Povestea Malalei: fata căreia nu-i este frică de talibani nici măcar după ce au împuşcat-o în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malala promovează dreptul la educaţie pentru femei. FOTO Reuters
Malala promovează dreptul la educaţie pentru femei. FOTO Reuters

În urmă cu un an şi o zi, o fată de 16 ani din Pakistan a fost împuşcată în cap de talibani pentru că promova dreptul la educaţie pentru femei după ce talibanii au emis un decret religios prin care interziceau prezenţa fetelor în şcoli. Nu doar că a supravieţuit, ci şi-a transformat povestea într-o maşinărie de promovare a acestei cauze, strânge bani pentru finanţarea şcolilor, iar mâine ar putea deveni cel mai tânăr laureat Nobel din istorie.

Se întorcea de la şcoală atunci când a fost împuşcată. Aflase că talibanii au ameninţat-o, dar nu credea că aceştia vor ataca un copil, aşa că se temea mai mult pentru siguranţa tatălui ei, cel care a sprijinit-o. 

Malala Yousafzai avea deja, de la vârsta de 11 ani, un blog găzduit de BBC Urdu sub pseudonimul Gul Makai. Scria despre viaţa pakistanezilor din Valea Swat, căzută sub controlul talibanilor în anul 2004. 

Postarea care i-a adus însă atenţia grupării teroriste a fost publicată în ianurie 2009 cu titlul „S-ar putea să nu mai merg niciodată la şcoală”. În text, Malala anunţa că nu este sigură dacă şcoala la care mergea se va mai deschide după vacanţa de iarnă. „De această dată, fetele n-au fost prea încântate de apropierea vacanţei pentru că ştiau că, dacă talibanii îşi vor implementa edictul, ele nu vor mai putea merge vreodată la şcoală”, scria Malala. 

Pakistan: Militantă de 14 ani pentru drepturile femeilor, împuşcată în cap de talibani

Tatăl ei a dezvăluit peste aproape un an că fiica sa este autoarea blogului BBC care atrăgea atâta atenţie nedorită de Taliban asupra Văii Râului Swat, considerată unul dintre cele mai frumoase colţuri de lume înainte de a deveni câmpul de luptă al extremiştilor. 

Într-o postare tot din ianuarie, cu titlul „Mă tem”, Malala scria:

Am avut un vis groaznic, cu elicoptere militare şi talibani. Am astfel de vise de la demararea operaţiunilor militare în Swat. Mama mi-a pregătit micul dejun şi am plecat la şcoală. Mă temeam să merg la şcoală pentru că talibanii au emis un edict prin care interzic fetelor să meargă la şcoală.    Doar 11 elevi din clasa de 27 au mai venit la ore. Numărul a scăzut din cauza edictului dat de Taliban. Trei prietene de-ale mele s-au mutat cu familiile în alte oraşe din cauza edictului.    Pe drumul de la şcoală spre casă am auzit un om spunând «Te voi omorî». Am grăbit pasul şi, după un timp, m-am uitat în spate să văd dacă încă vine după mine. Spre uşurarea mea, vorbea la telefonul mobil, probabil că ameninţa pe altcineva la telefon.

În aprilie 2013, chipul Malalei Yousafzai a apărut pe coperta ediţiei dedicată de revista „Time” celor mai influenţi 100 de oameni din lume. 

„Istoria este plină de oameni al căror curaj a fost combătut cu violenţă. Puţini însă sunt la fel de tineri cum era Malala la 15 ani, când un taliban a urcat în autobuzul care o aducea de la şcoala din nord-vestul Pakistanului şi a împuşcat-o alături de alte două fete, încercând atât s-o omoare pe Malala cât şi să - după cum se arată într-o scrisoare a grupării Taliban - să dea o lecţie oricui avea curajul să ceară educaţie, libertate şi autodeterminare, în special pentru fete şi femei. Sau la 11 ani, când Malala a început să scrie pe un bloc BBC Urdu, vorbind despre ambiţiile sale de a deveni doctor, frica ei de Taliban şi determinarea ei de a nu permite Talibanului - sau fricii ei - să o împiedice să ajungă la educaţia de care ştia că are nevoie pentru a-şi realiza visul. 

Malala se află acum unde îşi doreşte să fie: înapoi la şcoală. Talibanul aproape că au transformat cazul Malalei într-un martiriu. Au reuşit să o transforme într-un simbol. Cartea autobiografică pe care o scrie acum pentru a creşte gradul de conştientizare despre cei 61 de milioane de copii din întreaga lume care nu se află la şcoală arată că acceptă responsabilitatea - pe care nu a cerut-o - drept un sinonim al curajului şi ca reprezentant al fetelor de pretutindeni. Oricum îşi va termina Malala cartea, povestea ei de-abia acum începe.”

Aşa au motivat jurnaliştii „Time” decizia de a o include pe Malala în topul celor mai influenţi oameni din lume. 

Pe 12 iulie, în ziua în care a împlinit 16 ani, Malala a vorbit în faţa Adunării ONU. „Să punem mâna pe cărţi şi pe creioane. Sunt armele noastre cele mai puternice.” ONU a declarat 12 iulie Ziua Internaţională Malala. 

Malala, tânăra care a fost rănită de talibani, a susţinut un discurs la ONU

Între timp, Malala Yousafzai şi-a terminat autobiografia, „Eu sunt Malala: fata care a promovat dreptul la educaţie şi a fost împuşcată de Taliban”, care a fost lansată pe 8 octombrie.

„Nu cred că ne va uita”, spune într-un interviu pentru „India Real Time” Shazia Ramzan, una dintre celelalte două fete rănite în atacul asupra Malalei, care adaugă că înţelege că este prea periculos pentru ca aceasta să se mai întoarcă vreodată în Swat. 

Malala Yousafzai este cel mai tânăr candidat pentru premiile Nobel din istorie. Media de vârstă a laureaţilor Nobel este de 62 de ani. Este nominalizată la categoria Pace. Şi nu pentru că a fost împuşcată şi a devenit un simbol al cauzei pe care o promovează, ci pentru felul în care a decis să acţioneze după ce a fost atacată. 

Mă întrebam: «Malala, ce vei face dacă într-adevăr te vor ataca?» Şi apoi spuneam: «Malala, vei scoate un pantof şi-i vei lovi cu el». Apoi mi-am dat seama că, dacă aş face asta, n-ar mai fi nicio diferenţă între mine şi talibani. În schimb, m-am gândit că le voi spune: «Eu vreau educaţie pentru toţi. Inclusiv pentru copiii tăi. Acum decide ce vrei să-mi faci»   i-a povestit Malala marţi seară jurnalistului Jon Stewart

Astăzi, Malala a primit premiul Saharov al Parlamentului European. Mâine ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace. Iar povestea ei nu poate fi redusă la drama prin care a trecut. Transformarea ei, de la o fată de 11 ani ambiţioasă, dar timidă, la un ambasador internaţional pentru drepturile femeii vorbeşte de la sine. 

Malala Yousafzai a făcut un comentariu care l-a impresionat pe Jon Stewart

CITEŞTE MAI MULT

VIDEO Micuţa pakistaneză împuşcată în cap de talibani: „Credeau că un glonţ ar putea să ne facă să tăcem. Au eşuat“

Malala Yousafzai, supravieţuitoarea unui atac armat al talibanilor în timp ce se întorcea de la şcoală, a susţinut un discurs vineri la ONU, lansând un apel la „educaţie pentru toţi copiii“. Adolescenta pakistaneză a declarat că nu se va lăsa redusă la tăcere de către talibani şi va continua să susţină drepturile fetiţelor din Pakistan de a merge la şcoală.

Persoane necunoscute au încercat să intre în salonul în care este internată Malala Yousafzai

Potrivit presei britanice, poliţiştii au reţinut în zona pentru vizitatori a spitalului reginei Elisabeta din Birmingham două persoane, care s-au declarat rude ale adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai, tratată acolo.

Malala, tânăra nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, este în continuare o posibilă ţintă pentru talibani

Talibanii din Pakistan nu ar ezita să o atace din nou pe Malala Yousafzai, tânăra de 16 ani care promovează accesibilizarea educaţiei pentru fete şi care a supravieţuit unei tentative de asasinare anul trecut, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării musulmane fundamentaliste.

Revoluţia fetelor abuzate: tinere din întreaga lume luptă pentru drepturile lor

Toamna trecută, Malala Yousafza, o bloggeriţă în vârstă de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată pentru că cerea dreptul la o educaţie. Ea şi-a dus mesajul la ONU, iar fetele de pretutindeni au fost impulsionate să lupte împotriva violenţei şi a opresiunii. O nouă mişcare globală începe să prindă contur.

INFOGRAFIE Revoluţia violatorilor

Entuziasmul din Piaţa Tahrir a eclipsat latura sinistră a protestelor din Egipt: sute de femei au fost abuzate şi violate de grupuri de protestatari sau de militari.

Fenomenul violului nepedepsit în India. De ce moartea unei femei este un punct de cotitură la nivel mondial

Protestele de pe străzile capitalei indiene Delhi au continuat astăzi, iar numărul participanţilor a crescut considerabil după ce autorităţile au anunţat moartea studentei de 23 de ani care a fost violată şi bătută cu răngi de şase bărbaţi într-un autobuz la jumătatea lunii decembrie.

Colţuri de rai adâncite în iad: unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, ameninţate de război

Dincolo de defetismul care ne face să spunem „ce loc frumos, păcat că este locuit”, mâna înarmată a omului a distrus sau ameninţă să distrugă locuri unice de pe Pământ. Jurnaliştii „Foreign Policy” au realizat topul celor mai frumoase astfel de zone puse în pericol de conflicte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite