INFOGRAFIE Program ascuns de instruire militară: CIA îi antrenează pe rebelii sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lunar, sute de luptători rebeli sunt instruiţi la bazele ascunse controlate de americani FOTO Reuters
Lunar, sute de luptători rebeli sunt instruiţi la bazele ascunse controlate de americani FOTO Reuters

Americanii au intensificat eforturile clandestine pentru sprijinirea opoziţiei siriene în lupta cu preşedintele Bashar al-Assad.

Puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) a extins masiv un program ascuns prin care instruieşte grupuri de militanţi rebeli din Siria, în efortul de a contracara o pierdere de teritoriu suferită în ultima perioadă de opoziţie.

În fiecare lună, sute de luptători rebeli sunt instruiţi la bazele ascunse controlate de americani. Efectivele sunt însă prea mici ca să poată reprezenta o contrapondere la grupările islamiste tot mai puternice în lupta pentru înlăturarea de la putere a regimului condus de familia preşedintelui Bashar
al-Assad.

Misiunea oficială a CIA în regiune este de a contribui la găsirea unei soluţii pentru criza politică, a anunţat Casa Albă, însă faptul că americanii instruiesc rebeli este deja un secret la vedere. CIA ar fi demarat aceste operaţiuni încă de la sfârşitul anului trecut, iniţial la o bază militară din Iordania.

Experţii ONU elimină armele chimice

Informaţiile privind consolidarea eforturilor de instruire a rebelilor sirieni vin în aceeaşi zi în care inspectorii ONU au anunţat că au început procesul de distrugere a armamentului chimic al Siriei, după ce regimul de la Damasc a predat o listă a tuturor punctelor în care are armament chimic, precum şi a facilităţilor în care poate produce astfel de arme.

Experţii au misiunea de a distruge un arsenal estimat la aproximativ 1.000 de tone, inclusiv câteva sute de tone de gaz muştar sau gaz sarin, repartizate în zeci de amplasamente, conform unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Până la 1 noiembrie, toate facilităţile în care Siria poate produce arme chimice trebuie distruse conform calendarului stabilit de ONU. Cu toate acestea, analiştii rămân sceptici cu privire la planul de dezarmare chimică a regimului al-Assad, în contextul în care opoziţia susţine că armata siriană a mutat deja o mare parte din arsenal în Iran sau în alte state „prietene” regimului de la Damasc.

Americanii îi laudă pe sirieni

Cu toate acestea, John Kerry, secretarul american de stat, a declarat că întreaga comunitate internaţională trebuie să recunoască meritele Siriei în acest program. „Procesul a început în timp-record şi suntem recunoscători Rusiei pentru cooperare, dar şi Siriei, bineînţeles, pentru consimţământ”, a declarat Kerry într-o conferinţă de presă comună, la finalul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe Insula indoneziană Bali. Totodată, Moscova şi Washingtonul au anunţat că vor organizarea, la jumătatea lunii noiembrie, unei conferinţe internaţionale de pace privind Siria, supranumită Geneva II, pentru a se găsi o soluţie politică la conflict, a declarat Lavrov. Anunţul vine la două luni de când cele două mari puteri au renunţat la planurile de a organiza un summit comun pe marginea situaţiei din Rusia.

infografie siria
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite