Egiptul, după lovitura de stat: criza, departe de a se fi terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de o săptămână după lovitura de stat care a aruncat Egiptul în haos şi l-a îndepărtat de la putere pe primul preşedinte egiptean ales în mod democratic, ţara este în continuare divizată.

Cuvintele „război civil“ apăreau în numeroase conversaţii, înaintea declanşării loviturii de stat care s-a încheiat cu îndepărtarea de la putere a lui Mohamed Morsi şi a Fraţilor Musulmani. Pe 8 iulie, masacrul în urma căruia au murit peste 50 de oameni a dovedit că povestea este departe de a se fi terminat.

Societatea egipteană rămâne divizată: de o parte se află simpatizanţii lui Morsi care se simt trădaţi, iar de cealaltă sunt cei care voiau ca el să dispară de pe scena politică. Mai presus de orice, egiptenii trebuie să se pună de acord în privinţa unui plan de revenire la democraţie, comentează jurnaliştii de la „The Economist“, într-o analiză dedicată subiectului.

Pe 8 iulie, judecătorul ales de armată pentru a prelua interimatul în fruntea ţării a dezvăluit etapele organizării de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, precum şi paşii care trebuie urmaţi pentru elaborarea unei noi Constituţii.

De cealaltă parte, discipolii lui Mohamed Morsi, care se tem pentru supravieţuirea lor, doresc revenirea acestuia la putere. Încă din 3 iulie, oamenii au continuat să protesteze în cartierele din estul oraşului Cairo.

Cele două tabere încă se învinuiesc una pe cealaltă pentru masacrul de pe 8 iulie, din faţa Gărzii Republicane, unde se spune că Morsi era ţinut captiv. Acţiunile forţelor de ordine se pare că au fost cel puţin disproporţionate. În acest timp, preşedintele interimar Adly Mansour a cerut demararea unei anchete.

La rândul lor, Fraţii Musulmani instigă la revolte împotriva armatei şi a şefului acesteia, Abel Fattah al-Sisi, cel care se află în spatele loviturii de stat. Atunci, procurorul general din ţară a emis mandate de arestare pentru liderii oraganizaţiei,acuzându-i de instigare la violenţă. Sute de membri ai Frăţiei, inclusiv Morsi, se află în spatele gratiilor.

Dornic de stabilitate în ţară, Sisi i-a cerut lui Mansour să îl asigure că are acelaşi obiectiv ca şi el: revenirea la democraţie. Prin urmare, alături de calendarul propus, preşedintele interimar a elaborat o serie de articole menite să înlocuiască Legea fundamentală a ţării. În continuare, 10 avocaţi au la dispoziţie o lună pentru a amenda Constituţia, care trebuie revizuită în decurs de două luni, de către 50 de reprezentanţi ai societăţii civile şi supusă unui referendum. Ulterior, alegerile parlamentare vor fi urmate de cele prezidenţiale.

De asemenea, Mansour l-a numit pe Hazem al-Beblawi, un economist în vârstă de 77 de ani, în fruntea Executivului.

Până acum, Fraţii Musulmani au respins toate propunerile venite din partea lui Mansour. De când membrii lor au fost reţinuţi, iar televiziunile au fost închise, nu sunt dispuşi să ajungă la un acord cu Mansour.

Prin urmare, este posibil să existe şi mai multe violenţe. Chiar dacă armata reuşeşte să oprească protestele şi violenţele de pe străzi, mai are încă o gravă problemă: situaţia economică a ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite