Cum ascunde Rusia morţii de COVID-19: „Aici nu ai încredere în nimeni”
0Internat într-o secţie pentru pacienţii de COVID-19, tatăl Olgăi Kagarliţkaia nu a supravieţuit bolii. Cauza morţii: „pneumonie virală, nespecificată”. Când a intrat în morga spitalului, Olga s-a împiedicat de cadavre. Şi-a dorit să discute cu medicul care s-a ocupat de autopsia tatălui său pentru a afla adevărata cauză a morţii, dar agentul de pază a trimis-o la plimbare.
Anul trecut, mii de cazuri similare au fost raportate în întreaga Rusie. Într-o analiză, „New York Times” constată că rata mortalităţii a crescut în 2020 în Rusia cu 28% în comparaţie cu ani precedenţi, fiind mai ridicată decât cele înregistrate în Statele Unite sau în majoritatea ţărilor europene. Cu toate acestea, Vladimir Putin a ţinut să pozeze într-un lider a cărui ţară a gestionat pandemia de COVID-19 mai bine decât celelalte ţări, scrie corespondentul „New York Times” Anton Troianovski.
„Oamenii nu cunoşteau situaţia reală. Şi dacă nu cunoşti situaţia reală, nu ţi-e frică”, spune Olga Kagarliţkaia.
Per ansamblu, statul rus s-a arătat de-a lungul anului trecut mai preocupat de relaţiile publice şi aspectele economice ale pandemiei decât pe combaterea coronavirusului în sine. După două luni de carantină în primăvară, Guvernul condus de Mihail Mişustin a ridicat în mare parte restricţiile odată cu sosirea verii în pofida numărului mare de infectări zilnice. Până în toamnă, un laborator din Moscova a găsit un vaccin anti-COVID-19, iar Kremlinul s-a folosit imediat de acest lucru pentru a profita mai degrabă geopolitic decât pentru a da atenţie imunizării cetăţenilor ruşi.
Lipsă de transparenţă
Solicitat să rezume anul 2020 în cadrul conferinţei sale maraton cu presa din decembrie, Vladimir Putin a vorbit despre statistici care ar arăta că economia rusă a suferit mai puţin în comparaţie cu economiile altor ţări. Într-adevăr, în timp ce europenii se confruntau cu restricţiile, ruşii erau în mare măsură liberi să petreacă în cluburi de noapte, să mănânce la restaurante sau să meargă la teatre. Dar liderul de la Kremlin nu a spus nimic despre costul uman al pandemiei. O lipsă de transparenţă îndelung contestată şi care abia acum iese la iveală.
Vladimir Putin la conferinţa sa anuală cu presa din 2020 FOTO EPA-EFE
Numărul oficial de decese de COVID-19 în Rusia era luni de 103.263. Raportat la populaţie, bilanţul morţilor de COVID-19 din Rusia nu ar fi la fel de grav ca în Statele Unite sau în majoritatea ţărilor din vestul Europei. Dar o poveste cu totul diferită reiese din datele Rosstat, care calculează decesele din toate cauzele, decât din cele prezentate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Conform unei analize „Times”, Rusia a înregistrat un salt nefericit de 360.000 de decese peste medie din aprilie până în decembrie anul trecut. Datele Rosstat pentru ianuarie şi februarie ale acestui an arată că numărul acestor decese în exces a depăşit pragul de 400.000. În Statele Unite, cu o populaţie de două ori şi aproape jumătate mai numeroasă decât cea a Rusiei, numărul deceselor în exces s-a ridicat de la începutul pandemiei la aproximativ 574.000. Confruntând datele, rezultă că pandemia a ucis una din 400 de persoane în Rusia, respectiv una din 600 în Statele Unite.
„Guvernul face tot posibilul pentru a evita menţionarea acestor fapte”, afirmă Aleksei Rakşa, un expert în demografie din Moscova.
Criticat puternic pentru faptul că ascunde numărul real al deceselor de COVID-19, Guvernul rus s-a apărat precizând că înregistrează oficial doar decesele „confirmate că au fost cauzate direct” de coronavirus. Cazurile confirmate în baza autopsiilor sunt incluse într-un registru separat. Numărul lor se ridica la 162.429 la sfârşitul lui 2020, conform Rosstat.
Conform datelor Rosstat, Moscova a înregistrat 28.233 de decese în exces în 2020 şi a raportat 11.209 de decese de COVID-19. Regiunea Samara a înregistrat 10.596 de decese în exces, un salt de 25% faţă de 2019, şi a raportat doar 606 decese de COVID-19.
„Datele publicate sunt veridice. Asta e situaţia”, susţine Armen Benian, ministrul Sănătăţii pentru regiunea Samara.
El a recunoscut, totuşi, că majoritatea deceselor în exces din regiunea sa au fost într-adevăr cauzate de COVID-19 într-un fel sau altul.
Lipsa de transparenţă a statului rus în legătură cu decesele de COVID-19 au sporit neîncrederea în rândul cetăţenilor. Potrivit unui sondaj din octombrie anul trecut, dacă o jumătate dintre ruşi afirmă că Guvernul lor raportează prea puţine decese de COVID--19, cealaltă jumătate crede că Guvernul lor raportează prea multe decese de boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2. Un alt sondaj, publicat în februarie, arată că peste 60% dintre ruşi nu intenţionează să se vaccineze cu Sputnik V, Totodată, majoritatea ruşilor sunt de părere că SARS-CoV-2 este o armă biologică.
„Ticălosul de om se obişnuieşte cu toate!”
Mama Innei Pogojeva, medic obstetrician-ginecolog în Samara, a murit în noiembrie după ce a fost internată în baza unei tomografii care semnala COVID-19. Femeia a fost înmormântată într-un sicriu sigilat. Cu toate acestea, certificatul de deces nu conţine nicio referire la această boală. Inna Pogojeva spune că nu ştie ce să creadă despre pandemie. Dar un lucru ştie sigur, şi anume că nu se va vaccina împotriva COVID-19. La urma urmei, dacă nu poate avea încredere în certificatul de deces emis de autorităţi în cazul mamei sale, de ce ar trebui să aibă încredere în campaniile statului rus cu privire la siguranţa vaccinului Sputnik V?
„Cine naiba ştie ce au amestecat acolo? Aici nu ai încredere în nimeni, mai ales în această situaţie”, se justifică ea.
Sputnik V, vaccinul omologat de statul rus încă în faza de testare doar pentru a da impresia de întâietate FOTO EPA-EFE
Inna Pogojeva insistă pentru deschiderea unei investigaţii în cazul morţii mamei sale. Olga Kagarliţkaia, al cărei tată a fost paramedic, a reuşit să modifice cauza morţii în certificat după ce cazul său a devenit viral pe Instagram şi l-a implicat inclusiv pe guvernatorul Samarei.
„Această naţiune a văzut atât de multe traume”, rezumă Aleksei Rakşa, potrivit căruia haosul şi sărăcia din anii 1990 au provocat mai multe decese în rândul ruşilor decât pandemia de COVID-19.
„Un popor care a trecut prin atât de multe încercări dezvoltă o relaţie foarte diferită cu moartea”, subliniază el.
Viktor Dolonko, 62 de ani, editorul unei publicaţii de cultură din Samara, spune că aproximativ 50 de persoane pe care le cunoştea personal - multe dintre ele făcând parte din scena artistică înfloritoare din regiune - au murit de la începtul pandemiei. Deşi „decesele sunt tragice”, el crede totuşi că Samara nu ar fi trebuit să-şi închidă teatrele - în prezent este permisă o asistenţă de 50 la sută din capacitate - ca parte a măsurilor de combatere a coronavirusului.
„Să ne iubim unii pe alţii”, predică preotul Serghei Rîbakov într-o biserică din Samara, în timp ce credincioşii prezenţi la slujbă se îmbrăţişează şi se sărută pe obraz. După slujbă, o femeie de 59 de ani spune că nu se teme de infectare, pentru că are „încredere în Dumnezeu”.
Un site web care monitorizează decesele de COVID-19 din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse indică şapte pierderi în rândul clericilor din Samara. Părintele Serghei îi cunoştea bine pe câţiva dintre ei.
„Ne obişnuim să trăim pe vreme pandemie, ne obişnuim cu moartea. Ticălosul de om se obişnuieşte cu toate!”, conchide preotul, citând din Dostoievski.