Prim-ministrul francez cataloghează posibila utilizare a armelor chimice în Siria drept „crimă împotriva umanităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat duminică, pentru postul de televiziune France 2, referitor la posibila utilizare a armelor chimice în Siria, că „membrii comunităţii internaţionale nu pot permite această crimă împotriva umanităţii”.

"Avem o solicitare, şi anume comisia ONU să poată să îşi desfăşoare ancheta în întregime, liber şi rapid pentru ca să fie stabilit adevărul", a declarat liderul de la Matignon, amintind că preşedintele François Hollande a discutat cu preşedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi cel australian, Kevin Rudd, precum şi cancelarul german, Angela Merkel.

"Se adevereşte că, fără îndoială, practic în mod sigur, regimul lui Bashar al-Assad a utilizat arma chimică împotriva poporului său", a adăugat Ayrault.

"Odată această anchetă terminată, aşteptăm din partea comunităţii internaţionale o decizie fermă, o decizie clară. Consiliul de Securitate se va reuni. Comunitatea internaţională nu poate permite această crimă împotriva umanităţii", a subliniat prim-ministrul francez francez.

Afirmaţiile lui Ayrault au fost în mare măsură susţinute şi de ministrul Afacerilor Externe, Laurent Fabius, într-un interviu acordat duminică publicaţiei franceze „Le Figaro”

 „Chiar dacă autorităţile siriene neagă, există dovezi care indică un atac chimic de amploare comis de Bashar al-Assad (…) Assad îşi bate joc de viaţa oamenilor şi de dreptul internaţional”, a afirmat ministrul francez.

Totodată, acesta nu uitat să reamintească de problematicile legate de opoziţia anumitor membri din Consiliul de Securitate al ONU, chiar şi în încercarea de a condamna acţiunea guvernului de la Damasc. „Problema este că, după cum ştiţi, acţiunea ONU riscă să fie blocată de opoziţia anumitor membrii din Consiliul de Securitate”, a adăugat Laurent Fabius.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri