Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să negocieze încorporarea forţelor militare ale regiunii separatiste Osetia de Sud

Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să negocieze încorporarea forţelor militare ale regiunii separatiste Osetia de Sud

Preşedintele rus Vladmir

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi armatei să negocieze încorporarea forţelor armate ale regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ordinul prezidenţial precizează că acordul militar trebuie să prevadă adoptarea de către separatişti a unor noi proceduri operative pentru forţele lor armate. Procedurile ar urma să fie aprobate de Moscova, iar structura şi obiectivele trupelor osetine să fie determinate împreună cu Rusia. Militarii din Osetia se pot transfera în armata rusă, în număr limitat de efectivul necesar pentru baza militară a Rusiei din Osetia de Sud. Efectivele osetine se vor reduce corespunzător.
 
Includerea forţelor sud-osetine în structura de comandă a armatei ruse a fost criticată de Georgia şi aliaţii occidentali drept o încercare mascată de a anexa Osetia, regiunea care şi-a declarat independenţa de Georgia după destrămarea Uniunii Sovietice. 
 
În practică, Moscova controlează de câţiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, dar cel puţin formal tratează Osetia de Sud ca pe un stat separat, nu ca pe o parte a Rusiei.
 
Osetia de Sud a declanşat un război de secesiune împotriva Georgiei după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. În 2008, Rusia a trimis trupe în regiunea separatistă, afirmând că urmăreşte protejarea civililor de atacurile armatei georgiene şi, după un scurt conflict, a recunoscut Osetia de Sud ca stat independent. Acesta nu beneficiază însă de recunoaşterea marii majorităţi a comunităţii internaţionale. 
 
După scurtul război ruso-georgian din 2008, Rusia staţionează mii de militari în regiunea separatistă pe care o controlează în realitate.
 
citeste totul despre: