Numărul elefanţilor din Tanzania a scăzut drastic. Specialiştii vorbesc de timpul rămas până când vom asista la dispariţia acestor animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elefant găsit ucis de autorităţile din Tanzania. FOTO: AP
Elefant găsit ucis de autorităţile din Tanzania. FOTO: AP

Braconajul a atins cote alarmante în Tanzania ceea ce a dus la diminuare drastică a numărul elefanţilor, ceea ce ar putea duce la dispariţia definitivă a acestei specii de mamifere din ţara africană, potrivit Societăţii de Protecţie a Elefanţilor din Tanzania (TEPS).

O conferinţă a TEPS a avut loc vineri la Dar es-Salaam în care a fost prezentată situaţia dificilă din prezent în ceea ce priveşte protecţia elefanţilor şi problemele cu care se confruntă cei din sfera de protecţie a animalelor.

„Aproximativ 30 de elefanţi sunt ucişi zilnic (…) În acest ritm, elefanţii vor fi exterminaţi complet până în 2020”, au susţinut specialiştii TEPS.

Reuniunea a avut loc sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, evenimentul propunându-şi să identifice modalităţi de a opri masacrarea elefanţilor din Tanzania. Statul african, prin reprezentaţii săi, a punctat faptul că este determinat să protejeze „fauna excepţională”, dar este dificil să facă faţă grupărilor criminale organizate care folosesc metode complexe pentru a-şi îndeplini scopurile lor.

În deschiderea reuniunii, preşedintele Tanzaniei, Mohamed Gharib, a cerut asistenţă internaţională pentru a lupta împotriva reţelelor de braconaj „complexe şi bine organizate, în şi în afara ţării”, potrivit „Le Monde”, ediţia electronică.

Autorităţile tanzaniene au lansat anul trecut o campanie controversată împotriva braconajului, prin care era permisă utilizarea armei pentru „a ucide” braconierii surprinşi în acţiune. Actul normativ a fost suspendat după ce au fost prezentate numeroase cazuri în care autorităţile au folosit demers legislativ pentru abuzuri îndreptate contra populaţiei locale care au dus la furturi, violuri sau crime.

De asemenea, directorul TEPS a cerut armatei să intervină pentru a ajuta în lupta împotriva braconierilor.

Acţiunile de braconaj în care sunt vizaţi elefanţii sau rinocerii au cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani în Africa, în urma cererii puternice de fildeş şi de coarne în Asia şi Orientul Mijlociu. În 2013, potrivit TEPS, în Tanzania mai trăiau aproximativ de 13.000 înregistraţi de autorităţi, faţă de aproape 70.000 în 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite