Vladimir Putin mută în jocul de şah Rusia-SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a respins propunerea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, de a expulza 35 de diplomaţi americani de pe teritoriul Federaţiei Ruse, transmite Russia Today.

Propunerea lui Lavrov a venit după ce administraţia Obama a anunţat, joi, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul SUA, ca urmare a acuzaţiilor la adresa Moscovei de ingerinţe în procesul electoral din Statele Unite.

„Desigur, nu putem lăsa astfel de acţiuni fără răspuns, reciprocitatea este legea diplomaţiei şi a relaţiilor internaţionale“, a spus Lavrov.

Prin urmare, Ministerul de Externe al Rusiei i-a prezentat o propunere preşedintelui Vladimir Putin pentru a declara „persona non grata“ 31 de diplomaţi de la Ambasada SUA la Moscova şi patru diplomaţi de la Consulatul General al SUA de la Sankt-Petersburg.

Însă liderul de la Kremlin nu i-a dat curs. 

Potrivit lui Vladimir Putin, gestul lui Obama a fost o provocare. Şeful Federaţiei Ruse a afirmat că Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde măsurilor luate de administraţia Obama. 

Dar tot Vladimir Putin a adus în discuţie şi politicile pe care le va urma administraţia Trump.

„Vom stabili noi acţiuni pentru a restabili relaţiile ruso-americane pe baza politicilor pe care le va adopta administraţia preşedintelui-ales, Donald Trump“, a afirmat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, într-o declaraţie publicată pe site-ul Kremlinului.

Joi, 35 de diplomaţi din cadrul ambasadei Rusiei de la Washington şi din cadrul Consulatului rus de la San Francisco au fost declaraţi „persona non grata“, primind un termen de 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Statelor Unite împreună cu familiile lor, notează BBC. 

Potrivit sursei anterior citate, două centre din New York şi Maryland care ar fi fost folosite de agenţi ai serviciilor ruse de informaţii vor fi închise.

Serviciile de informaţii ruse GRU (serviciul de informaţii al armatei) şi FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB) fac, de asemenea, obiectul unor sancţiuni economice, la fel ca patru lideri ai GRU, printre care directorul serviciului, Igor Korobov, notează France Presse, preluată de „Le Point“.

Rusia luase deja o primă măsură vizibilă drept replică la sancţiunile anunţate de administraţia Obama şi a închis şcoala Anglo-Americană din Moscova, a transmis CNN. 

Postul citat a preluat declaraţia unui oficial american care a spus că respectiva instituţie de învăţământ a fost închisă joi, la scurt timp după ce SUA au anunţat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, iar preşedintele Barack Obama a făcut referire la o serie de măsuri împotriva unor entităţi şi persoane fizice din Rusia.

Ordinul de închidere a fost transmis de Guvernul rus, potrivit oficialului american. La şcoala Anglo-Americană din Moscova învăţau copii ai membrilor ambasadelor SUA, Canadei şi Marii Britanii. 

Prin acelaşi ordin, autorităţile ruse au blocat accesul la o casă de vacanţă de lângă Moscova pentru personalul ambasadei SUA.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei de la Kremlin, Dmitri Peskov, declarase, potrivit Reuters, că sancţiunile contra Rusiei anunţate de preşedintele american Barack Obama „distrug relaţiile diplomatice cu Rusia“ şi vor avea parte de o replică „adecvată“ din partea Moscovei. 

Trump ar putea anula deciziile administraţiei Obama

Moscova a pus însă sub semnul întrebării eficienţa noilor sancţiuni, în condiţiile în care actuala administraţie americană îşi încheie mandatul peste trei săptămâni, a adăugat oficialul rus. Acesta a precizat că Rusia „nu e sigură“ dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, este de acord cu noile măsuri anunţate de Obama.

De altfel, un înalt oficial american care a dorit să îşi păstreze anonimatul a declarat pentru Reuters că Donald Trump ar putea anula deciziile anunţate joi de administraţia Obama în ceea ce priveşte Rusia şi, după ce va deveni preşedinte în exerciţiu, le-ar putea permite diplomaţilor ruşi expulzaţi să revină în SUA. 

Sursa citată a spus că o astfel de decizie din partea viitorului lider de la Casa Albă este posibilă, dar că nu este indicată. „Credem că astfel de măsuri sunt importante pentru că Rusia nu are de gând să se oprească.“

    

Donald Trump, care a spus în repetate rânduri că nu crede acuzaţiile de amestec al Rusiei în campania prezidenţială americană, s-a abţinut însă să critice sancţiunile decise de către Barack Obama, notează France Presse.

    

Avertisment lansat de Obama

Sancţiunile nu se vor opri aici, a precizat preşedintele american în exerciţiu, avertizând că SUA vor lua şi alte măsuri „la momentul pe care îl vor alege“, inclusiv operaţiuni secrete despre care publicul larg nu va fi informat.

Măsurile anunţate vizează, de asemenea, „nivelul inacceptabil de hărţuire“ din ultimul an adresa diplomaţilor americani, aflaţi în post la Moscova, din partea poliţiei sau a serviciilor de securitate ruseşti.

„Suntem dispuşi, atunci când este necesar, să lucrăm cu Rusia“ cu privire la cele mai importante chestiuni de securitate, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Dar este responsabilitatea preşedintelui de a proteja securitatea naţională şi în acest context el a luat aceste decizii“, a adăugat el.

Totodată, Barack Obama a lansat un apel la unitate internaţională pentru a determina Moscova să revină pe calea corectă şi a o împiedica să desfăşoare acţiuni de destabilizare în alte ţări.

„Cadou“ la final de mandat

Sancţiunile impuse de Obama cu mai puţin de o lună înainte de a părăsi Casa Alba sunt o piatră aruncată în curtea lui Trump, care nu crede în amestecul Moscovei şi vrea o încălzire a relaţiilor americano-ruse, comentează agenţia France Presse.

Dar Obama ştie că mulţi lideri republicani nu împărtăşesc opiniile succesorului său la Casa Albă şi sunt favorabili sancţiunilor la adresa Moscovei.

De pildă, Paul Ryan, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, a salutat măsurile anunţate, estimând că „ele nu au făcut decât să întârzie prea mult“.

La rândul lor, John McCain şi Lindsey Graham, doi senatori republicani importanţi, au promis „să ducă ofensiva în Congres pentru a impune sancţiuni mai puternice“.

Obama a ordonat ca un raport complet privind pirateria informatică efectuată în timpul campaniei prezidenţiale din SUA să-i fie prezentat înainte de a-şi încheia mandatul la Casa Albă.

Mulţi observatori au considerat că obiectivul amestecului Rusiei a constat în primul rând în subminarea încrederii în legitimitatea alegerilor din SUA pentru a slăbi viitoarea administraţie americană.

Un raport al CIA, scurs în presă, a mers mai departe, susţinând că Moscova a recurs la aceste operaţiuni pentru a favoriza victoria miliardarului, care a avut adesea cuvinte de laudă la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Aceste acuzaţii au alertat Europa, în condiţiile în care în Franţa vor avea loc în 2017 alegeri prezidenţiale, iar în Germania vor avea loc alegeri legislative la nivel federal.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite