Preşedintele Argentinei va desfiinţa serviciile secrete ale ţării, după moartea unui procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Argentinei Cristina Kirchner a anunţat un proiect de lege prin care vrea să desfiinţeze serviciile secrete ale ţării din cauza suspiciunilor guvernamentale privind agenţii dublii care ar fi în spatele morţii unui procuror, informează „The Telegraph“.

Cristina Kirchner, preşedintele Argentinei, a solicitat Congresului să desfiinţeze actuala agenţie de informaţii a ţării, în primele sale comentarii publice de la moartea misterioasă a unui procuror. Există suspiciuni că agenţii serviciilor secrete au trădat şi că ar fi în spatele morţii ciudate a unui procuror care investiga bombardamentul din 1994 al unui centru evreiesc, notează „The Telegraph“.

Alberto Nisman, 51 de ani, a fost descoperit mort pe 18 ianuarie, în apartamentul său, împuşcat în cap, cu arma alături. Moartea procurorului a venit cu doar o zi înainte de a elabora acuzaţii explozive la adresa preşedintei care ar fi ascuns oficiali iranieni suspecţi de cel mai mare atentat terorist din istoria Argentinei. Moartea lui Nisman a dat naştere la proteste anti-guvernamentale, dar şi la o grămadă de teorii ale conspiraţiei care mai de care mai elaborate, inclusiv la implicarea agenţilor secreţi iranieni în moartea procurorului.

În timpul discursului de o oră, preşedintele Kirchner spus că reforma serviciilor clandestine este „o datorie naţională“. În timp ce oficialii guvernamentali au susţinut că presupunerile procurorului Nisman la adresa preşedintei sunt absurde, discursul de luni al lui Kirchner li s-a adresat direct. „Este inexplicabil să gândeşti că guvernul nostru ar putea fi suspectat de o asemenea manevră“, a declarat preşedinta, vorbind dintr-un scaun cu rotile, din cauza unei glezne rupte.

Totuşi, părând odihnită şi calmă, Kirchner şi-a început discursul cu o apărare înfocată a acţiunilor guvernului de a rezolva bombardamentul din 1994 asupra unui centru evreiesc, atentat care a condus la 85 de morţi şi peste 200 de răniţi.

În discurs, preşedinta s-a plâns de faptul că, la peste 20 de ani de la evenimente, nimeni nu a fost condamnat, nici măcar reţinut. A adăugat că predecesorul ei, soţul său Nestor Kirchner, l-a numit pe Nisman la conducerea cazului, după ani întregi de paralizie a investigaţiei.

În 2013, într-o înţelegere cu Iranul, pe care mulţi din Argentina au criticat-o, preşedinta a spus că ţinteşte să obţină cooperarea cu puterea din Orientul Mijlociu pentru a face dreptate în cazul bombardamentului. Iran a negat în mod repetat orice implicare.

Potrivit lui Kirchner, o reformă a serviciilor secrete va fi prezentată Congresului, până la sfârşitul acestei săptămâni. Structura noii „Agenţii Federale de Informaţii“ va avea un director şi un adjunct şi doar câţiva din guvern vor avea acces la aceştia, a declarat preşedinta Argentinei într-o aparentă critică a sistemului în care mulţi din Congres, inclusiv din partidele de opoziţie, au contact cu oficiali din serviciile secrete.

„Nu voi fi şantajată, nu m-e frică“, a declarat la finalul înregistrării preşedinta Cristina Kirchner, pe tema citării ei de către judecători. „Nu mă vor face să-mi schimb poziţia nici măcar cu un centimetru faţă de ce am gândit dintotdeauna“, a adăugat Kirchner, uitându-se direct în camerele de luat vederi şi având un ton ferm.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite