VIDEO Scene apocaliptice în Alep. Activiştii antiguvernamentali au filmat urmările ultimelor lupte dintre rebelii sirieni şi forţele guvernamentale

VIDEO Scene
apocaliptice în Alep. Activiştii antiguvernamentali au filmat urmările ultimelor
lupte dintre rebelii sirieni şi forţele guvernamentale

FOTO AFP

Bătălia pentru cel mai populat oraş din Siria riscă să se transforme, încet,  într-un război pentru ruine. Imagini filmate de organizaţii antiguvernamentale arată amploarea distrugerilor cauzate de intensificarea luptelor dintre forţele preşedintelui al-Assad, susţinute de Rusia, şi rebelii anti-guvernamentali.

Un clip încărcat pe YouTube de organizaţia activistă Al Buraq Media Organization arată imagini capturate imediat în urma unor bombardamente aeriene executate în cartierul Masshad, pe care organizaţia o atribuie armatei ruse: printre fumul dens şi praful provocat de distrugerea mai multor clădiri, se poate observa cum zona a fost transformată aproape în totalitate în ruine.

Un al doilea clip, înregistrat de grupul media Shahba Press Agency, este narat de doi bărbaţi neidentificaţi care prezintă zone complet distruse din aria metropolitană a oraşului cu peste 2 milioane de locuitori.

Încă un filmuleţ postat de agenţia Shahba este mult mai grotesc, arătând un copil plângând în timp ce este scos de sub dărâmăturile unei clădiri, aparent tot în Alep; capul copilului fusese prins sub o bucată de beton desprinsă în urma prăbuşirii imobilului (clipul poate fi vizionat aici; vă avertizăm însă că prezintă imagini care vă pot afecta emoţional).

Bătălia pentru Alep este una dintre cele mai longevive înfruntări din cadrul războiului civil sirian, disputată între rebeli, guvern şi Statul Islamic încă de la începutul anului 2012. Oraşul este divizat, în prezent, între forţele guvernamentale şi rebeli, în timp ce reţeaua teroristă Statul Islamic menţine o prezenţă slabă în estul oraşului. Estimările arată că peste 26.000 de persoane, civili şi militari, au murit în decursul celor patru ani de conflict, care au degenerat acum mai degrabă într-un război de uzură.

Însă situaţia este pe cale să scape de sub controlul rebelilor, care au pierdut mai multe zone importante din nordul oraşului în faţa forţelor guvernamentale, susţinute intens de bombardamente aeriene ruseşti; poziţiile rebele din interiorul oraşului riscă să fie încercuite

Intensificarea bombardamentelor din ultimele săptămâni, dar şi iminenţa unei înfrângeri a rebelilor sirieni a provocat un exod în masă al locuitorilor oraşului – aproximativ 35.000 de refugiaţi, veniţi în cea mai mare parte din Alep, sunt blocaţi acum la graniţa cu Turcia.

citeste totul despre: