Preşedintele Egiptului a cerut Consiliului de Securitate să aprobe o intervenţie militară în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să permită o intervenţie militară internaţională în Libia, relatează postul Al-Arabiya.

"Nu există altă opţiune", a declarat Abdel Fattah al-Sisi pentru postul de radio francez Europe 1, pe fondul escaladării tensiunilor în Libia după ce gruparea extremistă sunnită Stat Islamic (SI) a difuzat duminică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de bărbaţi pe care îi prezintă ca fiind egipteni copţi recent răpiţi pe teritoriul libian.

La solicitatea preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi a omologului său francez Francois Hollande, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a discuta pe tema crizei din Libia, informează portalul Afrik.com.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Franţei, el-Sisi şi Hollande au avut o discuţie telefonică în care au "evocat situaţia din Libia".

Cei doi şefi de stat au cerut "extinderea operaţiunilor împotriva Daesh (acronimul în arabă al SI) în Libia".

Preşedintele egiptean a solicitat în mod repetat o intervenţie militară internaţională în Libia. Cairo exercită presiuni asupra comunităţii internaţionale să-şi ducă până la capăt misiunea în Libia, după intervenţia NATO, soldată cu înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi în 2011. De atunci, Libia se află în haos.

"Europenii nu şi-au încheiat misiunea în Libia. Am lăsat poporul libian prizonier miliţiilor extremiste", a declarat preşedintele egiptean pentru Europe 1. Luni, Cairo a anunţat că a bombardat poziţii ale SI în Libia.

Gruparea Stat Islamic, acuzată că prelevează organe pentru a-şi finanţa operaţiunile

Ambasadorul irakian la ONU a cerut marţi Consiliului de Securitate al organizaţiei să verifice acuzaţiile potrivit cărora gruparea Stat Islamic (SI) prelevează organe umane pentru a-şi finanţa operaţiunile, relatează CBS, în pagina electronică. 

Ambasadorul Mohamed Alhakim le-a spus reporterilor că în ultimele săptămâni, au fost descoperite cadavre cu incizii chirurgicale şi fără rinichi sau alte organe, aruncate în gropi comune. "Avem cadavre. Veniţi şi examinaţi-le", a spus el. "Este clar că lipsesc unele părţi din ele", a adăugat ambasadorul. 

El a afirmat, de asemenea, că aproximativ zece medici au fost "executaţi" la Mosul pentru că au refuzat să participe la prelevarea de organe.

Alhakim a informat Consiliul de Securitate despre situaţia din Irak şi a acuzat SI de "genocid" împotriva unor grupuri etnice. 

Emisarul ONU în Irak, Nikolai Mladenov, a declarat că 790 de persoane au murit în ianuarie din cauza conflictului armat şi a terorismului. El a subliniat numărul tot mai mare de informaţii şi acuzaţii potrivit cărora SI foloseşte prelevarea de organe drept metodă de finanţare, adăugând că gruparea îşi extinde tacticile de la zi la zi. 

El a afirmat că obiectivul cel mai presant al Irakului este să recâştige teritoriul vast cucerit de SI în ultimul an. Militanţii sunniţi au ocupat o treime din Irak şi Siria vecină, teritorii în care au impus legea islamică. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite