La Jihad şi înapoi - islamişti germani în Siria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de islamişti din Germania se află în prezent în Siria. După ce se întorc, aceştia pot constitui o ameninţare. Este însă la fel de posibil să revină lecuiţi de porniri belicoase.

Din perspectiva unui jihadist, există o mulţime de motive pentru a merge în Siria. Acolo autointitulaţii soldaţi ai lui Allah au ocazia să lupte împotriva unui regim secular. Au totodată ocazia să se implice în lupta dintre suniţi şi şiiţi, o luptă în urma căreia se va decide, conform unora, câştigătorul poziţiei dominante în Orientul Mijlociu. Există totodată perspectiva edificării unui stat islamic pe ruinele Siriei de azi.

Imboldiţi de astfel de idealuri, pe teritoriul Siriei luptă astăzi mulţi extremişti suniţi din străinătate. Numărul lor se ridică, potrivit institutului britanic Janes, la aproximativ 10.000. Cu toţii sunt adepţi ai ideologiei jihadului global, promovată de reţeaua al Qaida. În plus, acelaşi institut a numărat între 30.000 şi 35.000 de islamişti, care se consacră exclusiv luptei pentru putere din Siria, adică luptă pentru alungarea de la putere a regimului Assad.

Între aceşti luptători internaţionali, serviciul german de informaţii interne, Verfassungschutz, bănuieşte, potrivit săptămânalului Der Spiegel, că se numără şi 200 de jihadişti din Germania. Cei mai mulţi provin din landul federal Renania de Nord-Westfalia, şi mai bine de jumătate din ei sunt cetăţeni germani. În Siria, cei mai mulţi sunt concentraţi într-un aşa-zis "German Camp", o tabără de antrenament în care trăiesc mai ales jihadişti din Germania.

Este greu de stabilit ce rol joacă voluntarii din Germania în luptele armate. Sigur este doar că se află într-un teatru de operaţiuni în care sunt angajaţi şi luptători profesionişti cu mare experienţă, afirmă politologul Alexander Hamann, profesor la Universitatea tehnică din Aachen.

Unii din aceşti jihadişti internaţionali au luptat deja în Bosnia, Afganistan sau Irak, beneficiind de o experienţă mult mai vastă decât fraţii lor de arme proveniţi din Germania. Aceştia din urmă sunt, potrivit profesorului Hamann, "tineri, idealişti, care provin dintr-o zonă relativ paşnică a lumii, care nu poate fi comparată cu Orientul Mijlociu".

 fFără experienţă şi neinstruiţi, aceşti voluntari nu poti aruncaţi în luptă. Dar fiecare poate fi folosit potrivit specializării sale. Există, aşa se bănuieşte, unii care se ocupă deja de finanţele organizaţiei, sau care cultivă relaţiile cu presa.

Totuşi, potrivit Verfassungschutz, mulţi dintre jihadiştii germani nu se simt în Siria în largul lor. Adesea ei nu vorbesc limba arabă şi nu pot comunica cu tovarăşii lor din alte ţări. De aceea, se simt izolaţi. În plus, privaţiuni cum ar fi condiţii improprii de cazare şi hrana insuficientă, le scad serios elanul. La aceasta se adaugă frica de moarte, fiindcă taberele de antrenament ale islamiştilor sunt adesea atacate de armata lui Assad.

De aceea, jihadiştii germani prezenţi acum în Siria dar şi în alte ţări nu se vor întoarce neapărat în Germania ca terorişti instruiţi, în stare de a comite orice grozăvie imaginabilă. Mulţi au parte, potrivit Verfassungschutz, de experienţe demoralizatoare în străinătate şi vor, deziluzionaţi, să se întoarcă. Dar călătoria înapoi nu este atât de simplă, fiindcă adesea nu au viză de şedere în ţara în care s-au dus să lupte, nu au paşaport şi nici bani. Ca ultimă soluţie, le rămâne posibilitatea de a se adresa unei reprezentanţe diplomatice a Germaniei.

Material publicat pe dw.de.

Articol semnat de Kersten Knipp / Ioachim Alexandru.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite