Pandemia Covid-19 şi dilema planetară: moartea a zeci de mii de oameni sau moartea economiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images / Chung Sung-Jun
FOTO Guliver / Getty Images / Chung Sung-Jun

Cele mai multe state ale lumii continuă să se confruntate cu pandemia de coronavirus, dar autorităţile spun că se întrevede o luminiţă la capătul tunelului şi în curând va fi repornită economia.

Experţii în medicină spun că politicienii pot să hotărască când va fi repornită economia , când datele despre pandemie vor indica faptul că rata contaminării nu explodează din nou, suprasolicitând întregul sistem medical. Asta înseamnă că dacă se va renunţa la restricţii prea devreme se poate reveni la o criză de sănătate publică. În SUA, preşedintele Donald Trump va înfiinţa un grup de lucru pentru refacerea economiei, paralel cu cel medical. 

Anumiţi consilieri ai preşedintelui vor ca economia să fie pusă în funcţionare până la 1 mai. Procurorul general (ministrul justiţiei) consideră de-acum restricţiile ca fiind excesive, ceea ce poate duce la acţiuni în justiţie în cazul în care Trump decide să sisteze restricţiile, iar guvernatori se opun. Grupul de lucru de la Casa Albă pentru economie va include reprezentanţi ai sectorului privat şi lideri din administraţie, între aceştia şeful consilierilor prezidenţiali Mark Meadows, ministrul de Finanţe Mnuchin şi consilierul economic Larry Kudlow. 

Dar o decizie nu a fost încă luată, există încă scenarii diferite. Pe de alta parte, cifra americanilor care solicită ajutoare de şomaj este una foarte mare, 6,6 milioane de persoane. În ultimele trei săptămâni unul din 10 americani au solicitat ajutor de somaj. Sunt cozi imense la oficiile de şomaj, dar şi la băncile de alimente. Nu se ştie cum va evolua acest număr, mulţi concediaţi ar putea să nu mai fie angajaţi şi în plus afacerile vor avea dificultăţi în a se pune pe picioare. Dar indiferent de această situaţie dacă revenirea la lucru va implica un risc pe care experţii medicali nu sunt dispuşi să-l asume, consecinţele pe termen lung, medicale şi social-economice, pot fi masive.

Situaţia în Europa

În Europa, statele cele mai afectate de pandemia Covid-19, Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, chiar şi Germania, au prelungit restricţiile şi regulile de distanţare socială cel puţin până la începutul lunii mai. Austria a publicat, săptămâna trecută, un calendar care detaliază planul său de ridicare a restricţiilor în vigoare contra pandemiei; acest plan va începe după Paştele catolic (12 aprilie) prin redeschiderea micilor afaceri. La rândul său, şefa guvernului danez Mette Frederiksen a anunţat şi ea o ridicare graduală a restricţiilor, cu redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a şcolilor primare pe 15 aprilie.

Presiuni asupra guvernului britanic

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat sâmbătă că Regatul Unit nu a atins încă vârful epidemiei de COVID-19 care ar permite o relaxare a restricţiilor de circulaţie, Bilanţul morţilor în spitalele britanice a ajuns aproape la 9.000, doar vineri înregistrându-se 980 de decese. În urmă cu trei săptămâni, Marea Britanie a impus carantina în încercarea de a stopa răspândirea virusului, iar asupra guvernului s-au făcut tot mai multe presiuni pentru a detalia cât vor mai dura restricţiile severe de circulaţie, în contextul în care oamenii sunt obligaţi să stea în case, iar multe companii nu au activitate. 

Mai mulţi miniştri au declarat că Marea Britanie trebuie să depăşească vârful epidemiei înainte de a avea loc schimbări în regimul de circulaţie, iar Hancock a spus că, deşi numărul internărilor a început să stagneze, nu există deocamdată suficiente dovezi pentru a avea certitudinea că răul cel mare a trecut.

Masca, ultima modă 

Masca de protecţie trebuie să devină „noul standard social“ şi de purtarea ei în public trebuie condiţionată relaxarea actualelor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, consideră Academia Leopoldina, o instituţie de referinţă în Germania. „Numai cu o protecţie sanitară suficientă se poate reveni la viaţa normală. Masca trebuie să devină ultima modă“, a declarat pentru săptămânalul „Der Spiegel“ un membru al acestei academii, insistând că generalizarea acoperirii gurii şi nasului în spaţiul public este o necesitate în contextul pandemiei de COVID-19. 

Problema cea mai importantă rămâne însă disponibilitatea acestui accesoriu pentru populaţie, cererea foarte mare pe plan mondial făcând măştile sanitare dificil de procurat.Cancelarul Angela Merkel a asigurat că ultimul raport pe care Academia Leopoldina îl va prezent, luni va juca un rol important în dezbaterea despre relaxarea măsurilor de izolare.

Guvernul de la Berlin se va reuni miercuri prin videoconferinţă cu conducerile landurilor germane pentru a discuta despre oportunitatea relaxării măsurilor restrictive menite să frâneze răspândirea coronavirusului, dorind un echilibru între aplicarea criteriilor sanitare şi pagubele economice create de aceste măsuri.

Şefa Comisiei Europene descurajează rezervările pentru vacanţa de vară din cauza COVID-19

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a sfătuit duminică pe europeni să nu-şi facă rezervări pentru vacanţa de vară pe fondul imposibilităţii de a face pronosticuri fiabile cu privire la efectele pandemiei de coronavirus, transmite EFE.

"Recomand să aşteptaţi înainte de a vă face planuri. Nimeni nu poate face acum pronosticuri fiabile pentru iulie şi august", a apreciat Von der Leyen, într-un interviu publicat în ediţia duminicală a cotidianului german Bild.

Agenţia EFE aminteşte că guvernul german a adoptat o hotărâre potrivit căreia, în cazul în care o persoană se vede nevoită să anuleze o rezervare, va primi un voucher pe care să-l poată folosi pentru o altă perioadă, însă nu îi vor fi înapoiaţi banii. În acest fel, se încearcă reducerea la maximum a efectelor asupra sectorului turistic pe care le-ar presupune anulările în masă.

Von der Leyen a manifestat un oarecare scepticism faţă de această măsură şi a amintit că, la nivel european, prevalează principiul de a-i oferi clientului ambele opţiuni. Şefa executivului european a explicat că operatorii din sectorul turistic pot acorda prioritate voucherelor şi îşi pot sfătui clienţii să opteze pentru ele, însă fără să-i împiedice să-şi ceară banii înapoi, dacă aceasta este dorinţa lor. 

OMS avertizează că ridicarea prea devreme a restricţiilor poate duce la o recrudescenţă ''mortală'' a pandemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat vineri că relaxarea prematură a măsurilor de limitare a epidemiei de COVID-19 poate provoca un nou val de îmbolnăviri, transmite AFP.

''Ştiu că unele ţări pregătesc deja tranziţia pentru încetarea restricţiilor de circulaţie. Ca toată lumea, OMS ar dori să vadă că restricţiile încetează. În acelaşi timp, ridicarea prea devreme a restricţiilor ar putea duce la o recrudescenţă mortală'' a pandemiei, a declarat directorul organizaţiei cu sediul la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ''Revenirea ar putea fi la fel de fatală ca şi propagarea dacă nu este gestionată corespunzător'', a adăugat el într-o conferinţă de presă online.

OMS acordă consultaţii statelor la elaborarea strategiei de relaxare treptată a restricţiilor. Pentru ca procesul să se desfăşoare în siguranţă, organizaţia consideră că trebuie îndeplinite şase condiţii: controlul transmiterii coronavirusului; asigurarea ofertei de asistenţă medicală şi îngrijiri; minimizarea riscului în mediile expuse, cum sunt azilurile pe termen lung; implementarea de măsuri de prevenire la locurile de muncă, în şcoli şi alte locuri aglomerate; controlul riscului de cazuri provenite din străinătate; responsabilizarea populaţiei.

''Fiecare individ are un rol în înfrângerea pandemiei'', a insistat Tedros. 

Majoritatea statelor sunt de părere că între sănătatea publică şi redresarea economică trebuie găsit un echilibru şi nu este simplu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite