Malala, una dintre favoriţii la Premiul Nobel pentru Pace, este în continuare o posibilă ţintă pentru talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talibanii din Pakistan nu ar ezita să o atace din nou pe Malala Yousafzai, tânăra de 16 ani care promovează accesibilizarea educaţiei pentru fete şi care a supravieţuit unei tentative de asasinare anul trecut, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării musulmane fundamentaliste.

Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al grupului militant din Pakistan, a susţinut că tânăra a intrat în vizorul fundamentaliştilor deoarece a fost folosită în propaganda împotriva talibanilor, iar nu din cauză că este o susţinătoare a educaţiei fetelor. „Fata a fost folosită de administraţia pakistaneză în propaganda împotriva talibanilor, a fost implicată într-o campanie falsă împotriva islamului, astfel că a fost ameninţată”, a spus Shahid.

„Da, dacă va mai exista o oportunitate de care putem profita, (Malala) va fi din nou pe printre ţintele noastre” Shahidullah Shahid, purtător de cuvânt al talibanilor

„Talibanii nu se opun educaţiei fetelor, dacă este o educaţie islamică potrivită cu sharia (legea islamică), însă nu pot accepta sistemele occidentale de educaţie”, a subliniat pakistanezul.
Malala avea 15 când mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat în autobuzul care o lua de la şcoală şi au împuşcat-o în cap, pe 9 octombrie 2012. Acesta a supravieţuit graţie unei intervenţii chirurgicale în Marea Britanie.

După ce starea i s-a îmbunătăţit, Malala s-a adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, cu ocazia celei de-a 16-a aniversări, pe 12 iulie. „Au crezut că gloanţele ne vor reduce la tăcere, însă au eşuat”, a spus tânăra, referindu-se la militanţii islamişti. „Însă din tăcere au apărut mii de voci”, a continuat Malala.

Tânăra pakistaneză se numără printre personalităţile internaţionale care au fost nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace. Câştigătorul va fi anunţat vineri, iar săptămâna viitoare va fi publicată autobiografia ei, intitulată „Eu sunt Malala”.

În cadrul unui interviu acordat BBC, tânăra a spus că se va întoarce în Pakistan, unde va continua să lupte pentru cauza ei. „În viitor, voi fi un politician. Vreau să schimb viitorul ţării mele şi vreau să obţin obligativitatea învăţământului”, a anunţat Malala.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite