Rusia susţine că la Deveselu SUA au amplasat rampe de unde se pot lansa rachete Tomahawk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elemente ale scutului antiracheta de la Deveselu
Elemente ale scutului antiracheta de la Deveselu

Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, şeful adjunct pentru operaţiuni al Statului Major rus, în cadrul celei de-a VI-a Conferinţe pe probleme de securitate de la Moscova, relatează RIA Novosti.

"Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei", a declarat miercuri -general locotenentul Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse.

Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate şi în Polonia.Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei, a adăugat Poznihir.

"Sistemul din Europa include instalaţii de tip Aegis Ashore, montate în România, un sistem similar urmând să devină funcţional în Polonia în 2018. În baza din România au fost montate rampe de lansare universale, de unde este posibil să fie lansate şi rachete Tomahawk. 

Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acţiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră "Tomahawk", a declarat, la rândul său, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, la aceeaşi conferinţă.

"Structura acestui sistem include complexul antirachetă terestru Aegis Ashore (AAMDS) din România şi se fac eforturi intense pentru desfăşurarea unor instalaţii antirachetă în 2018 în Polonia", a spus generalul Gherasimov, susţinând că la baza din România ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptări antirachetă, ci şi lansări de rachete de croazieră de tipul "Tomahawk". Acelaşi tip de elemente ar urma să fie instalate şi în Polonia, a indicat el, apreciind că, astfel, "toate obiectivele strategice situate în partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acţiune a rachetelor de croazieră".

Generalul rus a mai spus că desfăşurarea sistemului antirachetă NATO reprezintă un factor de tensiune în Europa, iar Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a riposta faţă de această evoluţie.

"Această cantitate de arme antirachetă reprezintă o ameninţare serioasă pentru potenţialul de descurajare al Rusiei, mai ales având în vedere modernizarea actuală a sistemelor de apărare antirachetă", a adăugat generalul Gherasimov. 

Prezent la lucrările forumului, ce se va încheia joi, şeful Institutului central ştiinţific al trupelor aerospaţiale ruse, generalul Serghei Iagolnikov, a comentat că sistemul antirachetă al SUA ar putea doborî rachetele balistice intercontinentale ruseşti (ICBM) în secunda a 150-a de la lansare. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat, în cadrul aceleaşi conferinţe, că măsurile întreprinse de Rusia în scopul întăririi securităţii sunt o reacţie la acţiunea NATO de amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă, pe care îl consideră „un factor de destabilizare”.

 Oficialul rus a menţionat Polonia, precum şi Bulgaria şi România, ca ţări incluse în procesul de destabilizare a regiunii şi a acuzat NATO de trasarea unei politici de „includere în orbita sa a tot mai multe state noi”, ca şi de extinderea infrastructurii alianţei în Arctica. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că scutul american antirachetă reprezintă „o piedică serioasă în calea întăririi stabilităţii strategice”.

 Totodată, un general din cadrul Statului Major rus susţine că elementele antibalistice situate în apropierea Rusiei ar crea, în secret, oportunitatea pentru un atac nuclear împotriva ţării sale, titrează Sputnik. În aceeaşi logică a confruntării, un alt înalt oficial rus susţine că Marea Britanie ar putea fi anihilată de focoasele nucleare ruseşti, dând astfel o replică secretarului apărării, Michael Fallon, care a afirmat că Regatul Unit ar putea lua în considerare un atac nuclear preventiv, pe fondul recentelor tensiuni politice dintre Rusia şi Occident.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite