Teheranul a executat un „spion al CIA“ din Ministerul iranian al Apărării, la doar câteva zile după ce a doborât o dronă americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Iranul a executat un fost angajat din Ministerul Apărării, după ce oficiali ai serviciilor secrete au transmis că acesta efectua acţiuni de spionaj pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite, potrivit Deutsche Welle, care citează agenţii iraniene de presă.

Contractorul din domeniul aerospaţial Jalaj Hajizavar a fost spânzurat în infama închisoare Rajai Shahr, din apropiere de Teheran, după ce oficialii au descoperit mai multe documente şi echipament de spionaj în casa sa.

Acest eveniment are loc la doar câteva zile după ce Republica Islamică a doborât o dronă de spionaj a Statelor Unite.

O navă de război echipată cu rachete a fost pregătită pentru a ataca Iranul, în timp ce Donald Trump a anulat un atac pregătit pentru acum 2 zile.

Armamentul american din regiune, inclusiv crucişătorul USS Leyte Gulf, a fost pus în alertă, după ce Iranul a doborât o dronă-spion, acum două zile, potrivit unui oficial al Pentagonului.

Avioanele erau gata de decolare şi navele erau poziţionate pentru a iniţia un bombardament, când au primit ordinul de a se retrage. Trump a declarat: „Nu se dă undă verde decât în ultimul momentul, pentru că lucrurile se pot schimba. Aveam ceva pregătit, care aştepta aprobarea mea“.

Donald Trump a confirmat vineri că a anulat un atac programat joi seara împotriva Iranului. Potrivit liderului de la Casa Albă, operaţiunea pregătită de Pentagon nu ar fi reprezentat un răspuns „proporţional“ faţă de distrugerea dronei americane.

„Cu zece minute înainte de atac, l-am oprit. Nu era proporţional cu distrugerea unei drone fără echipaj“, a scris preşedintele american pe contul său de Twitter.

Trump a mai anunţat că a impus joi seara noi sancţiuni Iranului, dar nu a precizat de ce natură.

„Eu nu mă grăbesc, armata noastră (...) este cea mai bună din lume“, a adăugat el în acest amesaj.

Şeful statului american a precizat că i s-a spus că operaţiunea militară de represalii - care ar fi vizat, potrivit lui, trei instalaţii iraniene - ar fi putut să se soldeze cu 150 de morţi. Informaţia respectivă i-a venit de la un general.

Potrivit unor surse guvernamentale iraniene, Trump ar fi transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj autorităţilor iraniene, prin care le informa cu privire la iminenţa unui atac al armatei americane şi în care îşi exprima voinţa unui dialog.

Totuşi, un reprezentant al Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională de la Teheran a dezminţit această informaţie.

„America nu a trimis vreun mesaj prin intermediul Omanului Iranului. Nu e nimic adevărat în toată povestea asta“, a spus purtătorul de cuvânt Keyvan Khosravi.

Pe de altă parte, un comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran, a declarat că ţara sa s-a abţinut să doboare un avion american de patrulare maritimă - cu 35 de oameni la bord - care însoţea avionul fără pilot doborât în Marea Oman.

„Am fi putut să-l doborâm, dar nu am făcut acest lucru“, a susţinut generalul, insistând că atât drone, cât şi avionul au intrat în spaţiul aerian iranian, acuzaţie dezminţită de partea americană.

Riscul izbucnirii unui război între Washington şi Teheran, amplificat de săptămâni, s-a exacerbat după distrugerea dronei americane, de tip RQ-4 Global Hawk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite