Întâlnirea Putin-Erdogan: pace între „ţar“ şi „sultan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Federaţiei Ruse îl va primi marţi pe preşedintele turc la Sankt Petersburg, în contextul dezgheţării relaţiilor dintre cele două ţări, dar şi al tensiunilor dintre Ankara şi Occident.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care face eforturi susţinute pentru a-şi consolida puterea după tentativa de lovitură militară de stat din 15 iulie, se va întâlni marţi, la Sankt Petersburg, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, un pas interpretat de unii analişti ca un avertisment pentru Occident referitor la opţiunile strategice ale Ankarei.

Totuşi, mai mulţi oficiali turci au afirmat că vizita lui Erdogan în Rusia nu este un semn că Turcia, ţară membră NATO şi care-şi doreşte să facă parte din UE, întoarce spatele Occidentului, scrie Reuters. Potrivit lor, este doar următorul pas în ameliorarea relaţiilor cu Rusia, ce a început înainte de tentativa de puci.

Numai că această dezgheţare a relaţiilor cu Moscova, care, în urmă cu nouă luni, nu a ezitat să recurgă la sancţiuni economice după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc la graniţa cu Siria, are loc în contextul în care relaţiile dintre Ankara şi Occident sunt încordate. Tensiunile au apărut ca urmare a represaliilor la care a recurs Erdogan după puciul eşuat, soldat cu moartea a peste 230 de persoane. 

Autorităţile de la Ankara au dus o campanie de epurare la toate nivelurile, care i-a vizat pe presupuşi susţinători ai clericului Fehtullah Gülen, pe seama căruia a fost pusă tentativa de lovitură de stat. Aproximativ 60.000 de persoane din armată, educaţie, poliţie şi justiţie au fost imediat demise, suspendate din funcţii sau arestate, fapt criticat de Occident.

Un joc periculos

„Pentru Erdogan, această întâlnire cu Putin este, cu siguranţă, o ocazie pentru a semnala partenerilor din Vest ai Turciei că (Ankara) ar putea avea alte opţiuni strategice“, a explicat pentru Reuters Sinan Ulgen, un fost diplomat turc, analist al grupului Carnegie Europe.

„Există acest joc de percepţie potrivit căruia Turcia s-ar putea îndrepta strategic spre Rusia dacă nu-şi poate menţine relaţia cu Occidentul“, a afirmat Ulgen, adăugând că Moscova ar putea să se folosească de criza dintre Turcia şi Occident pentru „a submina coeziunea NATO“. 

Întâlnirea de la Sankt Petersburg este a doua pe care Erdogan o are cu un şef de stat începând de la tentativa de puci. Vineri, liderul turc l-a primit pe preşedintele Kazahstanului, însă niciun lider occidental nu a venit în vizită după 15 iulie, fapt ce pare să fi stârnit nemulţumiri la Ankara.

În căutarea unui compromis

„Atât Rusia, cât şi Turcia sunt proscrise din punctul de vedere al Occidentului“, a afirmat Andrei Kortunov, director general al Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale. În acest context, „puciul eşuat a adus Turcia mai aproape de Rusia, însă rămân divergenţe serioase între cele două ţări“, a explicat Kortunov.

Neînţelegerile se referă în special la situaţia din Siria, unde Moscova îl sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce Ankara doreşte înlăturarea lui.

„Întâlnirea dintre Putin şi Erdogan va arăta până unde sunt dispuse cele două părţi să meargă în vederea unui compromis“, a mai spus Kortunov.

Evoluţia situaţiei va fi urmărită cu interes nu doar de Europa, care se teme că o materializare a proiectului TurkStream (o conductă de gaze din Rusia spre Turcia) ar fi un obstacol în calea eliminării dependenţei energetice de Rusia, ci şi de SUA. 

Relaţiile Washingtonului cu Ankara sunt în continuare tensionate ca urmare a prezenţei în SUA a clericului Fetulah Gülen, a cărui extrădare e cerută de Turcia. Cel mai probabil, subiectul va fi abordat în cursul vizitei secretarului de stat american John Kerry în Turcia, aşteptată la sfârşitul lunii.

Totuşi, potrivit lui Faruk Logoglu, fost ambasador al Turciei la Washington, este puţin probabil ca apropierea Ankarei de Moscova să afecteze iremediabil relaţia Turciei cu SUA. „Relaţia turco-americană este ca un mariaj catolic: nu există divorţ. Ambele părţi au nevoie una de cealaltă“ a afirmat Logoglu.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite