul de Florida Marco Rubio, de origine cubaneză, care a adunat mulţimi importante la mitingurile sale şi care este deseori citat ca fiind a doua opţiune atât de către susţinătorii lui Ted Cruz, cât şi de cei ai lui Donald Trump.

Democrata Hillary Clinton, după un început triumfal de campanie în aprilie anul trecut, nu mai este candidatul preferat decât pentru 45% dintre democraţii din Iowa care intenţionează să participe la alegerile primare de luni seară, conform sondajului cotidianului local Des Moines Register. Principalul său contracandidat, senatorul Bernie Sanders, şi-a atras simpatia tinerilor democraţi prin denunţarea „clasei miliardarilor“ şi prin apelul său la o revoluţie politică. El se află imediat în urma fostului secretar de Stat, cu 42% din intenţiile de vot. Marja de eroare este de patru puncte procentuale.

Acest sondaj tradiţional nu „s-a înşelat“ decât o dată după 1988: în 2012, în privinţa republicanilor.

Convenţiile locale din Iowa dau startul procesului electoral pentru nominalizarea candidatului republicanilor, respectiv democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

După Iowa, candidaţii se vor îndrepta spre New Hamsphire, în nord-est, unde alegerile primare vor avea loc la 9 februarie, notează Agerpres.

citeste totul despre: