După ce ar fi orchestrat lovitura de stat din Egipt, SUA continuă să ajute ţara arabă, în ciuda legislaţiei în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a anunţat că va livra patru avioane de luptă F16 armatei egiptene, demonstrând că va continua să ignore legislaţia americană care interzice acordarea de ajutoare ţărilor în care au avut loc lovituri de stat militare. Bineînţeles, atitudinea se justifică dacă luăm în calcul că lovitura militară a fost pusă la cale chiar de SUA.

A fost sau n-a fost lovitură militară în Egipt este un subiect intens dezbătut în presa internaţională. În ultima săptămână şi jumătate, principalele puteri ale lumii au tăcut mâlc, niciuna dintre ele neavând curajul să folosească termenul de „lovitură de stat”. Cu atât mai mult, SUA, care oferă anual 1,5 miliarde de dolari Egiptului, un ajutor care, în virtutea legii americane, nu poate merge către o ţară în care a avut loc o lovitură de stat.

Pentagonul anunţa miercuri că preşedintele Obama i-a cerut „să revizuiască sprijinul acordat guvernului din Egipt” având în vedere „evenimentele din ultima săptămână”, însă, din nou, s-a evitat folosirea sintagmei „lovitură de stat”.

O mare parte din banii oferiţi de americani Egiptului ajung în buzunarul armatei, condusă de iubitul general Abdel Fattah al-Sisi, pus în funcţie chiar de „mazilitul” Morsi. Egiptenii ţin atât de mult la „prinţul Sisi”, pentru că o bună parte din populaţie, săracă de fel, depinde de ajutoarele de mâncare oferite de armată.

SUA dau bani ca armata să menţină politica sub control

Însă revenind la banii daţi de SUA Egiptului, putem spune că în ultimii 60 de ani, Washingtonul a „turnat” peste 40 de miliarde de dolari în statul cu cea mai mare populaţie din lumea arabă. Cu aceşti bani, administraţia americană, fie că vorbim de Obama sau oricare alt preşedinte, s-a asigurat că scena politică a ţării este controlată atent de armata egipteană.

Ca dovadă ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Când oamenii au ieşit în stradă, mai mulţi decât în timpul Primăverii Arabe, când a fost demis Mubarak, şi au cerut înlăturarea lui Morsi, armata a intervenit rapid. Sub pretextul că este voinţa poporului, replică reciclată şi de Washington, Morsi a fost înlăturat, încătuşat şi ascuns pe undeva prin Cairo (nu se cunoaşte nici acum locul exact unde se află fostul preşedinte, primul şef de stat ales în mod democratic în Egipt).

„Mama ne-a spus că vom opri jocul într-o oră”

Potrivit unui material publicat zilele trecute în „The New York Times”, lovitura de stat militară „îmbrăcată” în „voinţă populară” a fost instrumentată chiar de la Washington. Mai exact, un ministru arab de Externe, „acţionând ca un emisar al Washingtonului”, i-a dat un ultimatum lui Morsi, cerând fie să accepte să fie un preşedinte de decor, cu un guvern numit de armată. În caz contrar, urma să fie înlăturat de la putere.

Consilierul pe politici externe al lui Morsi, Essam el-Haddad, s-a întâlnit apoi cu ambasadorul american la Cairo, Anne Patterson, şi cu consilierul lui Obama pe Siguranţă Naţională, Susan Rice, recent numită în funcţie de Obama. El-Haddad le-a comunicat celor două doamne că Morsi refuză propunerea, aşa că a fost pusă în mişcare lovitura de stat. „Mama tocmai ne-a spus că vom opri jocul într-o oră”, a scris într-un mesaj text un consultant al lui Morsi. „Mama” din propoziţie e Washingtonul, pentru că egiptenii numesc SUA „mama America”.

Avioane de luptă şi nave de război, cadou

În acest context, în care SUA ar fi orchestrat lovitura de stat militară din Egipt, este rezonabilă livrarea în continuare de avioane multirol F16 către armata egipteană. De altfel, două nave de război au fost trimise pe coasta egipteană în contextul politic tulbure din Egipt, a anunţat joi comandantul trupelor de puşcaşi marini ai SUA, generalul James F. Amos. În zona Mării Roşii staţionează în prezent două nave amfibie de asalt USS Kearsarge şi USS San Antonio.

Mobilizarea de forţe nu este întâmplătoare dacă luăm în calcul faptul că atât simpatizanţii, cât şi opozanţii lui Morsi ies vineri în stradă, iar ultimele confruntări dintre cele două tabere s-au soldat cu zeci de morţi, numai duminică noapte pierind peste 50. Islamiştii, susţinători ai lui Morsi, vor să adune în prima zi a Ramadanului un milion de manifestanţi.

Ministerul Afacerilor Externe german a îndemnat vineri toate partidele politice din Egipt să se abţină de la violenţă sau ameninţări cu violenţa şi a făcut apel la autorităţile egiptene să permită accesul unei organizaţii internaţionale la preşedintele Mohamed Morsi, îndepărtat de la putere săptămâna trecută de armată, relatează Reuters.


Alte ştiri asemănătoare:

Noul premier al Egiptului le oferă Fraţilor Musulmani posturi în guvern

Noul premier egiptean, Hazem al-Beblawi, le va oferi Fraţilor Musulmani posturi în cadrul guvernului de tranziţie pe care a fost desemnat marţi să îl conducă, la şase zile după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.

Hazem al-Beblawi este noul premier al Egiptului

Preşedintele intermar din Egipt, Adly Mansour, l-a numit pe economistul liberal şi fostul ministru de Finanţe Hazem al-Beblawi în funcţia de premier în cadrul guvernului interimar, în timp ce autorităţile încearcă să grăbească alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

„Butoiul cu pulbere” de pe Nil

Odată cu debarcarea preşedintelui Morsi, riscul ca Egiptul să ia calea unui război civil creşte exponenţial. Ambele tabere dau semne că se pregătesc de un potenţial conflict.

De ce nu vrea Israelul haos în Orientul Mijlociu

Departe de teoriile conspiraţioniste care afirmă că Israelul este implicat în orice conflict major din regiune (unele acuză chiar o implicare globală), realitatea este că politica statului israelian are în prim-plan supravieţuirea sa într-un mediu arab profund ostil.

Fraţii Musulmani îndeamnă islamiştii la revoltă după incidentele violente în care au murit peste 50 de egipteni

Reprezentanţii Frăţiei Musulmane au lansat un nou apel pentru simpatizanţii preşedintelui demis Mohamed Morsi de a ieşi în stradă marţi, după ce 51 de islamişti au fost ucişi ieri în timpul confruntărilor cu armata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite