Risc de război civil în Myanmar. Facţiunile etnice armate ar putea interveni dacă junta militară continuă să tragă în protestatari VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Myanmar
Proteste în Myanmar

Facţiunile etnice armate din Myanmar nu vor sta fără să facă nimic dacă forţele juntei militare vor continua să ucidă protestatari, a declarat sâmbătă liderul uneia dintre principalele grupări armate din ţară.

Cel puţin 90 protestatari au fost ucişi sâmbătă în Myanmar de forţele de securitate, potrivit presei şi martorilor locali, în contextul în care armata serbează Ziua Forţelor Armate. „Ziua Forţelor Armate din Myanmar nu este o zi a Forţelor Armate, este mai mult ziua în care sunt ucişi oameni”, a declarat pentru Reuters generalul Yawd Serk, preşedintele Consiliului de restauraţie a statului Shan (Armata Statului Shan – Sud – RCSS). „Şi nici nu este şi pentru protecţia democraţiei, ci espre modul în care dăunează democraţiei.

Dacă vor continua să tragă împotriva protestatarilor şi să agreseze oamenii, cred că toate grupurile etnice nu vor mai sta fără să facă nimic.” RCSS, grupare activă lângă frontiera cu Thailanda, este unul dintre multe grupuri armate etnice care au denunţat lovitura de stat şi au promis să fie alături de protestatari. Cele aproximativ 20 de facţiuni armate etnice din Myanmar controlează zone întinse din ţară. În timpul unui discurs susţinut în timpul paradei militare, liderul juntei militare, Min Aung Hlaing, a declarat că sarcina armatei este să protejeze poporul şi să promoveze democraţia, reiterând promisiunea de a organiza noi alegeri, promisiune făcută după ce armata a preluat puterea pe 1 februarie.

Junta a transmis că scrutinul din 8 noiembrie, câştigat detaşat de Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) condusă de Aung San Suu Kyi, a fost fraudat, ceea ce a forţat armata să preia controlul ţării. Numărul total al deceselor din rândul civililor în timpul represiunilor forţelor armate a ajuns la peste 340. Armata birmaneză încearcă să elimine opoziţia pe scară largă împotriva loviturii de stat de la 1 februarie.

Mulţi dintre protestatari solicită înfiinţarea unei unei armate federale, iar generalul Yawd Serk a precizat că susţine acest lucru. „Grupurile etnice armate au acum un duşman similar şi trebuie să ne împreunăm mâinile şi să îi rănim pe cei care rănesc poporul. Trebuie să ne unim”, a subliniat generalul Serk.

90 de morţi în represiunea manifestaţiilor pentru democraţie

Represiunea manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar a făcut circa 90 de morţi sâmbătă, cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie în cursul căreia junta militară a defilat cu autovehicule blindate şi soldaţi într-o impresionantă demonstraţie de forţă, notează AFP.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat "crimele" comise de armată în această ţară care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.

"Cel puţin 89 de persoane au fost ucise după lăsarea întunericului", a declarat Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP), un ONG local care înregistrează numărul morţilor după lovitura de stat.

Şi în timp ce ONU a evocat "rapoarte" despre "zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi", secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat "în cei mai puternici termeni" acest "masacru".

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat "îngrozit" de "teroarea" instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un "nou prag" în represiune.

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus.

 Ziua sângeroasă de sâmbătă a ridicat la 420 numărul persoanelor ucise în violenţele de după lovitura de stat, potrivit AAPP. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite