Lucrează 24/7, dar au beneficii pe măsură. Cum trăiesc liderii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de liderii politici ai acestei lumi, nu încape îndoială că munca lor este una asiduă, cu întruniri obositoare, discuţii cu mass-media, totul zi de zi fără repaos. „Serviciul“ unui lider politic nu ţine cont de zile libere la sfârşit de săptămână şi nici de vacanţele tradiţionale. Cu toate acestea, există beneficii substanţiale la care mulţi oameni de rând nu îndrăznesc să spere vreodată.

De exemplu, preşedintele Statelor Unite are la dispoziţia sa întregul personal al Casei Albe, inclusiv un chef de renume ajutat de o echipă specială la bucătărie, precum şi alţi 20 de oameni pregătiţi să îi satisfacă liderului de la Washington orice preferinţă culinară, indiferent de oră. Mai mult, Barack Obama poate să facă cumpărături în orice magazine doreşte, fără a fi deranjat de ochii curioşilor. La începutul lunii martie, magazinul Gap a fost închis pentru ca preşedintele să cumpere cadouri pentru familia în linişte.

Maşina prezidenţială a lui Obama este o limuzină Cadillac blindată, în valoare de 300.000 de dolari, fiind dotată cu un tub de oxigen, propriul ei sistem anti-incendiu, pneuri care nu se sparg, camere video cu infraroşu şi o rezervă cu sânge din grupa sanguină a preşedintelui. 

La aceste lucruri se adaugă şi avionul privat, echipa proprie de securitate care îi va asigura paza lui Obama pentru tot restul vieţii şi o pensie foarte generoasă, după finalizarea mandatului. Statul american garantează preşedinţilor retraşi şi fonduri special pentru activităţile lor ulterioare. Spre exemplu, fostului lider american Bill Clinton îi sunt plătite costurile pentru biroul său din New York. Valoarea? 500.000 de dolari.

Desigur, nu doar liderii americani beneficiază de oferte generoase pentru serviciile aduse ţării. Premierii britanici au la dispoziţie pentru recreere, reşedinţa Chequers, situată la 150 kilometri nord-vest de Londra. Chequers este un domeniu englezesc care datează din secolul al XII-lea.

Prinţul Phillip şi David Cameron, la Chequers

image

Nici preşedintele rus nu se poate plânge de beneficiile pe care slujba sa le implică. Un document de 32 de pagini dezvăluit de opozantul liderului de la Kremlin, Boris Nemţov, a scos la iveală opulenţa din viaţa de preşedinte a lui Putin. Liderul rus are acces la 20 de palate şi vile de protocol. În plus, Putin are o „flotă“ de 15 elicoptere şi mai multe iahturi, dintre care unul are 5 niveluri şi o toaletă în valoare de 75.000 de dolari. Putin a declarat în 2011 venituri în valoare de 115.000 de dolari.

Vladimir Putin şi căţelul primit cadou de la fostul premier bulgar, Boiko Borisov

image

Renumite sunt şi bogăţiile fostului premier chinez Wen Jiabao. O investigaţie a ziarului american New York Times a prezentat averea uriaşă pe care fostul prim-ministru al Beijingului o acumulase în 10 ani la conducerea guvernului chinez: Wen şi familia sa aveau bunuri în valoare de 2,7 miliarde de dolari. Retras din funcţie în 2013, fostul premier îşi ţinea banii în conturi off-shore, pe numele mamei, fiicei sau a fratelui său mai mic. 

Fostul premier chinez, Wen Jiabao

image

Proiectele de afaceri controlate de Wen prin membrii familiei sale erau de cele mai multe ori finanţate de companii deţinute de stat, dezvăluia New York Times. Fostul premier chinez se bucura de multă popularitate în rândul poporului său tocmai pentru că poza într-un om simplu, provenit dintr-o familie modestă. După publicarea investigaţiei, guvernul chinez a blocat accesarea publicaţiei americane în versiunea chineză pe teritoriul său.

Chiar şi politicienii australieni se bucură de beneficii după ce părăsesc postul. Foştii premieri australieni primesc o pensie de 200.000 de dolari anual, călătorii gratis şi le sunt acoperite costurile pentru personal şi birou, care se ridică la 300.000 de dolari în cazul fostului prim-ministru John Howard. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite