„Urzeala tronurilor“ în viaţa reală: Cum se trăieşte în ultima monarhie absolutistă a lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Undeva, pe un continent tropical, se află un regat unde o singură dinastie domneşte de sute de ani. Bătrânul rege, tatăl a peste 200 de copii, a murit după o domnie de 60 de ani, însă nu a lăsat niciun moştenitor. Astfel, s-a declanşat o luptă aprigă între regină şi toţi aspiranţii la tron. În cele din urmă, succesorul a fost ales dintre numeroşii copii ilegitimi ai fostului conducător: un băiat în vârstă de 14 ani.

Astăzi, noul rege locuieşte într-un castel şi are o gardă impresionantă, care să îi păzească cele 15 soţii. Îşi alege o nouă soţie, la fiecare festival desfăşurat în timpul verii, unde slujitorii săi îi prezintă cele mai frumoase tinere virgine. Fetele dansează în faţa regelui, iar el trebuie să aleagă, dintre ele,  următoarea sa consoartă, se arată într-un material publicat de „The Atlantic“.

Această comunitate din Africa este, de fapt, ultima monarhie absolutistă a lumii, o societate de tip feudal, unde cei mai mulţi locuitori sunt fermieri săraci, care lucrează pământul în folosul regelui. Deşi trăiesc într-un paradis exotic, locuitorii acestei comunităţi suferă lipsuri serioase, iar medicina modernă nu a ajuns până aici. Astfel, unul din patru adulţi este afectat de o boală incurabilă, adesea fatală.

Maiestatea Sa nu are rivali. Sub emblema unui leu aurit, ia toate deciziile care afectează viaţa populaţiei, după o consultare prealabilă cu un consiliu restrâns. Partidele politice nu există, pentru că sunt ilegale, iar orice sfidare la adresa conducerii este, de asemenea, în  afara legii. Chiar şi o insultă adresată regelui este pedepsită cu închisoarea.

Regele controlează presa, poliţia, armata, dar şi judecătorii. Cei care nu vor să îşi plece capul sunt torturaţi, în temniţele castelului.

Scenariul nu este unul de film, deşi e comparabil cu "Urzeala tronurilor",  ci se petrece în Africa, într-o ţară numită Swaziland.

Regele Mswati III conduce din 1986, iar stilul său de viaţă include, desigur, şi limuzine, avioane personale, conturi de miliarde de dolari, în străinătate. Mswati îşi alege, de fapt, soţiile, dintre sute de tinere care defilează dezbrăcate pe un stadion.

În Swaziland, 80% din populaţie câştigă mai puţin de doi dolari pe zi. Virusul HIV decimează aproximativ o treime din populaţie, iar un cetăţean obişnuit al acestei ţări trăieşte, în medie, 50 de ani.

Cu toate acestea, eroii, la fel ca şi în cărţile lui George R.R. Martin, există şi aici. De curând, un avocat pentru drepturile omului, Thulani Maseko şi jurnalistul Bheki Makhubu au fost închişi, după ce au fost judecaţi pentru că au chestionat independenţa justiţiei din Swaziland.

Anul trecut, regele a încălcat Constituţia, care îi interzicea să numească judecători născuţi în afara ţării, şi l-a instalat pe Michael Ramodibebi, din Lesotho, în fruntea sistemului judiciar din Swaziland. În februarie, Maseko şi Makhubu au scris mai multe articole în „The Nation“, singurul ziar independent din ţară, în care îl criticau pe Ramodibedi.

Ulterior, cei doi au fost ridicaţi şi „aduşi în faţa justiţiei“. Procesul nu a fost unul public, nici măcar nu s-a desfăşurat într-o sală de judecată, ci în birouri private. Acum, sunt amândoi întemniţaţi şi torturaţi.

Înainte să fie arestat, Maseko a acceptat o invitaţie venită din partea Forumului Libertăţii de la Oslo. Ar trebui să îşi ţină prelegerea pe 13 mai, dacă este eliberat.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Cum se face sex în „Urzeala tronurilor“

„Urzeala tronurilor“, unul dintre cele mai de succes seriale din ultimii ani, a câştigat rapid fani datorită personajelor complexe, intrigilor şi scenelor controversate. Iar atunci când nu apar în episoade cu lupte sângeroase şi când nu „ţes“ noi urzeli, protagoniştii fac sex - sălbatic, incestuos, cu prostituate - iar legăturile homosexuale şi orgiile nu lipsesc.

A murit cel mai detestat personaj din „Urzeala tronurilor“. Scena a declanşat o adevărată isterie în rândul fanilor

Al doilea episod din serialul-fenomen „Urzeala tronurilor“ a marcat dispariţia unuia dintre cele mai detestate personaje. Scena a dat naştere unei adevărate isterii în rândul fanilor şi va intra, fără îndoială, în istoria televiziunii drept unul dintre cele mai şocante momente. Despre scena, a cărei pregătire a durat şase luni, au vorbit protagonistul şi regizorul seriei. Avertisment: articolul poate releva detalii pe care încă nu le ştiţi..

Premiera noului sezon din „Urzeala tronurilor“ a adus postului HBO cea mai mare audienţă din ultimii şapte ani

Debutul sezonului patru al serialului fantasy „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones“ a atras o medie de 6.6 milioane de telespectatori, aceasta fiind cea mai mare audienţă a postului HBO din 2007, când a fost transmis ultimul episod al serialului-dramă „Clanul Soprano/ The Sopranos“, au declarat reprezentanţii televiziunii, citaţi de Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite