Ministrul de Externe al Libanului şi-a dat demisia după ce a acuzat monarhiile din Golf de legături cu Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charbel Wehbe FOTO saudi24news.com
Charbel Wehbe FOTO saudi24news.com

Şeful diplomaţiei libaneze Charbel Wehbe a demisionat miercuri după ce a făcut declaraţii care au înfuriat monarhiile din Golful Persic, pe care le-a acuzat de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP, potrivit AFP.

Charbel Wehbe, primit de către preşedintele libanez Michel Aoun, căruia îi este apropiat, a cerut să fie „eliberat din funcţie şi responsabilităţi”, a anunţat el, într-o scurtă declaraţie la palatul prezidenţial.

Wehbe şi-a justificat plecarea din guvern evocând „ultimele evoluţii” după declaraţiile sale şi a dat asigurări că nu doreşte ca acest incident să fie „folosit pentru a dăuna Libanului şi libanezilor”.

Luni seara, într-o dezbatere la un post american de limbă arabă, Charbel Wehbe a sugerat că bogatele monarhii conservatoare de la Golful Persic se fac vinovate de ascensiunea Statului Islamic.

El a părăsit platoul de filmare furios, spunându-i interlocutorului său saudit că nu acceptă „să fie insultat de către un beduin”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul, dar şi Kuwaitul i-au convocat marţi pe ambasadorii şi însărcinaţii Libanului.

Secretarul general al Consiliului Cooperării la Golful Persic a denunţat declaraţiile ministrului libanez.

Riadul a deschis, printr-un comunicat, un val de critici, respingând şi condamnând „declaraţiile ruşinoase” ale ministrului libanez.

Relaţiile saudito-libaneze s-au tensionat în ultimii ani, în contextul în care Riadul denunţă influenţa în regiune a mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliata marelui său rival iranian.

Acest scandal este cu atât mai stânjenitor pentru Liban cu cât oficiali libanezi nu ascund, în discursul lor, faptul că mizează pe un eventual ajutor financiar al monarhiilor din Golful Persic în vederea unei relansări a unei economii lor în plină prăbuşire.

La peste nouă luni de la explozia din portul Beirut, soldată cu peste 200 de morţi şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei Libanului, premierul desemnat Saad Hariri nu reuşeşte să formeze un nou guvern, din cauză că principale partide rămân blocate în târguieli interminabile, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite