Ministrul petrolului din Arabia Saudită: OPEC nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului coboară la 20 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari, a declarat Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, relatează Financial Times.

"Nu este în interesul producătorilor din OPEC să reducă producţia, indiferent de preţ. Indiferent dacă scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant", a declarat al-Naimi, liderul de facto al OPEC.

Ministrul Petrolului din Arabia Saudită, unul dintre cei mai influenţi oameni din industria energiei, a arătat că OPEC a renunţat la politica sa tradiţională, potrivit căreia obişnuia să menţină preţurile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului producţiei.

În schimb, OPEC vrea să îşi menţină cota de piaţă la nivel global, astfel că scăderea preţurilor nu va afecta nivelul producţiei. Al-Naimi a explicat că, dacă Arabia Saudită reduce producţia, "preţul va creşte, iar producătorii de petrol de şist din Rusia, Brazilia şi SUA vor lua din cota de piaţă a Arabiei Saudite".

Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

Al-Naimi a arătata că este posibil ca preţul barilului de petrol să nu mai ajungă niciodată la 100 de dolari pe baril. De altfel, el a declarat că Arabia Saudită şi producătorii din Golf vor putea face faţă unei lungi perioade cu preţuri mici la petrol, datorită costurilor scăzute de producţie, de 4-5 dolari pe baril.

"Vrem să spunem lumii că ţările care au o eficienţă înaltă a producţiei de petrol sunt cele care merită să aibă o cotă de piaţă mare. Dacă preţul scade, scade... Alţii vor avea mult de suferit înainte ca pe noi să ne afecteze în vreun fel", a afirmat al-Naimi.

În 2008, în timpul crizei financiare, când cotaţia petrolului a început să coboare, OPEC a ales să limiteze producţia de petrol pentru a menţine un nivel ridicat al preţului.

În schimb, în luna noiembrie a acestui an, OPEC a decis să păstreze plafonul de producţie la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea scăderii preţurilor.

Marţi, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a urcat cu 1,3%, al 60,86 de dolari pe baril.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, şi Emiratele Araba Unite asigură 40% din producţia de petrol a OPEC. La nivel mondial, OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite