EXCLUSIV Frank G. Wisner, diplomat SUA: „Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova. A reprezentat o uniune ciudată“
0Frank G. Wisner, fost diplomat american, a vorbit pentru adevarul.ro despre criza din Ucraina, despre importanţa Transnistriei în planurile lui Vladimir Putin, dar şi despre viitorul summit ce va avea loc la Riga, şi care ar putea reprezenta startul unor noi îngrijorări cu privire la intenţiile Rusiei. „Nu este un nou Război Rece, eu aş numi situaţia asta o criză, dar nu ucraineană, ci o criză a Rusiei“, spune Wisner.
Frank G. Wisner este un om de afaceri american, fost diplomat, cu experienţă vastă în zona Orientului Mijlociu. El a fost ambasador al SUA în India, Egipt şi Filipine, A fost secretar de stat interimar, în 1993, subsecretar al Departamentului de Apărare, pentru politică, în timpul administraţiei Clinton, subsecretarul pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională între 1992 şi 1993, în timpul conducerii lui George H.W. Bush.
Acum, Frank G. Wisner se află în Comisia Reţelei pentru Securitate Naţională şi în comitetul de conducere al „Refugees International“. Mai mult, Wisner este membru al consiliului în cadrul Parteneriatului pentru Siguranţa Americii, o organizaţie non-profit dedicată recreării centrului bipartizan în cadrul securităţii naţionale americane. Frank G. Weisner este membru al consiliului „EOG Resources Inc.“, iar în iunie 2013, el s-a alăturat conducerii Ergo, o companie globală de informaţii şi consultanţă.
Legăturile lui Frank G. Wisner cu România sunt mai profunde decât pare la prima vedere. Tatăl său, Frank Wisner senior, a fost unul dintre fondatorii biroului CIA pentru coordonarea politicilor - „Office of Policy Coordination (OPC)“, detaşat în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a fost unul dintre cei care l-au sfătuit pe Regele Mihai I şi pe familia sa să aleagă exilul. Mai mult, se spune că Frank Wisner senior a fost foarte supărat pe reacţia înceată a americanilor cu privire la ameninţarea de la acea vreme pusă de Uniunea Sovietică, că au văzut prea târziu ce li se pregătea. Atunci, rezultatul a fost un Război Rece ce a durat peste 40 de ani.
„Ne aflăm într-o criză, dar nu ucraineană, ci a Rusiei“
Singurul lucru pe care l-a reuşit Putin cu destabilizarea Ucrainei este că ne-a adus pe toţi laolaltă. Americanii şi europenii nu vor lăsa Ucraina la mâna lui. Cu toţii ne unim să-i transmitem un mesaj lui Putin: nu avem timp de o criză, a fost mesajul lui Frank G. Wisner.
„Eu n-aş zice că ne aflăm în cel de-al doilea Război Rece. Aş numi toată această situaţie o criză, dar nu o criză ucraineană. Aş numi-o o criză a Rusiei. Dar le spunem ruşilor: nu avem timp de o criză. Trebuie să fim clari cu Rusia: nu vrem să ne întoarcem la un Război Rece. Rusia trebuie să înţeleagă că Europa va fi unită, că NATO va fi unit, că vom susţine Ucraina“, a declarat Frank G. Wisner pentru adevarul.ro.
„Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova“
În ceea ce priveşte destabilizarea unor regiuni, Wisner ne sfătuieşte să ne gândim la adevărata problemă: nu cumva în spatele unor conflicte îngheţate se află o forţă externă? E posibil ca acesta să fie şi cazul Transnistriei.
Totdeauna m-am gândit că Transnistria este o adăugire artificială la vechea Moldova. Dacă mă gândesc la trecut, Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova, nu până când ruşii nu au ataşat-o teritoriului. A fost o uniune ciudată încă de la început, iar majoritatea etnică de acolo nu este aceeaşi ca în Moldova. Însă, problema care se pune nu este dacă Transnistria ar trebui să rămână cu Moldova sau să plece. Problema este cine anume cauzează această ruptură. Este oare dorinţa locuitorilor sau sunt ei agitaţi de o forţă externă? Frank G. Wisner.
Frank G. Wisner a mai discutat cu adevarul.ro despre acordul SUA cu Iran, despre Statul Islamic şi modul în care organizaţia teroristă a ajuns să controleze teritorii vaste din Siria şi Irak, dar şi despre eventuala decădere a „Daesh“ (Statul Islamic, în denumirea arabă).