Retrospectivă: Anul 2014, unul dintre cei mai tumultuoşi din istoria recentă a lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din Ucraina din februarie au degenerat întrun adevarat răyboi civil
Protestele din Ucraina din februarie au degenerat întrun adevarat răyboi civil

Anul 2014 a agravat conflictele din Orientul Mijlociu, unde militanţii Statului Islamic au declarat un Califat peste părţi din Irak şi Siria, Israelul a lansat un nou atac asupra Fâşiei Gaza. În Europa Ucraina criza ucraineană a readus în relaţia dintre Occident şi Rusia în pargul unui nou Război Rece. În Africa de Vest virusul Ebola a ucis peste 7.500 de oameni. Şi acestea sunt doar cele mai grave evenimente ce au marcat acest an.

Ucraina, un nou punct nevralgic pe harta  Europei 

Aspiraţiile proeuropene ale ucrainenilor, exprimate în Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezalejnosti) sub forma unei opoziţii civile impresionante la refuzul regimului Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), au dus la prăbuşirea acestui regim şi la instalarea unuia pro-UE şi pro-NATO.

În acelaşi timp, regiunile estice ale Ucrainei, simpatizante ale vectorului prorus al lui Viktor Ianukovici şi ale tutelei Moscovei, au declanşat proteste care au luat forma unor referendumuri pentru independenţă şi au dus la alipirea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, dar şi la un conflict armat sângeros în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Evenimentele din Ucraina s-au desfăşurat într-un ritm precipitat, alimentând reacţii uneori neaşteptate din partea jucătorilor regionali, dar şi a marilor puteri ale lumii, şi ducând la o escaladare alarmantă a tensiunilor în Europa. Criza ucraineană a readus în relaţia dintre Occident şi Rusia amintirea Războiului Rece.

Europa sub asaltul euroscepticilor

Ceea ce mulţi observatori ai vieţii politice europene au considerat a fi cele mai importante alegeri europene de la introducerea sufragiului universal direct pentru Parlamentul European, în 1979, s-a dovedit a fi în final o realitate dureroasă, de care mulţi se temeau: Europa este profund divizată sub asaltul forţelor eurosceptice.

Republica Moldova a ales din nou Europa

Republica Moldova se apropie de încheierea anului 2014 cu speranţa de a avea un nou guvern proeuropean care să continue politica de apropiere faţă de Europa, după ce la sfârşitul lunii noiembrie a avut de făcut o alegere crucială pentru viitorul ei, într-un moment în care acest teritoriu, victimă a sechestrării sovietice timp de 50 de ani, este expus din nou unor riscuri majore de securitate în contextul conflictului militar din estul Ucrainei.

Crimele Jihadiştilor din Statul Islamic îngrozesc lumea

Rapide şi la scară largă, cuceririle militare ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria îngrozesc lumea. Statul Islamic profită de prăbuşirea statelor din Orientul Mijlociu şi contracarează strategia coaliţiei anti-jihadiste condusă de Statele Unite ale Americii. 

Ebola face ravagii în Africa de Vest

Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie 2013 într-un sat din sudul Guineei, s-a răspândit ulterior dincolo de graniţele acesteia, afectând Liberia (sfârşitul lui martie 2014), Sierra Leone (mai 2014) şi Nigeria ( iulie 2014).

Numărul deceselor provocate de epidemia de Ebola în vestul Africii a ajuns în prezent la 7.518 dintr-un total de 19.340 de cazuri confirmate, 99% dintre acestea înregistrându-se în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, potrivit celui mai recent bilanţ actualizat luni, 22 decembrie, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Click pe imagine pentru a mări infografia 
 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite