Premierul Australiei îşi pierde funcţia din cauza lipsei de popularitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gillard s-a luptat să obţină susţinerea publicului, înregistrând o creştere economică constantă şi o rată scăzută şomajului, precum şi dobânzi mici la credite.
Gillard s-a luptat să obţină susţinerea publicului, înregistrând o creştere economică constantă şi o rată scăzută şomajului, precum şi dobânzi mici la credite.

Premierul australian, Julia Gillard, va fi  înlăturată din funcţie şi se va retrage din politică după ce a pierdut conducerea Partidului Laburist, în faţa rivalului său, Kevin Rudd. Gillard a pierdut cu un scor de 57 la 45.

Schimbarea conducerii urmează unor sondaje de opinie care au arătat că guvernul minoritar al prim-ministrului Julia Gillard ar putea pierde până la 35 de locuri la viitoarele alegeri, oferind opoziţiei formate din conservatori, o majoritate zdrobitoare în Parlamentul cu 150 de locuri. Mişcarea dramatică a laburiştilor este o ultimă încercare a acestora de a răsturna predicţiile.

Numirea lui Kevin Rudd, fost diplomat australian cunoscător al dialectului mandarin, se pare că va influenţa şi data alegerilor anunţate pentru 14 septembrie, care vor fi mutate cel mai probabil în august, pentru ca laburiştii să profite de popularitatea din acest moment a lui Rudd.

Gillard a promis că se va retrage din politică dacă va pierde votul în faţa adversarului său, ceea ce s-a şi întâmplat. Rivalitatea dintre cei doi datează din iunie 2010, când Rudd pierduse fotoliul de prim ministru în faţa Juliei Gillard.

Cu toate acestea, este improbabil ca schimbarea să aibă implicaţii majore în politica australiană, din moment ce ambii sunt susţinători ai alianţei militare cu SUA şi suporteri ai legăturilor comeriale din ce în ce mai frecvente cu principalul partener de comerţ.

Deşi Gillard s-a luptat să obţină susţinerea publicului, înregistrând o creştere economică constantă şi o rată scăzută şomajului, precum şi dobânzi mici la credite, într-un timp în care ţările dezvoltate se luptă să iasă din recesiune. Mai mult, sub conducerea lui Gillard au fost făcute reforme ale educaţiei, şcolile primind finanţări suplimentare, însă popularitatea sa nu a crescut.

Cetăţenii sunt încă supăraţi pe guvernul ei, care a introdus -cu o majoritate de numai un vot-o controversată taxă de noxe, deşi în campanie promisese că nu va face asta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite