SUA expulzează 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două baze ruse, din cauza hărţuirii diplomaţilor americani la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO globalresearch.ca
FOTO globalresearch.ca

Statele Unite au expulzat joi 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două baze ruse din New York şi Maryland, în replică la o campanie de hărţuire desfăşurată de Rusia, vizând diplomaţi americani la Moscova, a declarat joi un înalt oficial american citat de Reuters.

Citat sub acoperirea anonimatului, oficialul a precizat că diplomaţii ruşi au termen de 72 de ore să părăsească teritoriul american.

De asemenea, niciun oficial rus nu va mai avea acces în bazele din Maryland şi New York începând de vineri la prânz (19 ora României).

“Aceste acţiuni au fost luate pentru a răspunde hărţuirii ruse a diplomaţilor americani şi acţiunilor diplomaţilor care nu respectă, potrivit evaluării noastre, practica diplomatică”, a adăugat sursa.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, în urma sancţiunilor impuse Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina şi a consolidării prezenţei NATO şi ruse de o parte şi de alta a frontierei de vest a Rusiei.

Diplomaţi americani la Moscova au raportat în iulie că au fost opriţi în trafic de poliţia din capitala rusă de aproximativ 60 de ori într-o lună, un număr neobişnuit de asemenea intervenţii într-un oraş în care diplomaţii nu sunt traşi la răspundere pentru infracţiuni rutiere minore.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a raportat că a găsit ţigări în apartamentul său, puse de o persoană necunoscută, iar alt oficial că a găsit robineţii de apă deschişi atunci când a ajuns acasă.

De asemenea, un diplomat ar fi fost atacat la Moscova de un poliţist rus.

SUA urmează să anunţe joi sancţiuni vizând Rusia pentru atacurile informatice din timpul campaniei electorale.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite