INFOGRAFIE Rusia duce jocul provocărilor la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

NATO şi ONU se arată îngrijorate de mobilizarea masivă de trupe ruse lângă Ucraina, Australia supraveghează patru crucişătoare ruse care vin spre ea, bombardierele ruse patrulează până în SUA, iar un avion comercial european a fost la un pas de a se ciocni cu un avion militar rus care forţa spaţiul aerian al Europei.

Mobilizarea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina a atras reacţii din partea NATO şi ONU, care avertizează că există posibilitatea unui „război total” în zona de conflict. Mai mult, secretarul general al NATO a afirmat că în ultimele zile au intrat în Ucraina mai multe convoaie militare ruse, care conţin de la tancuri şi artilerie grea la muniţie şi soldaţi. 

La scurt timp după aceste semnale de alarmă trase miercuri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunat că, de acum înainte, bombardierele ruse vor efectua regulat zboruri de patrulă care vor porni din zona arctică şi vor ajunge până deasupra Golfului Mexic şi a Insulelor Caraibe. Făcând referire directă la tensiunile cu Vestul pe tema conflictului din Ucraina, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a transmis că afirmaiile făcute de secretarul general al NATO sunt false şi că Rusia n-a mobilizat soldaţi pe teritoriul Ucrainei. Avioanele de luptă dotate cu bombe vor zbura de-a lungul coastelor ruse, vor traversa Oceanul Arctic şi vor ajunge la coastele americane. 

Moscova anunţă consolidarea prezenţei militare în Marea Neagră

„În actuala situaţie, suntem nevoiţi să menţinem prezenţa militară în vestul Oceanului Atlantic şi în estul Oceanului Pacific, precum şi în Insulele Caraibe şi în Golful Mexic”, a declarat Şoigu. În timpul Războiului Rece, bombardierele ruseşti efectuau regulat zboruri de patrulă deasupra Oceanului Atlantic şi a Oceanului Pacific, însă s-a renunat la acestea după căderea Uniunii Sovietice. 

Fără a încerca să ascundă că noile zboruri de patrulă deasupra  Golfului Mexic şi a Insulelor Caraibe sunt o consecinţă directă a acestor afirmaii, Şoigu a plusat. Rusia va fi totodată nevoită să-şi consolideze prezenţa militară în Peninsula Crimeea din Marea Neagră, anexată în martie la Federaia Rusă. 

Infografie rusia

Zborurile ruşilor deasupra Europei, pericol pentru avioanele civile

Moscova numeşte tot „zboruri de patrulă” şi incursiunile avioanelor de luptă în spaţiile aeriene europene, fenomen apărut de la începutul acestui an, în contextul crizei ucrainene. Pentru că aceste zboruri nu sunt anunţate, ele prezintă un risc serios pentru aviaţia militară şi civilă care foloseşte în mod reglementat şi deschis spaţiul aerian european. 

Doar în ultimele luni au existat aproximativ 40 de incidente serioase din această cauză, potrivit think-tankului European Leadership Network (ELN), cu sediul la Londra. Unul dintre incidente s-ar fi putut încheia tragic, un avion comercial de linie al companiei Scandinavian Airlines (SAS) fiind la un pas de a se cioci cu un avion militar rus, potrivit unui raport publicat de ELN, care a monitorizat incursiunile avioanelor ruse în spaiul aerian european. 

Australienii se păzesc de crucişătoarele ruse

Însă provocările ruşilor nu vin doar pe calea aerului. Australia a anunţat joi că monitorizează patru nave ruseşti care se află în largul coastelor sale nordice. „Armata australiană monitorizează navele ruseşti, care traversează apele internaţionale către nordul Australiei”, au anunţat forţele armate australiene într-un comunicat.

Este vorba despre un crucişător „puternic înarmat”, un distrugător, un remorcher şi o navă de aprovizionare. Relaia dintre Australia şi Rusia a devenit tensionată în ultimele luni, pe fondul doborârii cursei MH17 deasupra estului separatist al Ucrainei. În avionul operat de Malaysia Airlines şi doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi se aflau 298 de oameni, dintre care 38 erau cetăţeni australieni. Toţi pasagerii au murit după ce avionul a explodat la o altitudine de peste 10.000 de metri, 

Pe fondul temerilor legate de tendinţele sale expansioniste, Rusia a demarat în ultimele luni o amplă operaţiune de etalere a forţei militare. Aşa cum reiese şi din declaraţiile lui Şoigu, Moscova se poziţionează drept victimă şi nu agresor, susţinând că acţiunile sale sunt cauzate de extinderea NATO periculos de aproape de graniţele sale. Astfel, ruşii au reluat operaţiunile militare din zona arctică, la care renunţaseră şi, mai nou, intenţionează să-şi redeschidă şi bazele din America Latină. 

Benzina ruşilor se scumpeşte

Şoigu a anunat că i-au fost deja alocate fondurile necesare pentru zborurile de patrulă, însă vistieria Rusiei se goleşte în ritm alarmant. Pentru a face rost de banii, ruşii au exportat mai mult petrol decât de regulă anul acesta, iar benzina ruşilor s-a scumpit cu 30% doar de la începutul acestui an. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite