Prim-ministrul Irakului a concediat o parte din comandanţii de rang înalt ai forţelor de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Irakului, Nouri al-Maliki. FOTO: Reuters
Prim-ministrul Irakului, Nouri al-Maliki. FOTO: Reuters

Prim-ministrul irakian, Nouri al-Maliki, a concediat, marţi, mai mulţi comandanţi de rang înalt din cadrul forţelor de securitate pe care îi consideră responsabili în mare parte de eşecul stopării ofensivei jihadiştilor în Irak, informează AFP.

Printre oficialii din forţele de securitate care au fost demişi pot fi regăsiţi: generalul Mahdi al-Gharawi sau Hedeyat Abdel Rahim Abdel Karim Abdel Rahman. Primul a fost comandantul-şef responsabil de provincia Ninive, situată în nordul ţării. Provincia menţionată este una din  primele  care au fost ocupate în mare parte de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), potrivit AFP.

Un alt general demis este Hedayat Abdel Rahim Abdel Karim Abdel Rahman, şeful Brigăzii 3 de Infanterie, unitate care ar fi trebuit să se asigure de calmarea spiritelor din zona de conflict.

Fiind şeful forţelor armate irakiene, prim-ministrul a ordonat Statului Major să înfiinţeze comisii disciplinare pentru a deschide anchete împotriva ofiţerilor care „şi-au abandonat poziţiile” în faţa atacurilor pe care le-au întreprins insurgenţii.

Concedierile vin în contextul în care poliţia irakiană a anunţat, marţi, că a descoperit în apropiere de un oraş situat la nord de Bagdad 18 cadavre aparţinând unor membri ai forţelor irakiene, în timp ce 21 de persoane au murit în atentate şi bombardamente care au avut loc în întreaga ţară.

Guvernul de la Bagdad a acuzat oficial, marţi, Arabia Saudită de susţinerea financiară a grupărilor insurgente de pe teritoriul său, poziţionându-se în acest fel de partea terorismului. Premierul irakian Nouri al-Maliki a cerut comunităţii internaţionale să tragă la răspundere Riadul pentru finanţarea terorismului în regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite