Situaţia Irakului este mai sumbră acum decât era în 2006, spune fostul şef al CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul în rezervă David Petraeus, fostul şef al CIA, a condus ofensiva americană în Irak în 2007-2008
Generalul în rezervă David Petraeus, fostul şef al CIA, a condus ofensiva americană în Irak în 2007-2008

Victoriile obţinute cu greu în timpul războiului sunt în pericol de a se transforma în eşecuri, atrage atenţia David Petraeus, fostul şef al Pentagonului, într-un articol de opinie publicat în „Foreign Policy”.

Reaşezarea reţelei teroriste al-Qaeda în Irak a dus la o creştere substanţială a teroristumului pe criterii etnice şi confesionale, spune Petraues, adăugând că, în 2008, la finalul ofensivei americane, celula teroristă din Irak era aproape destructurată. 

„Războiul civil din Siria a complicat semnificat datele problemei, ajutând jihadiştii de ambele părţi ale graniţei şi aducând o implicare tot mai mare a Iranului în Mesopotamia. Iar diversele acţiuni ale guvernului irakian au subminat iniţiativele de reconciliere în urma ofensivei care a consolidat sentimentul de incuziune a arabilor sunniiţi şi a contribuit la succesul operaţiunilor”, scrie generalul Petraues, care a demisionat toamna trecută în mijlocul unui scandal sexual. 

Petraeus vorbeşte apoi despre rolul pe care l-a avut în războiul din Irak, când a condus coaliţia militară din regiune în anii 2007 şi 2008, despre care spune că a fost cea mai dificilă misiune pe care a îndeplinit-o în cei 37 de ani în armată. 

„Situaţia din Irak era sumbră la sfârşitul anului 2006, când preşedintele George W. Bush m-a ales pentru a conduce ofensiva. Într-adevăr, atunci când m-am întors la Bagdad, în februarie 2007, am găsit condiţiile mai grave decât mă aşteptam”, povesteşte generalul de patru stele. 

„În multe privinţe, Irakul de astăzi seamănă tragic de mult cu Irakul anului 2006, cu o creştere a graznicelor atacuri din partea al-Qaeda, a afiliaţilor şi a altor reţele de extremişti. Adăugaţi războiului civil interconfesional din Siria - care este, în multe privinţe, un conflict regional care se poartă acolo -, iar situaţia din Irak pare chiar mai complicată decât era în 2006 şi, astfel, mult mai îngrijorătoare - în special în contextul lipsei trupelor americane”, arată Petraeus. 

CITEŞTE MAI MULT

SUA nu vor „repeta” episodul Irak într-un război în Siria. Washingtonul anunţă peste 1.400 de morţi după un atac cu gaz neurotoxic comandat de Assad

Atacul chimic din Siria de la 21 august a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane, a anunţat vineri secretarul de Stat american John Kerry. Şeful diplomaţiei americane a dat asigurări că, dacă se va ajunge la o intervenţie militară, SUA nu vor repeta războiul din  Irak.

John Kerry, şeful diplomaţiei americane, în vizită-fulger în Irak

John Kerry, Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, a ajuns duminică dimineaţă la Bagdad, într-o vizită neanuţată. Vizita este prima din ultimii trei ani a unui diplomat american în Irak.

Sunt rebelii sirieni conduşi de al-Qaeda? Liderii opoziţiei susţin că acesta este un mit promovat de Assad

Washingtonul este amplu criticat atât pe plan extern, cât mai ales intern din cauza sprijinului acordat rebelilor sirieni, despre care se spune că sunt coordonaţi de gruparea teroristă al-Qaeda. Liderii forţelor rebele susţin însă că acesta este un mit creat de preşedintele Bashar al-Assad pentru a-şi argumenta decizia de a nu veni la masa negocierilor cu cei care, de peste doi ani, luptă pentru a-l înlătura de la putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite