Epidemia Ebola: bilanţul morţilor urcă la 961. De ce este această epidemie atât de greu de combătut?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 29 de persoane şi-au pierdut vieţile după ce au contractat virusul Ebola, bilanţul oficial al victimelor urcând astfel la 961. Deşi nu există un antidot pentru febra hemoragică Ebola, cei infestaţi pot fi salvaţi cu ajutorul unui tratament intensiv, iar epidemiile pot fi limitate atunci când se respectă condiţii stricte de carantină. Actuala epidemie este însă foarte greu de combătut, spun experţii.

La 6 august, numărul celor care muriseră din cauza infestării cu Ebola era de 961, a anunţat vineri seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Totodată, OMS a actualizat şi numărul total de cazuri, anunţând alte 68 de infestări noi. Astfel, numărul total al celor care au contractat virusul în actuala epidemie, izbucnită în martie, a urcat la 1.779. 

„Este cea mai mare şi mai constantă epidemie Ebola din istorie. Epidemiile precedente au izbucnit şi au rămas în sate izolate, cu populaţii relativ scăzute. Acum, această epidemie a cuprins mari zone urbane, ceea ce o face mult mai greu de controlat. Aşa că se extinde inclusiv în ţări vecine - Nigeria, Sierra Leone, Guinea - din focar, Liberia, şi există temeri că se va răspândi şi în alte ţări”, a explicat doctorul William Schaffner, expert în sănătate publică din cadrul Vanderbilt Medical Center, pentru „The Wall Street Journal”. 

„Realistic vorbind, singurul tratament este îngrijirea intensivă, care poate salva vieţile a jumătate dintre cei infestaţi, chiar şi mai mult. Tratamentul direct, vaccinurile, sunt deocamdată toate în stare de prototip, iar dezvoltarea lor va mai dura”, a adăugat Schaffner. 

Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Lui i s-a adăugat şi preşedintele Nigeriei, însă, în ciuda instituirii stării de urgenţă, nu se înregistrează progrese în încercările de a stopa epidemia. Sistemele publice ale acestor ţări africane sărace nu pot face faţă avansului galopant al epidemiei. Actuala epidemia Ebola este considerată cea mai gravă de până acum. Din 1976, de când s-a înregistrat prima epidemie, virusul s-a dezvoltat şi au apărut noi tulpini. 

În plus, numărul ridicat de străini care lucrează ca misionari sau voluntari în aceste ţări africane - Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria - creşte dramatic riscul de a duce virusul peste hotare. Deja, doi americani - un doctor şi o asistentă - care contractaseră virusul lucrând cu bolnavii au fost duşi în SUA, în timp ce un preot misionar spaniol a fost dus joi la Madrid. În New York există un potenţial pacient infestat, ţinut încă în carantină, în timp ce în Arabia Saudită, la Jebbah, un bărbat a murit în spital, fiind suspect de Ebola. Atât americanul, cât şi sauditul se întorseseră recent din călătorii în vestul Africii. 

În momentul de faţă, cercetătorii recunosc cinci tulpini Ebola: virusul Zair (ZEBOV), virusul Sudan (SEBOV), virusul Reston (REBOV), virusul Coasta de Fildeş (CIEBOV) şi virusul Bundibugyo (BDBV). Dintre acestea, doar ZEBOV, SEBOV şi BDBV au făcut victime umane, celelalte răspândindu-se între animale. 

Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este „fără precent”. Pentru prima dată, epidemia face ravagii în oraşe mari, chiar capitale, din Guinea, Sierra Leone şi Liberia.

„Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, a declarat Piot într-un interviu acordat CNN. 

Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict. Această epidemie se diferenţiază însă prin faptul că a devenit una internaţională foarte rapid - deja, s-au înregistrat cazuri de infestare în patru ţări.

INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virus, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

ebola grafic

SIMPTOME

Principalul simptom este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

TRATAMENT

Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. 

Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi. 

Click pe imagine pentru a mări

image

PREVENIRE

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

ISTORICUL EPIDEMIILOR

An: 1976

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 318

Număr morţi: 280

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 88%

Boala se răspândea prin contactul direct, iar epidemia a fost favorizată de refolosirea acelor şi a siringilor în spitale. Este prima dată când se recunoaşte virusul Ebola. 

An: 1976

Focar: Sudan 

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 284

Număr morţi: 151

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Epidemia se dezvoltă în spitale. Mulţi doctori şi asistene au fost infestaţi.

An: 1979

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 34

Număr morţi: 22

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 65%

Epidemia reizbucneşte în acelaşi focar precum cea din 1976.

An: 1994

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 52

Număr morţi: 31

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 60%

Epidemia are loc în taberele miniere din pădurea tropicală. Iniţial, este confundată cu febra galbenă, abia în 1995 se stabileşte că, de fapt, a fost vorba de o epidemie Ebola. 

An: 1995

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 315

Număr morţi: 250

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 79%

Epidemia a pornit de la un bărbat care lucra în pădure. Boala este transmisă în special între membrii familiilor şi în spitale. 

An: 1996

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 37

Număr morţi: 21

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 57%

Mai mulţi oameni au mâncat un cimpanzeu pe care-l găsiseră mort, în pădure. 19 persoane, cele care tranşaseră animalul, s-au îmbolnăvit. Celelalte cazuri de infestare s-au produs la rudele acestora. 

An: 1996-1997

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 60

Număr morţi: 45

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

Epidemia ar fi pornit tot de la un cimpanzeu găsit mort, în pădure, de un vânător. 

An: 2000-2001

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 425

Număr morţi: 224

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Principalele feluri în care oamenii se infestau erau participarea la înmormântările celor răpuşi de Ebola, contagiunea între membrii familiei sau tratarea pacienţilor - încă o dată, mulţi doctori şi asistente contractează virusul.

An: 2001-2002

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 65

Număr morţi: 53

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 82%

Epidemia se desfăşoară chiar la graniţa dintre Congo şi Gabon.

An: 2001-2002

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 57

Număr morţi: 43

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

An: 2002-2003

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 143

Număr morţi: 128

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 90%

An: 2003

Focar: ZEBOV

Tulpină: Congo

Număr infestaţi: 35

Număr morţi: 29

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 83%

An: 2004

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 17

Număr morţi: 4

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 41%

Epidemia Ebola izbucneşte în acelaşi timp cu o epidemie de pojar în aceeaşi zonă. 

An: 2007

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 264

Număr morţi: 187

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2007-2008

Focar: Uganda

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 149

Număr morţi: 37

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 25%

Este prima dată când se raportează o nouă tulpină. 

An: 2008-2009

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 32

Număr morţi: 14

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 45%

An: 2012

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 24

Număr morţi: 17

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2012

Focar: Congo

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 77

Număr morţi: 36

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 47%

An: 2014

Focar: Liberia, cu cazuri în Guinea, Sierra Leone, Nigeria

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 1711

Număr morţi: 932

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 54%

Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”. 

Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite