Italia, Olanda, Franţa şi Germania şi-au închis temporar ambasadele din Yemen, din cauza violenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia, Olanda, Franţa şi Germania au anunţat că şi-au închis temporar ambasadele la Sanaa, după decizii similare ale Statelor Unite şi Marii Britanii, din cauza violenţelor şi deteriorării securităţii în Yemen.

Ministerul italian al Afacerilor Externe a anunţat vineri într-un comunicat că a decis să închidă temporar ambasada Italiei la Sanaa, din cauza evenimentelor din Yemen şi a deteriorării securităţii în ţară.

Decizia a fost luată în coordonare cu alte state care şi-au închis de asemenea ambasadele din această ţară. Ambasadorul Luciano Galli şi personalul ambasadei sunt în drum pre Italia, precizează comunicatul. Ministerul speră că eforturile de mediere ale emisarului ONU Jamal Benomar vor permite în curând restaurarea condiţiilor de securitate necesare revenirii personalului diplomatic în Yemen.

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a informat Camera Reprezentanţilor joi după-amiază că a decis de asemenea să închidă temporar ambasada Olandei la Sanaa, iar personalul a părăsit deja ţara, se arată într-un comunicat al ministerului.

"Situaţia din Yemen este impredictibilă în acest moment. Tensiunile politice şi riscul ca violenţele să se intensifice din nou m-au determinat să închid temporar ambasada din Sanaa. Regret că am fost nevoit să iau această măsură", a afirmat ministrul. "Acum că situaţia politică şi securitatea în Yemen au devenit şi mai nesigure, este important ca toţi cetăţenii olandezi să părăsească ţara cât de curând posibil", a adăugat Koenders.

La rândul său, Ministerul francez de Externe a anunţat miercuri într-un comunicat că ministrul Laurent Fabius a decis închiderea provizorie a ambasadei Franţei la Sanaa, începând de vineri, din cauza crizei politice şi degradării securităţii în Yemen.

"Suntem în contact strâns cu comunitatea franceză din Yemen, pe care o sfătuim să părăsească ţara cât mai repede", precizează comunicatul.

Ministerul german de Externe a anunţat vineri, pe contul său de Twitter, că a decis de asemenea să îşi închidă ambasada la Sanaa. "Din cauza situaţiei volatile a securităţii, ambasada noastră la Sanaa este închisă temporar. Colegii noştri au părăsit ţara în această dimineaţă", a precizat ministerul.

Arabia Saudită şi-a închis de asemenea ambasada la Sanaa, fiind prima ţară arabă care ia o astfel de decizie. "Ca urmare a deteriorării condiţiilor politice şi de securitate din capitala Yemenului Sanaa, regatul a suspendat toate operaţiunile ambasadei la Sanaa şi şi-a evacuat tot personalul, care a ajuns în siguranţă în regat", a declarat o sursă din Ministerul saudit de Externe pentru agenţia SPA, citată de Al-Arabiya.

Anterior, Statele Unite şi Marea Britanie au suspendat temporar operaţiunile misiunilor şi şi-au retras personalul diplomatic din Yemen, din cauza instabilităţii.

Aceste măsuri au fost luate în contextul în care criza din Yemen s-a intensificat luna trecută, după ce rebelii şiiţi houti au luat ostatic un consilier prezidenţial, au preluat controlul asupra palatului prezidenţial şi altor sedii guvernamentale, obligându-l pe preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi să demisioneze, apoi au dizolvat Parlamentul.

Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia. Yemenul este baza organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de Washington drept aripa cea mai periculoasă a reţelei extremiste, care a revendicat atentatul împotriva revistei franceze Charlie Hebdo la 7 ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite