NATO greşeşte când dă prea multe explicaţii Rusiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre NATO se întrec în a face pe plac Moscovei atunci când se hazardează în a găsi scuze ori de câte ori se produce o schimbare minoră. În timp ce Rusia face din scutul de la Deveselu cel mai mare pericol din lume, ea a cucerit un teritoriu semnificativ în Estul Europei, fără a se oferi să dea vreo justificare. Aceasta este o strategie specifică celor ce doresc să ascundă propriile acţiuni.

Federaţia Rusă întră în Georgia şi se află la doar 30 de km de a pune stăpânire pe capitala unui partener de încredere al NATO. În tot acest timp, reacţia occidentală vine cu întârziere, lumea trebuie să se consulte, părerile sunt diverse. SUA ia de această dată măsuri de una singură, mutând câteva portavioane în regiune pentru a arăta Federaţiei Ruse că nu va permite ocuparea capitalei. Armata rusă se opreşte. Victorie. Pe de cealaltă parte, statele Europei arată cât de penibile pot fi în a-şi justifica incapacitatea de a lua decizii rapide în situaţii de criză. La noi totul este imagine.

În acest timp, statele NATO se tot scuză în faţa Rusiei că vor să pună 3 rachete la Deveselu, adică pe teritoriul NATO.

Ucraina vrea în Uniunea Europeană, politicienii vânduţi Moscovei nu. Lumea iese în stradă, Rusia vede că pierde Ucraina şi în doar câteva zile cucereşte Crimeea şi capătă astfel supremaţia militară la Marea Neagră.

Între timp, partenerii NATO se tot scuză în faţa Rusiei că vor să pună şi ei câteva bombe la Deveselu, adică pe teritoriul NATO. Facem scutul şi ce... trebuie să cerem părerea Rusiei? Dar ei ne-au cerut-o când au pus stăpânire pe Marea Neagră prin anexarea Crimeii? Dar când a mişcat rachete cu potenţial militar spre graniţa de Est a Federaţiei Ruse a cerut cuiva părerea?

image

Rusia face un joc foarte precis şi specific de informaţii. Pentru a scădea în faţa opiniei publice atacurile şi impresiile negative asupra propriilor acţiuni, extrem de grave, ridică la nivel de Război Rece o dezbatere care nici nu ar trebui să existe.

Practic, Rusia ascunde, prin retorica despre scutul NATO de la Deveselu, propriile acţiuni ofensive. În acest moment, importante forţe militare se află la graniţa de Vest a Federaţiei Ruse, inclusiv mini-arsenale nucleare. Am auzit ceva comentarii din partea oficialilor NATO? Pe de cealaltă parte, Rusia ţipă că în România au fost montate sisteme defensive care să limiteze potenţialul nuclear ofensiv al Federaţiei Ruse. De ce Rusia are voie să facă acest lucru pe propriul teritoriu, dar NATO simte nevoia să se justifice?

Faptul că România a decis să instaleze sau să accepte câteva rachete cu scop defensiv la Deveselu reprezintă o problemă internă. Ele nu pot avea un scop ofensiv pentru simplul motiv că nimeni nu poate ataca Rusia cu aceste câteva rachete.

Cu toate acestea, analiştii şi specialiştii militari continuă să ofere explicaţii Rusiei cu privire la acest aspect, deşi Rusia ştie mai bine decât ei că scutul de la Deveselu nu îi poate face nici un rău. Că poate limita în faze incipiente ale unui atac nuclear potenţialul ofensiv, da suntem de acord. Probabil vorbim de acele minute strategice ce pot fi câştigate şi pe care Federaţia Rusă, intenţii agresive având, nu doreşte să le ofere.

Agenţii Rusiei exagerează în mod voit problematica scutului arătând poze cu scheme strategice în care câteva din rachete pleacă dinspre România spre teritoriul Federaţiei Ruse; mai punem vreo două în Polonia, proiect care nici nu a început şi vreo trei în Turcia şi gata... NATO plănuieşte să atace săraca Rusie cu 10 bombe.

Noi cădem în penibilism încercând să dăm Rusiei explicaţii şi astfel intrăm în jocul său. Trebuie să facem ceea ce e de făcut indiferent de fanfara care cântă. Ba ar trebui NATO să acuze mai des public Federaţia Rusă de acţiunile militare pe care le realizează în afara propriului teritoriu naţional, dar chiar şi în interiorul teritoriului atâta timp cât acestea au scopul de intimidare.

Am ajuns în mod ipocrit să punem egalitate între scutul de la Deveselu şi acţiunile Federaţiei Ruse a de cuceri prin forţa armată noi teritorii.

Rusia a tras mai multe astfel de rachete în războaiele din Georgia sau Ucraina, decât există la Deveselu. Nici o dramă.

Pentru Rusia drama nu ar trebui să o reprezinte scutul de la Deveselu, ci sărăcia din satele Federaţiei Ruse şi decalajul inimaginabil faţă de lumea occidentală. Nu poţi fi astăzi o putere mondială dacă nu asiguri bunăstarea cetăţenilor. Federaţia Rusă foloseşte metode de acum un secol pentru a se impune datorită incapacităţii ei de a se ridica din mocirla în care se află. Polemica militară este numai bună pentru a spăla creierele cetăţenilor de către presa condusă exclusiv din biroul de la Kremlin. Pe cine interesează scutul de la Deveselu atunci când conducătorii Federaţiei Ruse sunt mai periculoşi decât zeci de bombe nucleare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite