Prinţul Întunecat: Noul şef al CIA pentru operaţiunile din Iran

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO NBC News
FOTO NBC News

În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a fost un aprig critic al Acordului privind Dosarul Nuclear Iranian, însă primele şase luni petrecute de acesta la Casa Albă nu au adus semnificaţii majore în relaţia dintre Washington şi Teheran.

Sigur, avem un discurs mult mai dur la adresa Iranului, stat catalogat în mod oficial de către Trump drept un susţinător al terorismului regional, şi o alianţă SUA-Arabia Saudită mult mai consolidată în Orientul Mijlociu decât în perioada Obama, însă, cel puţin până în acest moment, Iranul nu a resimţit în mod puternic politica noii administraţii americane.

De altfel, Trump este conştient de faptul că nu putea schimba într-un timp atât de scurt paradigma relaţiei cu Iran, cu atât mai mult cu cât interesul SUA era ca alegerile prezidenţiale să fie câştigate de către tabăra moderată, însă, în acelaşi timp, realizează importanţa menţinerii mesajului electoral, atât pe plan intern cât şi extern.

Acesta este, printre altele, atât motivul pentru care Donald Trump a ales numirea lui Michael D’Andrea în funcţia de şef al operaţiunilor CIA pentru Iran, cât şi motivul pentru care a permis mediatizarea numelui unui ofiţer operativ al CIA.

Michael D’Andrea a devenit o legendă în cadrul CIA odată cu uciderea lui Osama bin Laden. Fiind comandantul operaţiunii ce a dus la eliminarea fostului fondator a grupării Al Qaeda, a fost portretizat în celebrul film Zero Dark Thirty sub numele The Wolf (Lupul). De altfel, este cunoscut în cadrul Agenţiei, conform presei americane, sub pseudonimele Ayatollah Mike, Undertaker sau Dark Prince (Prinţul Întunecat).

Născut în Virginia de Nord, D’Andrea a fost o necunoscută publicului american, deşi a petrecut 38 de ani în cadrul Agenţiei, acolo unde reprezintă deja a treia generaţie a familiei sale. S-a înrolat în 1979, paradoxal, anul în care Iranul rupe legăturile diplomatice cu SUA, iar regimul Şahului este înlăturat de la putere, ceea ce consemnează unul dintre cele mai mari eşecuri înregistrate ale CIA. A devenit un bun cunoscător al lumii musulmane după ce a derulat misiuni în Africa şi Orientul Mijlociu şi s-a convertit la islam după ce şi-a cunoscut actuala soţie în Irak, unde conducea postul CIA din Bagdad, dar acest lucru nu l-a împiedicat să fie promotorul şi coordonatorul celor mai multe atacuri cu dronă efectuate de către SUA în lumea arabo-musulmană, cu precădere în Africa Sub-sahariană, Libia, Yemen sau Afganistan, iar performanţele sale l-au propulsat inclusiv în funcţia de şef al contra-terorismului din cadrul CIA.

Numirea lui Michael D’Andrea în noua funcţie este una dintre numeroasele schimbări făcute de către Trump şi directorul Mike Pompeo în cadrul CIA, însă Casa Albă foloseşte totodată imaginea sa pentru a arăta că Dosarul iranian rămâne pe masa preşedintelui iar orice provocare venită din zona Teheranului va primi un răspuns ferm din partea Statelor Unite.

Principala provocare pentru CIA va rămâne strângerea de informaţii despre unul dintre cele mai puternice state din Orientul Mijlociu, cu un sistem de contrainformaţii şi contraspionaj extrem de bine pus la punct, ceea ce îl va determina pe D’Andrea să întărească colaborarea cu alte servicii de intelligence din Orient, în special cu Mossad şi GID-ul iordanian. 

Relaţia acestuia cu Mossadul este una specială, oficialul american conducând echipa CIA care împreună cu Mossad l-a ucis în 2008 pe Imad Mugniyah, unul dintre cei mai importanţi lideri Hezbollah, ceea ce ne face să înţelegem că numirea sa în funcţie reprezintă în acelaşi timp şi un mesaj simbolic la adresa Iranului, precum şi un acord tacit al Tel Aviv-ului.

                                                                                  Articol semnat de Răzvan Munteanu

                                                                                             Director General NewsInt

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite