Apărarea antiaeriană a Rusiei se află în stare de alertă maximă din cauza situaţiei din Coreea de Nord

Apărarea antiaeriană a Rusiei se află în stare de alertă maximă din cauza situaţiei din Coreea de Nord

Sistemul rusesc antiaerian de rachete S-400 Triumf

Sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Îndepărtat rus au fost puse în stare de alertă maximă din cauza situaţiei legată de Coreea de Nord, a declarat pentru RIA Novosti senatorul Viktor Oziorov, care a deţinut anterior funcţia de preşedinte al Comisiei senatului pentru apărare şi securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Suntem îngrijoraţi de situaţia din jurul Coreei de Nord, motiv pentru care vom lua măsuri suplimentare pentru asigurarea securităţii teritoriului nostru. Forţele antiaeriene şi forţele aero-spaţiale au fost consolidate în regiunile din Orientul Îndepărtat", a declarat acesta.
 
Potrivit lui Oziorov, militarii ruşi monitorizează situaţia din Coreea de Nord, iar zonele de lansare a unor rachete de pe teritoriul acestui stat sunt urmărite cu atenţie.
 
Senatorul a menţionat că printre sarcinile sistemelor de apărare antiaeriană se află asigurarea securităţii teritoriului Rusiei în cazul indicării unor coordonate greşite a ţintelor pentru rachetele nord-coreene, pentru că şansele unor erori sunt mari, însă există şi sarcini de luptă.
 
"Forţele aeriene, ai descurajării nucleare permit limitarea acţiunile hotărâte ale americanilor", a declarat Oziorov.
 
Tensiunile în jurul peninsulei Coreene au crescut după ce preşedintele american Donald Trump au promis Phenianului "foc şi furie" în cazul în care Coreea de Nord va prezenta o ameninţare SUA. Drept răspuns, Coreea de Nord a declarat că ia în consideraţie posibilitatea atacării cu rachete a obiectivelor militare de pe insula americană Guam. La rândul său, Trump a ameninţat Coreea de Nord cu "un eveniment pe care lumea nu a mai văzut".

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova este ''foarte îngrijorată'' din cauza „riscurilor foarte ridicate“ ale unui conflict militar între SUA şi Coreea de Nord, diplomatul sugerând că revine Washingtonului să facă un prim pas în vederea dezamorsării crizei, relatează AFP.

 „Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luând în considerare retorica utilizată. Există ameninţări directe de folosire a forţei“, a declarat Lavrov, cu prilejul unui forum al studenţilor, conform transmisiei în direct a televiziunii ruse.

„Din acest motiv, fireşte, suntem foarte îngrijoraţi“, a mai spus ministrul rus, potrivit căruia Moscova ''va face totul'' pentru evitarea unei confruntări între cele două state.

El a amintit că Rusia şi China au propus de mai multe ori un dublu „moratoriu“ pentru dezamorsarea crizei, care să includă încetarea testelor nucleare şi balistice nord-coreene şi, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA şi Coreii de Sud.

SUA se opun însă acestui plan, susţinând că „testele nucleare şi lansările de rachete ale Coreii de Nord sunt interzise printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectată în mod obligatoriu, în timp ce exerciţiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodată prin nimic“, a adăugat Lavrov.

În opinia sa, „'cel care trebuie să facă primul un pas pentru a se îndepărta de linia periculoasă este cel care este mai puternic şi mai inteligent“. „Păstrăm speranţa“, a concluzionat şeful diplomaţiei ruse. 
 
citeste totul despre: