Statul Islamic-cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. În spatele ideologiei se ascunde o avere impresionantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul Islamic a reuşit să adune o avere impresionantă, majoritatea bazată pe activităţi ilegale
Statul Islamic a reuşit să adune o avere impresionantă, majoritatea bazată pe activităţi ilegale

SIIL, mai nou redenumită SI-Statul Islamic-a ţinut prima pagină a ziarelor din ultimele săptămâni. O lume întreagă a privit cu consternare avansul fulgerător al fundamentaliştilor în Irak, proclamarea unui califat şi impactul pe care aceştia îl exercită asupra securităţii din Orientul Mijlociu.

 Cu 425 de milioane de dolari furaţi pe 11 iunie din filiala Băncii Centrale din oraşului Mosul, Statul Islamic a devenit, neoficial, cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. 

În comparaţie cu bugetul anual al talibanilor din Afganistan, estimat a fi undeva între 70 şi 400 de milioane de dolari, cei 200 până la 500 de milioane ai Hezbollah şi chiar şi cei 350 pe care FARC reuşeşte să-i strângă, fundamentaliştii islamici sunt, de departe, cei mai bogaţi terorişti din lume. 

Un ofiţer din serviciul de securitate irakian a mărturisit reporterilor de la The Guardian că ultima lovitură a grupului le-a adus acestora un plus de capital de circa 875 de milioane de dolari, deşi alte cifre oferite de autorităţile din Mosul estimează prejudiciul la o sumă mult mai mică, în jurul a 400 de milioane. Per ansamblu, bugetul pe care Statul Islamic îl are la dispoziţia se estimează a fi între unu şi trei miliarde de dolari. 

Roşu închis reprezintă teritoriile controlate efectiv de Statul Islamic în Orientul Mijlociu: 

harta siil

În afară de jaful bancar, SI a pus bazele unui sistem de şantaj şi trafic extrem de bine organizat. Cele mai noi cuceriri, atât în Siria cât şi în Irak, permit organizaţiei să-şi extindă activităţile ilegale şi să-şi menţină sau chiar să-şi sporească bugetul pentru activităţile militare. 

Finanţarea din Golful Persic 

Grupul îşi are originile în zonele predominant şiite din Mesopotoamia, în special în Siria şi Irak. Începând cu 2004, aceştia şi-au consolidat puterea şi au exercitat o influenţă puternică asupra acţiunilor grupului Al-Qaida, până în punctul în care au fost excluşi din cea mai mae grupare teroristă internaţională pe motiv că ar fi mult prea violenţi, cu atacuri chiar şi împotriva musulmanilor. Participara activă de partea rebelilor la războiul civil din Siria le-a consolidat puterea şi le-a crescut influenţa regională. 

Myriam Benraad, expert în domeniul organizaţiilor teroriste, susţine că anumite state din Golf finanţează activităţile SI, dar această sumă nu depăşeşte, în opinia acesteia, pragul de 10% din totalul fondurilor militanţilor. Cei mai mulţi bani donaţi provin din state precum Arabia Saudită şi Qatar, conform acuzaţiile premierului irakian. Al-Maliki. 

Piramida nevoilor financiare 

Un studiu a peste 200 de documente- scrisori, rapoarte şi arhive personale ale membrilor capturaţi- a scos la iveală un buget impresionant, adunat cu preponderenţă din activităţi ilegale pe teritoriul Irakului. Conform rapoartelor, celulele active ale organizaţiei erau obligate să trimită 20% din profiturile obţinute din şantaj şi răpiri eşalonului superior. La rândul lor, comandanţii distribuiau fondurile în funcţie de priorităţi şi nevoile fiecărei filiale pentru a desfăşura noi atacuri teroriste. 

Brown Moses, un alt observator al grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, estimează că banii pe care SI i-a obţinut în urma jafului băncii din Mosul ar ajuta la recrutarea a peste 60 de mii de luptători plătiţi cu 600 de dolari pe lună, o forţă armată impresionantă, cu putere de decizie în regiune. 

     

Petrodolarii

De asemenea, gruparea ce s-a declarat recent califat e bănuită că ar primi suport financiar considerabil din estul Siriei, unde ar controla rafinării şi ar fi implicată în contrabandă cu materiale brute şi artefacte arheologice. Din 2102, Statul Islamic a produs chiar şi un raport anual cu privire la situaţia financiară, similar celor publicate de marile corporaţii sau ţări, în speranţa atragerii mai multor donaţii. 

Citeşte şi: 

750 de români, prinşi în iadul din Irak

Aproximativ 750 de cetăţeni români se află în prezent în Irak, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Aproape 400 de români s-au întors în ţară de când gruparea jihadistă SIIL a capturat aproape întreaga parte de nord a ţării.

Resursele de apă din Irak. Un război mai puţin cunoscut, dar la fel de important ca religia sau petrolul

Evenimentele recente din Irak au atras din nou atenţia comunităţii internaţionale, speculând diferite teorii cu privire la motivele ce stau în spatele luptei pentru putere. Aşa cum menţionează mai mulţi observatori ai conflictului, niciuna dintre cele două tabere nu menţionează în discursul lor o resursă cu o miză la fel de importantă ca petrolul sau religia: reţeaua hidrografică a Irakului 

Profilul grupării SIIL şi implicaţiile sale în regiune

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

Preşedintele Egiptului afirmă că independenţa kurzilor din Irak ar fi „catastrofală”

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat recent că un referendum cu privire la independenţa kurzilor din Irak ar conduce la o „catastrofală” divizare a ţării, în contextul în care statul se confruntă deja cu atacuri violente din partea islamiştilor sunniţi, relatează Reuters.

750 de români, prinşi în iadul din Irak

Aproximativ 750 de cetăţeni români se află în prezent în Irak, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Aproape 400 de români s-au întors în ţară de când gruparea jihadistă SIIL a capturat aproape întreaga parte de nord a ţării.

VIDEO Liderul jihadiştilor SIIL, la prima apariţie în public

După ce au existat mai multe zvonuri cum că liderul grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis într-un raid aerian irakian, acesta a apărut în scurt timp într-o predică video în care le ordonă musulmanilor să i se supună, fiind prima sa apariţie publică de acest gen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite