„Trădătorii”, show tv în Rusia prezentat de principalul suspect în uciderea agentului rus Litvinenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Steven Rosenberg a prezentat într-un reportaj pentru BBC un nou proiect de televiziune din Rusia, numit „Trădătorii” şi a cărui gazdă este Andrei Lugovei, principalul suspect din cazul uciderii fostului agent rus Alexander Litvinenko. După cum arată jurnalistul occidental producţiile se înscriu pe linia unei teme prezente în mediul politic de la Moscova, aceea a trădării patriei ruse.

Într-o cafea moscovită, Andrei Lugovei i-a prezentat reporterului Steven Rosenber noul său proiect, unul jurnalistic: trădarea.  Bărbatul pe care poliţia britanică îl suspectează de a fi vinovatul pentru uciderea fostului agent rus Alexander Litvinenko debutează în televiziune, fiind gazdă a unei serii de documentare numită „Trădătorii”. Este despre cetăţeni din fosta Uniune Sovietică care şi-au trădat patria.

„Acest program nu este despre politică sau despre propagandă”, a precizat Lugovoi. „Este despre esenţa trădării, despre de ce opt cetăţeni sovietici aproape geniali, cu o educaţie bună şi cariere minunate au decis să lucreze pentru alte state să facă un rău enorm ţării lor”, a adăugat cel este în continuare suspectat de crima din 2006.

Trailerul pentru aceste documentare este făcut într-un mod foarte dinamic, ca şi cum ar fi prezentarea unui film cu James Bond, potrivit reporterului BBC. Moderatorul este cel care apare în diferite ipostaze specifici spionilor, fiind prezentat drept „legenda vie căutată de serviciile de informaţii britanice”.

Neagă faptul că l-ar fi ucis pe Alexander Litvinenko în 2006, într-un restaurant londonez, dar îşi menţine în continuare părerea că a Litvinenko a fost un trădător.

Cu toate că este vorba de trădători care ţin de domeniul trecutului, tema este cu „bătaie lungă”. „Trădarea este un subiect de actualitate şi nu doar pentru Rusia”, susţine Lugovoi. De aceea şi părere este şi preşedintele Rusiei. Luna trecută, într-o intervenţie la tabără unde era adolescenţi implicaţi în politică, Putin a atras atenţia că în Rusia sunt anumiţi oameni care sunt pregătiţi „să trădeze interesele naţionale ale ţării”. Chiar a făcut o comparaţie între bolşevicii din al doilea deceniu al secolului al-XX-lea şi unii care ar dori să poarte o „nouă revoluţie”.


Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 radioactiv în 2006. FOTO: topnews.in

image

„Ţapii ispăşitori”

Mass-media de stat, controlată de Kremlin, a preluat această temă şi a atras atenţia asupra pericolului care ameninţă Rusoa din interior. Postul de televiziune NTV a difuzat un film denumit „Prietenii juntei”. În această producţie au fost aduse acuze mai multor politicieni ruşi, vedete sau activişti care şi-au expriat susţinerea faţă de guvernul de la Kiev. Aceştia au fost prezentaţi ca trădători .

Profesoara de istorie Tamara Eidelman consideră că Putin utilizează un limbaj asemănător cu cel întrebuinţat de liderii totalitari şi condamnă încercarea liderului de la Kremlin de a găsi ţapi ispăşitori, nu de a încerca soluţiile necare şi normale pentru a rezolva anumite probleme. Eidelman a criticat deschis intervenţia trupelor ruse în regiunea est-ucraineană, ceea ce a dus la includerea ei în lista celor din „Prietenii juntei”.

Cu toate acestea, profesoara moscovită nuanţează prin atragerea atenţiei că deşi nu situaţia din Rusia secolului al-XXI-lea nu este asemănătoare cu cea din timpu lui Stalin când adversarii politici erau trimişi în Gulag, propaganda de la Moscoa pare a împrumuta anumite elemente.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite