Premierul Australiei: Asia va reveni la cârma conducerii globale. Toţi copiii trebuie să înveţe limbile asiatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul australian Julia Gillard, în timpul discursului „Australia în secolul asiatic” susţinut la Institutul Lowy din Sidney FOTO: Reuters
Premierul australian Julia Gillard, în timpul discursului „Australia în secolul asiatic” susţinut la Institutul Lowy din Sidney FOTO: Reuters

Fiecare copil australian trebuie să înveţe mandarina, hindi sau orice altă limbă regională, pentru că viitorul naţiunii este strâns legat de „Secolul Asiatic”, a declarat prim-ministrul Australiei, Julia Gillard. Ea a atras, totodată, atenţia că Asia va redeveni, în scurt timp, lider al lumii.

„Orice ar aduce acest secol, cu siguranţă va aduce şi revenirea Asiei la cârma conducerii globale, ascensiunea asiatică. Nu numai că nu este de neoprit, dar are loc într-un ritm rapid”, a declarat premierul Julia Gillard într-un mult aşteptat discurs intitulat „Australia în secolul asiatic”.

Politica Australiei vizează 25 de obiective pe care ţara trebuie să le atingă până în 2025 pentru a beneficia de avantajele obţinute de pe urma ascensiunii Asiei şi pentru a creşte nivelul de trai în rândul propriilor cetăţeni.

„Actualii copii care sunt la grădiniţă îşi vor termina liceul cu o bază de cunoştinţe despre Asia”, a precizat Gillard în cadrul discursului susţinut la Institutul Lowy din Sidney, informează CNN. În opinia şefului Executivului de la Canberra, copiii trebuie să înveţe, în primul rând, limbile vorbite pe continentul asiatic, cele mai importante fiind mandarina, japoneza, indoneziana şi hindi.

Gillard a mai adăugat că „acum o sută de ani vorbeam de paradisul omului muncitor. Astăzi vorbim despre liceu sau despre un salariu mare. Întotdeauna am vrut să o facem în felul nostru. Demult vedeam Asia drept o ameninţare cu privire la toate acestea, atât din punct de vedere rasial, cât şi militar şi economic. Într-adevăr, acesta era paradoxul paradisului omului muncitor. Acum o sută de ani, salariile mari erau salariile omului alb. Ajunge!”, a conchis premierul.

Creşterea nivelului de trai în ţările asiatice va permite unui număr tot mai mare de oameni să se mute în locuri unde calitatea vieţii este mai ridicată, printre primele opţiuni fiind Australia, consideră Gillard.

„Dezvoltarea tehnologică în agricultură şi urcare şcolilor şi a universităţilor australiene în clasamentele mondiale de performanţă vor creşte interesul vecinilor noştri asiatici, din clasele medii”, a afirmat Gillard.

„Mult mai multe persoane decât în oricare loc de pe Glob, ce aparţin clasei mijlocii, vor dori să aibă acces la mâncare şi la vin de calitate, la fel cum facem şi noi. Este o bună oportunitate pentru zona regională a Australiei. Vrem ca oamenii de acolo să fie pregătiţi ”, a declarat premierul.

Cuvintele şefului Executivului nu au fost vorbe goale, Gillard punânu-se deja la treabă pentru a crea condiţiile necesare afluxului de asiatici. Guvernul va înfiinţa Ministerul pentru Politica „Secolului Asiei” pentru a conduce reforme la nivelul sistemului educational, la nivelul infrastructurii, la nivel fiscal şi la nivelul reglementărilor.

Dacă obiectivele sunt îndeplinite, Gillard prezice că o treime din economia Australiei va fi susţinută prin relaţiile legate cu Asia, pornind de la 25% în 2011, iar venitul anual mediu pe cap de locuitor va creşte de la 62.000 de dolari australieni pe an, la 73.000 de dolari australieni pe an.

Kathe Kirby, director executiv la Fundaţia pentru Educaţie Asiatică de la Universitatea din Melbourne, spune că discursul lui Gillard propune o viziune profundă pentru viitorul Asiei, „care începe odată cu tinerii din şcoli”.

„Planul cuprinde reforme în sectorul educaţiei, la nivelul şcolilor, universităţilor şi educaţiei vocaţionale. Este un plan mult mai cuprinzător şi profund decât am văzut până în prezent. Nu este un raport guvernamental. Este o politică de guvern”, a declarat Gillard pentru Sky News.

Premierul a punctat, de asemenea, ambiţiile geopolitice vaste ale Australiei, care presupune ca ţara să fie atât aliatul militar al Washingtonului, cât şi aliatul economic al Beijingului.

Cu o confirmare tacită cu privire la critica guvernului ei faţă de prezenţa Statelor Unite în Asia, Gillard a declarat: „Avem un aliat de încredere la Washington, respect faţă de Beijing şi mai mult, o poartă deschisă către Jakarta, Delhi, Tokio şi Seul.”

„În acest discurs ne concentrăm asupra transformărilor enorme care se întâmplă în regiunea noastră. Nu ne bazăm pe economia matură a Statelor Unite alea Americii.”

SUA este al treilea mare partener comercial, iar o expertiză recentă a Institutului Lowy arată că majoritatea celor intervievaţi cred că SUA este cel mai important partener de securitate al Australiei.

Membri ai partidului de opoziţie par a susţine ambiţiile guvernului pentru o economie mai cuprinzătoare şi un angajament social faţă de Asia, dar scepticismul poate interveni.

„Este un plan îmbibat de scopuri lăudabile, dar fără prea multe iniţiative specifice şi cu siguranţă fără vreun angajament financiar faţă de ele”, a criticat liderul opoziţiei Tony Abbot.

„Într-o anumită măsură, acest guvern încearcă să treacă peste eşecuri serioase din relaţiile sale cu Asia”, a adăugat Abbot.

Sondajele arată că obiectivele prim-ministrului pentru un angajament asiatic şi mai mare sunt acceptate, în mare parte, de australieni. Potrivit unui sondaj al Institutului Lowy, majoritatea cetăţenilor cred că Australia nu a fost afectată de recesiunea care a lovit numeroase economii naţionale de pe Glob datorită cererii asiatice pentru resursele ţării. Chiar şi aşa, 56% cred că a fost o investiţie substanţială din China, iar 63% s-au opus vehement companiilor străine care doreau să cumpere terenuri agricole din Australia pentru culturi şi creşterea de animale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite