Gangsterii, noua armă a Kremlinului în războiul hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre Moscova şi Occident rămân tensionate, iar ruşii nu ezită să recurgă la orice tip de metodă pentru a fi în avantaj în faţa adversarilor lor, inclusiv la serviciile unor grupări criminale.

În ultima perioadă, în ciuda faptului că serviciile secrete ruse funcţionează la nivelurile specifice Războiului Rece, se pare că Moscova a început să apeleze tot mai des la serviciile unor gangsteri, infractori care, deşi sunt doar nişte amatori, nu ezită să facă, în schimbul banilor, treburile murdare ale Kremlinului.

Operaţiunile lor sunt, potrivit „Foreign Policy“, atât de numeroase încât aceştia au ajuns, uneori, să aibă nevoie de ajutoare.

Şi dacă unele dintre acţiunile lor sunt de notorietate, cum ar fi implicarea în conflictul din estul Ucrainei sau chiar în atacuri cibernetice, majoritatea operaţiunilor de crimă organizată sponsorizate de statul rus sunt discrete, adaugă publicaţia citată. 

Astfel de cazuri sunt tot mai des întâlnite în Europa, unde există atât gangsteri care acţionează pentru Moscova în cunoştinţă de cauză, dar şi gangsteri care habar nu au pentru cine lucrează exact, ştiind doar că este vorba despre o grupare rusă.

Desigur, în majoritatea cazurilor, legăturile directe dintre aceşti infractori şi statul rus sunt greu de stabilit. În alte situaţii însă, conexiunile politice sunt evidente. 

De pildă, recent, la Istanbul, gangsteri ruşi au ucis simpatizanţi ai rebelilor ceceni, potrivit serviciilor turce de informaţii. În Ucraina, în urmă cu doar câteva zile, un gangster cecen a încercat să ucidă un comandant al unei miliţii antiruse.

În Cehia, autorităţile au avertizat că ar putea exista legături între serviciile ruse şi acţiuni de spălări de bani şi corupţie. În Finlanda, oficiali din domeniul securităţii suspectează că infractori ruşi cumpără proprietăţi aflate în apropierea unor construcţii militare pentru a le putea monitoriza şi chiar ataca.

Totodată, pentru a obţine diverse date, Kremlinul ar miza şi pe hackeri care nu sunt recrutaţi direct de serviciile de informaţii ruse.

Liderul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, chiar a părut să sugereze recent că astfel de hackeri „patrioţi“ s-ar putea afla în spatele atacurilor cibernetice care au vizat Comitetul Naţional al Partidului Democrat american în perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, adăugând însă că statul rus nu se angajează în astfel de acţiuni. 

Un joc periculos

Implicarea unui stat în astfel de manevre este însă periculoasă. Dincolo de chestiunile de natură etică, există un cost politic.

Infractorii sunt departe de a fi agenţi pe care se poate pune bază, nu sunt profesionişti şi, atunci când sunt prinşi, sunt dispuşi să spună tot ce ştiu pentru a rămâne în libertate. 

În plus, există riscul ca astfel de acţiuni să se întoarcă exact împotriva celor care le-au iniţiat. În timp ce statul încearcă să-i folosească pe gangsteri pentru a-şi atinge scopurile mai puţin curate, gangsterii încearcă să găsească moduri pentru a exploata statul. Rezultatul constă, de obicei, într-un cerc vicios de corupţie şi infracţionalitate.

De pildă, când ofiţerul canadian de marină Jeffrey Delisle a început să le vândă secrete ruşilor, a primit o listă de secrete dorite de Moscova. Ruşii doreau să afle ce ştiau canadienii despre gangsterii care operau acolo. Dar cel mai probabil nu pentru că ar fi fost interesat Kremlinul în sine, ci pentru că cineva din lanţul de comandă a văzut o oportunitate de a face rost de informaţii ce ar fi putut fi vândute apoi infractorilor.

Chiar şi aşa, în epoca războiului hibrid, în care graniţele dintre agenţi acoperiţi şi agenţi care nu lucrează sub acoperire, precum şi cele dintre război şi pace sunt foarte greu de delimitat, gangsterii vor rămâne o „armă“ utilă în disputa dintre Rusia şi Occident, consideră „Foreign Policy“, adăugând că aceştia sunt şi vor fi folosiţi şi într-o serie de lupte geopolitice duse de alte ţări.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite