Experţii ONU în Siria, atacaţi de lunetişti
0
Lunetişti neidentificaţi au deschis focul asupra experţilor ONU sosiţi luni în Siria, obligându-i să suspende investigaţia acuzaţiilor comunităţii internaţionale care suspectează că forţele guvernamentale au folosit arme chimice în apropierea Damascului.
Inspectorii ONU au pătruns în suburbia Mouadamiya din sud-vestul Damascului, unde zeci de oameni au fost ucişi în urma unui presupus atac cu gaze chimice, petrecut săptămâna trecută, au transmis activiştii din capitala Siriei.
„Primul vehicul al echipei de investigare a armelor chimice a fost împuşcat în mod intenţionat de mai multe ori de către lunetişti necunoscuţi”, a transmis Martin Nesirky, purtător de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Deocamdată, nu au fost raportate victime.
Oficialul a adăugat că maşina atacată nu mai poate fi folosită. Experţii ONU s-au întors la unul dintre punctele de control ale guvernului pentru a înlocui automobilul distrus, potrivit unui corespondent al postului de radiodifuziune Voice of America.
Tot luni, cel puţin două obuze de mortier au explodat în apropierea hotelului unde sunt cazaţi membrii echipei de specialişti. Presa siriană a transmis că bombele au fost fabricate de „terorişti”, referindu-se la rebelii care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Cel puţin trei oameni au fost răniţi, potrivit agenţiei de ştiri SANA.
Sute de civili, în majoritate copii, au murit în noaptea de 21 august după un presupus atac sângeros cu arme chimice asupra suburbiilor din Damasc, pe care opoziţia siriană îl atribuie regimului al-Assad.
Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat duminică o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice.
Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice.
Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice" după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific" utilizarea armelor chimice.
Alte ştiri asemănătoare:
Prim-ministrul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat duminică, pentru postul de televiziune France 2, referitor la posibila utilizare a armelor chimice în Siria, că „membrii comunităţii internaţionale nu pot permite această crimă împotriva umanităţii”.
Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei
Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.
INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice
Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.
Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut
Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.
Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice
Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.
John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice
Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.
Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?
„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.
SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria
Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.
Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“
Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.