INFOGRAFII Rusia, încolţită pentru tragedia MH17. Kremlinul scoate ca prin magie un avion ucrainean de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin s-a sfătuit cu Patriarhul Kiril a doua zi după tragedia aviatică
Vladimir Putin s-a sfătuit cu Patriarhul Kiril a doua zi după tragedia aviatică

Comunitatea internaţională şi-a înăsprit discursul la adresa Rusiei, pe care tot mai multe dovezi o leagă de doborârea cursei MH17. Rusia contraatacă şi-i aduce pe şeful Statului Major şi comandantul forţelor aeriene care, prin 10 întrebări, vor să demostreze că tragedia aviatică a fost, de fapt, urmare a unui complot americano-ucrainean. Principalul lor argument este un avion ucrainean de luptă, care ar fi doborât avionul malaysian.

UE şi SUA anunţă noi sancţiuni economice asupra Rusiei, pe măsură ce ancheta internaţională care începe acum să intre pe făgaş normal scoate la iveală tot mai multe probe care arată implicarea Moscovei în doborârea unui avion civil în Ucraina, lovit cel mai probabil de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de separatişti.

Liderii din SUA, UE, Ucraina, Canada,  Australia şi Malaysia i-au cerut Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Toţi au somat Moscova să oprească măcar acum transporturile de armament şi luptători către estul Ucrainei. Pentru că, şi dacă se va dovedi că ordinul de a trage nu a venit de la comandanţi ruşi sau din Rusia, aşa cum acuză Kievul, Rusia este singura responsabilă pentru destabilizarea Ucrainei şi, mai presus de orice, înarmarea rebelilor proruşi.

Toate ştirile despre tragedia aviatică din estul Ucrainei 

Toate ştirile despre criza din Ucraina

 INFOGRAFIE UCRAINA

Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord au murit, însă trupurile lor au ajuns abia miercuri într-o morgă pentru că, până atunci, separatiştii proruşi care controlează zona în care a căzut epava au împiedicat transportarea acestora. Mai mult, rebelii au refuzat să permită demararea unei anchete internaţionale. 

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni noapte în unanimitate o rezoluţie în care condamnă în cei mai fermi termeni doborârea avionului, somându-i totodată pe separatişti să permită accesul specialiştilor internaţionali la locul tragediei. Rusia reacţionează însă la dovezile care se adună împotriva sa şi a ieşit la atac. 

infografie

Ruşii contraatacă: ce căuta acolo avionul de luptă ucrainean?

După ce au lansat teorii fantasmagorice cu privire la doborârea avionul – că aeronava ar fi fost plină de cadavre când a decolat, că vizat era, de fapt, avionul prezidenţial al lui Putin – ruşii s-au reorganizat. Moscova a publicat propriile „informaţii militare”, care arată că avvionul Malaysia Airlines ar fi fost urmărit de avioane de luptă ucrainene înainte de a fi lovit.

infografia

Într-o conferinţă de presă, Andrei Kartopolov, şeful Statului Major al Rusiei, şi Igor Makuşev, comandantul forţelor aeriene ruse, au ridicat 10 întrebări care, susţin ei, arată că doborârea cursei MH17 a fost, de fapt, rezultatul unui complot americano-ucrainean. Principalul lor argumet este că avionul civil era urmărit, la momentul în care a dispărut de pe radar, de avioane de luptă ucrainene, informaţie neconfirmată de nimeni altcineva până acum. 

1. De ce a ieşit cursa MH17 de pe coridorul internaţional de zbor? „Vă rog să obsevaţi faptul că MH17  a rămas pe coridorul internaţional până a ajuns la Doneţk, dar apoi a deviat spre nord”, a spus Kartopolov. 

2. A fost ieşirea de pe coridor o greşeală sau echipajul urma instrucţiunile date de controlorii ucraineni de trafic aerian din Dnepropetrovsk? 

3. De ce au fost mobilizate numeroase sisteme defensive aeriene în zona controlată de miliţii dacă separatiştii nu au avioane? „Din ce ştim noi, armata ucraineană avea 3-4 batalioane aeriene defensive, echipate cu BUK, mobilizate în apropiere de Doneţk în ziua în care a fost lovit avionul.”

4. De ce a mobilizat Kievul sisteme de rachetă BUK la marginea zonelor controlate de separatişti chiar înainte de tragedie? „Avem imagini din satelit care arată unde a mobilizat armata ucraineană unităţi aeriene defensive în sudestul ţării. Prima imagine arată un lansator BUK la 8 kilometri de Lugansk. A doua arată radare la 5 kilometri nord de Doneţk. A treia arată un sistem aerian defensiv la nord de Doneţk. Aceste imagini sunt din 14 iulie. Apoi, într-o imagine din 17 iulie (a patra), se poate vedea că lansatorul de rachete a dispărut. A cincea imagine arată o baterie de rachete BUK la 50 de kilometri de Doneţk. A şasea imagine arată aceeaşi zonă, dar pe 18 iulie. După cum puteţi vedea, bateria nu mai este.”

rusia
rusia
image

5. În ziua tragediei, Kievul şi-a intensificat activitatea radarelor Kupol-M1 9S18, componentă esenţială în sistemul BUK. De ce? Ruşii au prezentat un grafic care, spun ei, arată că ucrainenii au intensificat operaţiunile radar în zilele dinaintea tragediei şi le-au scăzut dramatic după aceasta.

6. Ce căuta un avion militar pe ruta destinată zborurilor civile? „Sistemele ruse de monitorizare arată că în zona în care s-a prăbuşit MH17 era şi un avion ucrainean de luptă, probabil Suhoi-25, care urca şi se apropia de Boeingul malaysian. Aparatul Suhoi-25 se afla la 3-5 kilometri de avionul malaysian şi este capabil să urce la 10.000 de metri în puţin timp. Armamentul său de bază include rachete aer-aer R60, care pot ţinti şi lovi de la o distanţă de 12 kilometri.”

rusia

7. Ce căuta un avion militar atât de aproape de un avion de pasageri? 

8. De unde venea lansatorul BUK de rachete arătat de presa vestică? Clipul a fost filmat pe teritoriul Ucrainei, unde era dus lansatorul?

9. Unde se află acum acest sistem? De ce lipseau câteva rachete din lansator? Când s-a lansat ultima dată o rachetă din el?

10.  De ce nu au furnizat americanii dovezi în sprijinul acuzaţiilor că separatiştii au doborât avionul?

Avionul Malaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite