Proteste în Egipt:  Opoziţia anunţă că petiţia privind demisia lui Morsi a fost semnată de 22 de milioane de egipteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care reclamă demisia preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, au anunţat sâmbătă că petiţia lor a fost semnată de peste 22 de milioane de persoane, relatează AFP.

"Am adunat 22.134.465 de semnături pentru petiţia noastră", a declarat Mahmoud Badr, un purtător de cuvânt al Tamarrod, într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei manifestaţii, în faţa palatului prezidenţial, care reclamă plecarea de la putere a şefului statului. Campania a anunţat anterior că a strâns 15 milioane de semnături.

La o populaţie depeste 80 de milioane de egipteni, numărul anunţat este mai mare decât al persoanelor care l-au votat pe Morsi (13,23 de milioane, reprezentând 51,7% din voturile exprimate) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în iunie 2012.

Susţinătorii lui Morsi subliniază, însă, că această petiţie nu are o valoare constituţională şi că doar alegerile pot decide rămânerea sau plecarea unui şef de stat.

Morsi a anunţat recent că intenţionează să îşi exercite mandatul până la acapăt, în iunie 2016.

Manifestaţii anunţate duminică, la apelul Tamarrod şi altor formaţiuni de opoziţie, coincid cu marcarea unui an de la învestirea lui Morsi ca preşedinte.

Opoziţia îl acuză că guvernează exclusiv spre profitul formaţiunii din care provine, Fraţii Musulmani, şi că urmăreşte să continue un sistem autoritarist. Susţinătorii săi pun însă accentrul asupra "legitimităţii" sale, obţinute în urma unui vot democratic.
 


Citeşte şi

UPDATE Cairo, în pragul unei noi revoluţii

Susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean Mohammed Morsi au început demonstraţii rivale pe străzile capitalei Cairo. Mii de manifestanţi, suporteri ai lui Morsi, s-au adunat în faţa moscheii principale din cartierul Nasr, pentru a aştepta aniversarea inaugurării lui ca preşedinte, care va avea loc duminică. Oponenţii preşedintelui protestează în diverse părţi ale capitalei egiptene.

VIDEO Obama sprijină protestele paşnice din Egipt şi îndeamnă la dialog părţile aflate în conflict

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la tulburările din Egipt şi l-a îndemnat pe preşedintele islamist Mohamed Morsi să se comporte în mod "mai constructiv", relatează AFP.

Mohamed Morsi recunoaşte că a făcut „greşeli“ de când este preşedinte, dar avertizează că protestatarii ameninţă să „paralizeze“ ţara

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a avertizat că tensiunile „ameninţă să paralizeze ţara“. Într-un discurs televizat care a marcat împlinirea unui an de mandat, Morsi a recunoscut, totuşi, că a făcut anumite „greşeli“ de când a devenit preşedinte.

Egipt: Ministrul Apărării avertizează că armata este pregătită să intervină în cazul izbucnirii violenţelor

Ministrul egiptean al Apărării a avertizat duminică seară că armata va interveni, dacă în ţară vor izbucni violenţe cu ocazia manifestaţiilor pregătite pentru zilele următoare de opozanţii preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Islamişti egipteni au coborât în stradă pentru a-l susţine pe Mohamed Morsi şi a "salva revoluţia"

Zeci de mii de islamişti egipteni manifestau, vineri, în semn de susţinere pentru preşedintele Mohamed Morsi, într-un context tensionat cu opoziţia, care face apel, la rândul său, pentru o mobilizare masivă la sfârşitul lunii, cu scopul de a cere demisia şefului statului, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite