Începe revolta ruşilor împotriva lui Vladimir Putin: „Dragă Putin, patru luni fără plată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii ruşi din Siberia: Dragă Putin, patru luni fără plată“ FOTO amur.info
Muncitorii ruşi din Siberia: Dragă Putin, patru luni fără plată“ FOTO amur.info

După luni întregi de frustrări şi cu o economie cocoşată sub greutatea sancţiunilor internaţionale, dar şi cu preţurile la energie aflate în scădere, muncitorii de peste tot din Rusia încep să protesteze din cauza salariilor neprimite şi intră în grevă. Aceasta este prima reacţie la nivel naţional împotriva politicilor economice ale lui Vladimir Putin, notează „New York Times“.

În estul îndepărtat al Rusiei, profesorii au intrat în grevă. În Rusia centrală, au intrat în grevă şi angajaţii unei fabrici de metalurgie. În Sankt Petersburg, muncitorii din industria auto şi-au lăsat uneltele, iar într-un şantier izolat din Siberia, muncitorii şi-au arătat nemulţumirile cu litere albe gigantice scrise pe acoperişul barăcilor: „Dragă Putin, V.V. – Patru luni fără plată“.

Nemulţumirile muncitorilor, temperate prin anexarea Crimeei

Protestele au fost acţiuni rebele, în mare parte, deoarece sindicatele de muncă nu reprezintă o forţă politică sau economică în Rusia modernă. Sub conducerea sovietică, sindicatele au fost încorporate în cadrul conducerii. 

Companiile ruse tind să evite restructurările pentru a limita plata salariilor compensatorii sau poate pentru a scăpa de furia oficialilor care încearcă să reducă şomajul în districtul lor. Aşa că, dat fiind faptul că situaţia economiei ruse se aşteaptă să se înrăutăţească anul acesta şi cel următor, mulţi muncitori sunt neplătiţi sau trimişi în „vacanţe“ nedorite.

Valoarea salariilor neplătite a crescut la 1 aprilie la 2,9 miliarde de ruble (aproximativ 56 milioane de dolari), potrivit serviciului de statistică rus. Cifra aceasta reprezintă o creştere de 15% comparativ cu anul trecut, însă experţii susţin că acest lucru nu cuprinde şi sumele reduse ale muncitorilor care au fost traşi pe dreapta în timpul crizei.

Nemulţumirile cu privire la salariile neplătite au fost temperate o vreme de o infuzie în mândria naţională dată de anexarea peninsulei Crimeea, de la Ucraina, ce a avut loc în urmă cu un an, dar şi prin mesajele repetate de televiziunea de stat cum că greutăţile sunt un preţ inevitabil pentru apărarea intereselor ruseşti. Oricum, grevele nu au fost făcute publice la scară mare în presa rusă.

Protestele privind salariile – o nouă provocare pentru Putin

Şi totuşi, protestele şi grevele din ţară, cum ar fi mesajul imens pentru preşedinte, scris pe acoperişuri, reprezintă o nouă provocare pentru guvernul lui Vladimir Putin, care în ultimii 15 ani a prezidat peste o economie în expansiune datorată energiei.

În timpul acestei perioade, cele mai cunoscute proteste antiguvernamentale au avut mai degrabă cauze politice, nu economice. Aceste proteste au fost combătute prin măsuri politice luate de Kremlin: arestări şi legi mai stricte privind demonstraţiile. O şi mai mare povară a căzut peste opoziţia liberală din Rusia în cursul acestui an, după asasinarea liderului Boris Nemţov.

Însă protestele muncitorimii sunt „hrănite“ de solicitări financiare şi pentru zona aceasta Guvernul nu prea are cum să găsească soluţii atâta vreme cât recesiunea durează şi preţurile la petrol rămân scăzute, continuă „New York Times“.

Profesorii au fost îndemnaţi să lucreze fără plată, din patriotism

Publicaţiile regionale au descris greva profesorilor de luna aceasta, din provincia Zabaikal, aflată la graniţă cu China, ca fiind prima acţiune muncitorească făcută de profesorii ruşi de ani întregi. Greva a continuat, deşi guvernatorul regional a implorat profesorii să lucreze fără salarii, din motive patriotice. 

Da, este un lucru serios atunci când nu sunt plătite salariile, dar nu de-ajuns de serios încât să nu veniţi la muncă“, insista guvernatorul Konstantin Ilkovsky. El a adăugat că guvernul federal a întârziat plata beneficiilor din impozite, cauzând astfel o întârziere în plata salariilor.

În munţii Ural, muncitorii de la fabrica metalurgică Kacikanarsk, unde se îmbogăţeşte vanadiu (un metal folosit în aliajele de oţel), au intrat într-o grevă „lentă“ (încetinirea lucrului, cu respectarea întocmai a normelor, n.r.) din cauza restructurărilor din martie.

În oraşul alăturat, Celiabinsk, managerii de la fabrica de tractoare, care are un istoric bogat şi era un motiv de laudă în epoca comunistă, au trimis muncitorii acasă, în vacanţe forţate, timp de o zi pe săptămână. Motivul oficial a fost ca aceştia să stea în apartamentele lor pe timpul iernii.

Şi, nu departe de graniţa cu Estonia, muncitorii din industria auto, de la o fabrică de asamblare Ford, au intrat în grevă pentru a protesta privind reducerile salariale din cauza prăbuşirii pieţei auto din Rusia.

Predicţiile economiştilor: criza va afecta cel mai mult zonele rurale din Rusia

Toate aceste acţiuni se potrivesc cu predicţiile economiştilor potrivit cărora recesiunea cauzată de criza din Ucraina şi de scăderea preţului petrolului vor afecta cel mai rău zonele rurale din Rusia şi oraşele care se bazează pe o singură industrie.

În aceste locuri, bugetarii, cum sunt profesorii sau poştaşii, ale căror salarii sunt cuprinse în măsurile de austeritate luate anul acesta, reprezintă un mare procent din populaţie decât în oraşe, potrivit lui Vladimir Tikhomirov, economist-şef la Grupul Financiar BCS.

Oraşele cu o singură fabrică din Rusia, numite „mono-oraşe“, abia se descurcau din punct de vedere economic chiar şi în vremuri mai bune. După căderea rublei din decembrie 2014, costurile, din ce în ce mai mari ale părţilor importate, cum ar fi cele auto, lovesc producătorii. „Dacă nu sunt concediaţi, muncitorii pot fi trimişi în vacanţe neplătite, din cauză că a scăzut cererea“, explică Tikhomirov.

Protestul muncitorilor din Siberia

Modul în care au protestat muncitorii din Siberia a fost şi mai remarcabil tocmai pentru că a avut loc la un şantier prestigios – noul centrul spaţial naţional, Cosmodromul Vostocini. Acolo, adânc într-o pădure de conifere, pe o line a căii ferate trans-siberiene, muncitorii au turnat beton şi au construit hangare gigantice pentru rachete, cu mult înainte ca salariile lor să nu mai fie plătite, în decembrie.

„N-am mai văzut o copeică din decembrie. Compania ar fi trebuit să concedieze oamenii dacă nu aveau destui bani să-i plătească“, a declarat într-un interviu telefonic cu „New York Times“ inginerul Anton I. Tiurişev. Unii muncitori au plecat, dar el a rămas să-şi facă slujba care implică săparea de tunele în solul îngheţat pentru cabluri de comunicaţii, sperând că va fi plătit.

În total, 1.123 de angajaţi ai principalului subcontractor, compania de construcţii Pacific Bridge, n-au mai fost plătiţi din decembrie. Mare parte din muncă s-a oprit pe 1 martie, deşi zeci de angajaţi au rămas acolo pentru a păzi echipamentul. Protestul lor s-a materializat în mesajul uriaş de pe acoperişurile dormitoarelor lor, adresat lui Vladimir Putin: „Dragă Putin, V.V. – Patru luni fără plată“.

Mesaj pentru Putin scris pe baracile din Siberia FOTO amur.info

FOTO amur.info

După apariţia mesajului, un echipaj al unei televiziuni de stat a apărut la faţa locului pentru a-i ruga pe muncitori să apară în cadrul unui show, împreună cu preşedintele. Cu câteva ore înainte de emisiune, contractorul general a plătit aproximativ 80% din salarii la aproximativ 70 de angajaţi care rămăseseră pe şantier, a spus Tiurişev. Contractorul, Speţstroi, plătise mai devreme o parte din salariile restante pentru toţi angajaţii.

Din cauza indiferenţei manifestate faţă de noi, am disperat şi am decis să transmitem acest mesaj original către dumneavoastră“, a spus Tiurişev lui Vladimir Putin, referindu-se la semnul pictat. „Aşa că ne-aţi văzut şi ne-aţi ajutat să ne rezolvăm problema“, a adăugat el. Vladimir Putin i-a transmis că se va asigura că muncitorii vor fi plătiţi complet.

Este unul dintre cele mai importante proiecte de construcţii din ţară. Nu pentru că eu am iniţiat proiectul, ci pentru că ţara are nevoie de o nouă rampă de lansare“, a spus Putin în cadrul emisiunii.

Înainte de show, un şef a rugat muncitorii să acopere cu vopsea mesajul, pentru a arăta că disputa, măcar pentru moment, a fost rezolvată. Tiurişev a refuzat, spunând că va şterge mesajul atunci când muncitorii vor fi plătiţi complet. Însă, ca un compromis, a fost de acord să-l actualizeze. Aşa că, „Patru luni fără plată“ s-a transformat în „Trei luni fără plată“, conchide „New York Times“.

Mesaj pentru Putin scris pe baracile din Siberia FOTO amur.info
Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite