VIDEO O rachetă rusească de tip Proton, care transporta un satelit de ultimă generaţie, s-a prăbuşit după decolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rachetă rusească cu rază lungă de acţiune de tip Proton, care transporta un satelit de ultimă generaţie, s-a prăbuşit după decolare, informează „Russia Today”. Fragmente ale rachetei purtătoare au ars în straturile dense ale atmosferei terestre deasupra Oceanului Pacific.

Racheta ruseasca Proton-M s-a prăbuşit, vineri, în afara teritoriului Kazahstanului, la aproximativ nouă minute după decolarea de la baza spaţială Baikonur. Unul dintre motoarele rachetei care transporta Express-AM4R, satelitul cel mai avansat din punct de vedere tehnologic pe care-l deţine Rusia, s-a defectat la o altitudine de 161 de kilometri.

Potrivit Ria Novosti, racheta s-a prăbuşit fie în Munţii Altai, fie în Oceanul Pacific. Până în prezent, nu au fost raportate victime, principalele pagube fiind distrugerea rachetei şi a satelitului transportat. 

Potrivit Roscosmos (Agenţia Spaţială Federală a Rusiei), combustibilul care alimenta racheta, inclusiv compusul toxic heptil, a ars la înălţine, în atmosferă. 

„O situaţia anormală a apărut în timpul celei de-a treia etape a operaţiunii, iar satelitul Express-AM4R nu a putut fi plasat pe orbită”, a declarat Irina Zubareva, purtător de cuvânt al directorului Roscosmos, pentru Itar-Tass. Agenţia spaţială rusă a anunţat că a însărcinat o comisie „să analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei stuaţii".

Toate lansările de la baza spaţială Baikonur din Kazahstan au fost suspendate până ce Agenţia Spaţială Federală a Rusiei va descoperi cauza exactă a prăbuşirii. 

Distrugerea satelitului, o pierdere de aproape 21 de milioane de euro

Televiziunea rusă de stat a prezentat imagini cu racheta şi satelitul de comunicaţii Express-AM4P - a cărui valoare este estimată la aproape 21 de milioane de euro - arzând în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific.

„Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă”, a declarat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziune. „Zborul s-a terminat”, a adăugat el.


Rachetă Proton FOTO space.com

image

Racheta Proton era „un veteran” al programului spaţial rus, aceasta fiind folosită ca mijloc de transport din anul 1965, scrie Nasa Spaceflight. 

Satelitul rus de ultimă generaţie, construit de Astrium (o divizie a grupului Airbus), urma să faciliteze accesul la internet, la preţuri accesibile, în regiunile izolate ale Federaţiei care dispun doar de un acces slab la comunicaţii, informează Channel One. Acesta este a treia lansare din 2014 pe o efectuează Rusia, în martie fiind plasaţi pe orbită sateliţii Express-AT1 şi Express-AT.

În 2013, Rusia a realizat 32 de lansări din cele 82 efectuate la nivel mondial.

Autorităţile ruse l-au demis din funcţie pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin în 2013, în urma unei serii de lansări eşuate şi unor incidente repetate. Noul şef al Agenţiei, Oleg Ostapenko, a fost însărcinat de către preşedintele rus, Vladimir Putin, să efectueze o reformă vastă a acestui sector, cu un buget supliemntat cu câteva miliarde de dolari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite