FOTO VIDEO Egiptenii îl acuză pe Morsi că a furat revoluţia. Protestatarii ameninţă cu „nesupunerea civilă totală” dacă preşedintele nu demisionează
0
Peste 14 milioane de egipteni au ieşit pe străzile din Cairo şi au ameninţat cu „nesupunerea civilă totală” dacă preşedintel Mohamed Morsi nu demisionează până marţi seară.
Sediul Frăţiei Musulmane, gruparea aflată la putere în Egipt, a fost capturat şi vandalizat luni de protestatarii care cer demisia preşedintelui. „Îi dăm lui Mohamed Morsi termen până marţi, la ora 17.00 (18.00 ora României) pentru a părăsi puterea şi a permite instituţiilor statului să pregătească alegeri prezidenţiale anticipate”, se arată într-un comunicat emis de gruparea Tamarrod, forţa de opoziţie aflată în spatele protestelor.
În cazul în care Morsi refuză în continuare să demisioneze, „marţi la ora 17.00 va avea loc debutul unei campanii de nesupunere civilă totală”, se arată în document.
Poliţia refuză să mai apere Frăţia
După câteva săptămâni de relativ calm la Cairo, manifestaţiile de masă au reînceput duminică la o scară nemaivăzută din 2011, atunci când a început Primăvara Arabă. Aproximativ 14 milioane de protestanţi au ieşit acum pe străzi şi cer înlăturarea de la putere a Frăţiei Musulmane, grupare ce a funcţionat clandestin până la răsturnarea regimului totalitarist condus de Hosni Mubarak.
Deja, patru miniştri egipteni care nu fac parte din Frăţie au demisionat în semn de solidaritate cu manifestanţii, marcând astfel izolarea totală a grupării care a câştigat alegerile anul trecut.
Protestatarii aclamă mişcările sociale de acum drept o continuare a revoluţiei care l-a înlăturat pe Mubarak şi confruntările care au loc acum cu forţele de ordine amintesc şi ele de manifestaţiile de atunci.
Opt protestatari au murit la Cairo
Opt persoane au murit în noaptea de duminică spre luni în jurul sediului Frăţiei, după ce gardienii au tras în tinerii care aruncau cu dispozitive explozive şi pietre. Ofiţerii de securitate ar fi recurs la focuri de armă pentru că poliţia nu mai oferă protecţie membrilor Frăţiei Musulmane, spun reprezentanţii grupării politice.
Principala nemulţumire a protestatarilor este că tranziţia din ultimii doi ani către un regim democratic a eşuat, iar revoluţia a fost furată. Ei acuză Frăţia, care face parte din mişcarea islamistă din Orientul Mijlociu, că s-a folosit de o serie de victorii electorale pentru a monopoliza şi centraliza puterea.
Singura soluţie acceptată de manifestanţi este „resetarea” legislaţiei pentru a corespunde principiilor democraţiei, iar pentru asta cer organizarea de alegeri prezindenţiale anticipate. Regimul Morsi respinge însă această variantă şi susţine că nu ar face altceva decât să distrugă statul democratic, numind protestele o încercare de lovitură de stat.
Societatea egipteană a reînceput să „fiarbă” de la începutul acestui an în contextul negocierilor privind noua Constituţie, pe care Frăţia a încercat s-o redacteze având la bază legea sharia a musulmanilor. Partidul şi-a îndepărtat astfel susţinătorii liberali şi pe adepţii secularismului, însă combinarea acestei iniţiative cu mai multe greşeli de gestionare a situaţiei economice este cea care i-a readus în stradă pe egipteni.
Citeşte mai multe:
Preşedinţia egipteană a apreciat că dialogul este singura modalitate de a scoate ţara din criză, în timp ce zeci de mii de egipteni manifestează duminică în Piaţa Tahrir, la Cairo, reclamând plecarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.
Cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale, doamna Laila Bahaa El-Din, ambasadoarea Republicii Arabe Egipt, la Bucureşti, a oferit vineri o recepţie. Atmosfera a fost sobră. Gazdele erau îngrijorate de evoluţia situaţiei politice interne, marcată de evenimente ce pot avea un final imprevizibil.
Mii de egipteni s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo, în aşteptarea protestelor de masă programate pentru acest sfârşit de săptămână cu scopul de a- forţa pe preşedintele Mohamed Morsi să plece de la putere.
Organizatorii campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care reclamă demisia preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, au anunţat sâmbătă că petiţia lor a fost semnată de peste 22 de milioane de persoane, relatează AFP.




















