VIDEO Adevărul Live: este iminent un atac al-Qaeda?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Diana Rusu discută cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană, cu analistul militar Ion Petrescu şi cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu FOTO David Muntean
Jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Diana Rusu discută cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană, cu analistul militar Ion Petrescu şi cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu FOTO David Muntean

De la ora 13.00, jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Diana Rusu discută cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană, cu analistul militar Ion Petrescu şi cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu despre motivele din spatele acestor mobilizări de forţe şi despre ameninţarea teroristă din Orientul Mijlociu.

Joi, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a emis o alertă de călătorie pentru toţi cetăţenii săi şi a decis închiderea serviciilor diplomatice din 22 de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Oficialii americani au anunţat că au adoptat această strategie după ce serviciile de informaţii au descoperit „cea mai credibilă şi mai clară ameninţare teroristă” din mulţi ani. 

Washingtonul a anunţat apoi că în spatele acestui complot se află gruparea teroristă al-Qaeda, care în ultima lună a ajutat aproximativ 2.000 de prizonieri să evadeze din închisori din Orientul Mijlociu. Dintre evadaţi, câteva sute aveau legături cunoscute cu al-Qaeda, în timp ce „cel puţin 30” dintre ei sunt „militanţi islamişti înrăiţi”, care au participat la atentate teroriste, a anunţat Interpol într-o alertă internaţională. 

De la ora 13.00, jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Diana Rusu discută cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană, cu analistul militar Ion Petrescu şi cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu despre motivele din spatele acestor mobilizări de forţe şi despre ameninţarea teroristă din Orientul Mijlociu. 

Motivele din spatele deciziei SUA de a emite o alertă internaţională de atentate teroriste

Cât de probabil este să se pună la cale şi să se împlinească un atac al al-Qaeda acum, cât de puternică e organizaţia teroristă în prezent?

Ion Petrescu: Este doar o presiune mediatică care s-ar putea întoarce împotriva al-Qaeda. Observaţi strategia lui Obama, laureat al Premiului Nobel: reţinerea lui Obama de a acţiona în Nordul Africii este în concordanţă cu dorinţa americanilor, deşi are un plus de valoare care o distanţează de alte ţări. Al-Qaeda atacă prin mijloace laşe reprezentanţele altor state care au ambasade pe teritoriul ţărilor străine. Pe viitor, cine are avantajul tehnologic va hotărî cursul evenimentelor.

Chiar mâine se împlinesc 15 ani de la atentatele teroriste din Kenya şi Tanzania. Democraţii s-au folosit din plin în timpul campaniei electorale. Acum cât de credibilă mai este administraţia Obama?

Marius Văcărelu: Al-Qaeda poate fi o organizaţie, cu un profil terorist, care induce frica altor state, sau un nume generic în spatele căruia se ascund alte lucruri. Istoria ultimilor 40, 50 de ani este plină de astfel de evenimente. De exemplu, Hamas a scăpat de sub controlul Israelului.

În general americanii sunt mai preocupaţi de astfel de ameninţări, iar Obama nu s-a grăbit. Adevărata dovadă de inteligenţă este puterea de a te înfrâna. Să cauţi să previi, chiar dacă ai putea pedepsi. În spatele unei astfel de alarme stau informaţii la care noi nu avem acces, iar reprezentanţele diplomatice trebuie protejate.

Ce înseamnă pentru terorişti aniversarea lunii august, o lună prolifică pentru grupările teroriste.

Diana Rusu: În primul rând, încă ne aflăm în luna Ramadamului. În al doilea rând, sunt plini de superstiţii şi foarte religioşi, au tendinţa de a corela evenimentele. Pe 7 august se aniversează 15 de la cele mai grave atentate teroriste din Kenya şi Tanzania. Gruparea jihadistă a comemorat 8 ani de la crearea unor baze în Arabia Saudită. Dar revoltele civile care au degenerat în conflicte sângeroase au influenţat de asemenea ofensiva teroristă. Plecăm din Afganistan, Iran, Pakistan, trecem în zona Golfului şi putem trasa un semicerc al ambasadelor închise.

Vorbesc liderii al-Qaeda la telefon? Cum i-au interceptat?

Ion Petrescu: Au vrut să creeze puseul, au dorit să fie interceptaţi, ei ştiu că la deschiderea telefonului pot fi interceptaţi. Le-a reuşit un exerciţiu care ţine de operaţiunile psihologice. Ei ştiu ce mesaje să spună. Este foarte uşor să manipulezi. Administraţia Obama este una care acţionează conform standardelor legale şi celelalte state şi-au luat măsuri de siguranţă pentru că este clar că nu e o glumă.

Cât de periculoasă este pentru România această alertă? The Guardian a publicat tot azi că NSA are srvere inclusiv în Riomânia pentru acest programd e spionaj? Cât de vizibili am devenit pentru grupările teroriste?

Mircea Geoană: Riscul este global, întreaga reşea de aliaţi trebuie să fie alertată despre iminenţa atacurilor teroriste. Ce s-a întâmplat în Bulgaria acum câteva luni poaet să fie un indiciu pentru forţele speciale din România, să creascăp gradul de alertă. Dar în continuare, zonele cele mai vulnerabile sunt zonele din Asia Cnetrală şi de pe continentula african. Nu este bine să ne panicăm, ci să fim vigilenţi.

Au motive suficiente SUA să creadă în iminenţa unui atac terorist?

Mircea GeoanăNu trebuie să uităm că informaţiile cu privire la atacurile de la 11 septembrie au existat în sistem, verifiări, analize. Să nu uităm ce s-a întâmpalt la Benghazi, în urmă cu un an de zile, când a fost declanşată o polemică la nivel naţional. Eu m-aş uita şi la decizia Norvegiei de a-şi închide şi ea ambasada.

Cât de puternică mai este al-Qaeda, deşi SUA  a anunţat că organizaţia este mai slabă? În contextul în care trupele NATO au demarat operaţiunile de retragere din Afganistan.

Mircea GeoanăCred că cei care fac parte din reţeaua teroristă globală vor să dea o lovitură de imagine, arătând că după dezmembrarea parţială a al-Qaeda sunt în continuare o forţă de temut, înceară să fructifice o situaţie foarte complicată. Ei doresc să folosească vulnerabilitatea Statelor Unite creată de fostul programator Edward Snowden, cu privire la modul de colectare a informaţiilor.

Ce înseamnă mai exact închiderea unei ambasade?

Mircea Geoană: Înseamnă, de obicei, retragerea personalului neesenţia., care nu are operaţiuni vitale pentru funcţionarea ambasadei. Întotdeauna există un nucleu al ambasadei care continuă să funcţioneze. 

Închiderea completă a ambasadelor, din Siria de exemplu, este altceva, şi anume retragerea completă a personalului.

CITEŞTE MAI MULT

Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.


Al-Qaeda acuză Statele Unite de organizarea "complotului" pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că "au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie, conform unei înregistrări audio difuzată pe site-uri islamiste, relatează AFP.


Şeful Statului Major al armatei SUA: Complotul Al-Qaeda depistat de SUA vizează obiective ale ţărilor occidentale

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaeda, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează "obiective occidentale", afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite