Statul Islamic s-a întărit în Libia şi ameninţă Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
statul islamic libia

Deşi puterile străine îi bombardează pe jihadişti în Siria şi în Irak, militanţii s-au extins în Libia şi au înfiinţat o nouă bază  la Sirte, o verigă importantă pe drumul de-a lungul litoralului Mării Mediterane.

Statul Islamic a construit la Sirte,  oraş la malul Mării Mediterane  din nordul Libiei, o nouă bază militară. Numărul teroriştilor din regiune a crescut de 25 de ori faţă de anul trecut. Aceştia au profitat de actuala criză politică din Libia pentru a-şi consolida prezenţa în ţara nord-africană. 

Într-un an, numărul teroriştilor în Sirte a crescut de la 200 la 5000, scrie „Wall Street Journal“. Măcinată de luptele dintre miliţii după căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia are în prezent două guverne şi numeroase grupuri armate îşi dispută puterea, o situaţie care a favorizat dezvoltarea grupării Statul Islamic.

Grupul terorist a cerut susţinătorilor săi să i se alăture Libia. În urma acestui anunţ, fluxul de jihadişti  străini în Libia a crescut masiv în ultimele 15 zile. În plus, Statul Islamic a repatriat teroriştii libieni care au luptat  anterior în Siria şi Irak.

Şeful serviciilor de informaţii libiene, Ismail Shukri, spune că scopul final al Staului Islamic  este de a ataca Italia.  În prezent, SI  controlează mai bine de 150 de kilometri din coasta mediteraneană a Libiei, scrie „ New York Times“. După ce s-au văzut sub bombele SUA  şi Rusiei în  Siria şi Irak, teroriştii plăniesc să  utilizeze Sirte ca pe o bază militară Sirte, susţin şi forţele speciale occidentale.

„Subdiviziile Statului Islamic din Libia ne preocupă în mod special. Aici este punctul crucial din care SI îşi extinde aria de influenţă în întreaga Africa de Nord“, susţine un raport al analistului principal al serviciului de informaţii al Pentagonului, Patrick Pryor.

De la Sirte, jihadiştii pot scoate venituri din petrol şi pune la cale atacuri. Liderii miliţiilor şi oficialii occidentali estimează că forţele grupului în Libia includ acum 2.000 de luptători, adaugă The New York Times. Un recent val de atentate, asasinate şi alte atacuri au stârnit temeri că oraşul Ajdabiya, aflat mai departe spre estul Libiei, poate deveni următoarea ţintă a grupului, atenţionează ziarul american. Cucerirea acestui oraş ar putea asigura Statului Islamic controlul unei răscruci strategice de drumuri, unor terminale petroliere vitale şi unor câmpuri petroliere din sudul oraşului.
 

Matteo Renzi, premierul italian, a avertizat asupra necesităţii de a îmbunătăţi situaţia din Libia, care riscă să devină următoarea urgenţă pe plan internaţional, pe fondul instabilităţilor politice din ţară şi al crizei imigranţilor, informează site-ul publicaţiei Le Point.

 Statul Islamic ar fi început să-şi construiască o forţă aeriană în Libia

Teroriştii grupării Statul Islamic (SI) din oraşul port Sirte, situat în nordul Libiei, învaţă să piloteze avioane folosind cel puţin un simulator de zbor, au afirmat oficiali militari din statul nord-african, informează miercuri agenţia de presă MIA. 

 Sursele, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra, afirmă că nu sunt sigure cum un simulator de zbor civil şi, se pare, un avion de luptă au ajuns în mâinile jihadiştilor din Sirte, locul naşterii fostului dictator libian Moammar Gaddafi, alungat de la putere în 2011.

„Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate“, au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei maşini mici. Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea şi aterizarea, un ecran radar şi dispozitive de comunicaţii pentru contactarea turnului de control.

Un ofiţer de rang înalt libian a confirmat informaţiile într-un interviu acordat ziarului la Cairo. El a menţionat că gruparea jihadistă, din care fac parte foşti ofiţeri din armata libiană şi din ţări învecinate, a reuşit să obţină un simulator de zbor civil în luna octombrie.

Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak şi Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloţi terorişti să se îndrepte din Libia înapoi în acele ţări pentru a lansa o forţă aeriană a SI. Un alt risc potenţial este acela ca teroriştii să deturneze avioane şi să atace locuri sensibile, aşa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA. 

Atentatele din Tunisia, plănuite în Libia 

Atentatele care au lovit Tunisia în acest an au fost „plănuite“ în Libia, ţară vecină aflată în plin haos şi care reprezintă un adevărat „pericol“, a afirmat un ministru tunisian, după atacul sinucigaş de săptămâna trecută din Tunis, relatează AFP. Secretarul de stat pentru siguranţă naţională, Rafik Chelly, a declarat la postul privat de radio Mosaique FM că totul ar fi fost planificat în Libia. 

La începutul săptămânii trecute, un tunisian de 26 de ani a aruncat în aer un autobuz care transporta membri ai securităţii prezidenţiale în plin centrul Tunisului, provocând moartea a 12 dintre ei. 

Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), deja responsabilă pentru două atacuri majore în acest an. Primul dintre acestea s-a soldat cu 22 de morţi în martie la muzeul Bardo din Tunis, în timp ce al doilea, comis în iunie, în apropiere de staţiunea Sousse, a provocat moartea a 38 de turişti, majoriotatea străini. 

„Comandanţii grupurilor teroriste tunisiene se află în Libia. Iată marea noastră problemă. Şi am observat că în ultimele cazuri — Sousse, Bardo, etc. — toţi autorii atacurilor  au mers în Libia şi s-au format acolo“, a declarat Chelly. 

El a precizat că aceşti oameni se deplasează clandestin în ţara vecină pentru a primi o formaţie „ideologică şi apoi militară“, iar apoi se întorc în Tunisia unde „aşteaptă instrucţiuni“. 

„Libia a devenit un pericol, de aceea trebuie să ne luăm precauţii“, a subliniat el, vorbind despre închiderea frontierei de aproape 500 km între cele două ţări timp de 15 zile. El nu a exclus reinstituirea vizelor pentru libienii care sunt de mult timp scutiţi de această obligaţie. 

Potrivit lui Rafik Chelly, Tunisia va consolida şi supravegherea frontierei sale maritime cu Libia. La frontiera terestră, Tunisia a construit deja un „sistem de obstacole“, format în special din tranşee, pe o distanţă de 225 km. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite