Putin a luat doar 20% din voturile moldovenilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În imaginea de mai sus îl vedem pe Vladimir Putin, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Această asociere vizuală dar şi declarată între Federaţia Rusă şi Partidul Socialist din Republica Moldova a fost îndemnul lansat de către Putin votanţilor din al doilea stat românesc. Câţi au ales să urmeze acest îndemn: doar puţin peste 20%, procentul reprezentând dimensiunea eşecului politicii ruse în Estul Europei.

Ziarele ruse au încercat să scoată din alegerile din Republica Moldova doar ceea ce le-a convenit. Realitatea este însă că partidul lui Vladimir Putin nu a reuşit să obţină decât puţin peste 20% şi asta în condiţiile în care retragerea partidului Patria a făcut ca o bună parte din voturi să migreze spre această formaţiune pe cu totul alte criterii.

Mulţi din analişti pun împreună voturile pentru comunişti şi cele pentru socialişti. Până la un punct acest lucru poate fi considerat corect, dar nu se poate confunda doctrina comunistă ca fiind una eminamente pro-rusă şi cu siguranţă votantul comunist nu este unul pro-rus, poate mai degrabă statalist sau unul care alege pe criterii sociale şi nu geopolitice.

De altfel faptul că Vladimir Putin a decis să nominalizeze clar pe socialişti ca fiind vectorul pro-rus, a dus la răcirea relaţiilor cu Partidul Comunist din Republica Moldova.

Dar acest lucru nu întâmplător deoarece Vladimir Voronin a dovedit de-alungul timpului că nu este sluga ruşilor, existând doar momente în care interesele au fost similare. Cel mai elocvent caz este atunci când a refuzat planul Kozac de soluţionare prin federalizare a conflictului transnistrean. Adică Vladimir Voronin a refuzat semnarea unui act care are fi dus la punerea celui de al doilea stat românesc la dispoziţia Federaţiei Ruse prin introducerea factorului transnistrean la nivel de decizie în Republica Moldova.

Partidul Comunist duce mai mult spre un partid naţionalist moldovenist decât ca unul care să aservească  direct şi fără condiţii interese străine. Ori nu de aşa ceva are nevoie Moscova, Putin are nevoie de un câine care să vină la orice chemare, nu unul care comentează.

O altă diferenţă majoră este aceea că la comunişti găseşti şi votanţi care nu sunt filo-ruşi în timp ce la socialişti nu.

De aici să nu înţelegem că va vrea vreodată Voronin integrarea europeană, din moment ce statul de drept contravine intereselor grupurilor mafiote pe care le reprezintă.

Din neîncrederea lui Putin în Voronin s-a ajuns la susţinerea unui alt partid politic, condus de către Igor Dodon şi la îndemnul clar ca susţinătorii apropierii de Rusia să pună ştampila în dreptul acestui partid.

În acest sens Putin nu a reuşit să ia decât 20% din voturi în Republica Moldova, valoare ce arată adevărata dimensiuni a eşecului politicii de agresiune, de forţă, dusă de Federaţia Rusă în estul Continentului şi care generează mai multă teamă decât respect.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite