INFOGRAFIE Pentru a complica activitatea inspectorilor, Damascul dispersează arsenalul chimic în întreaga ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria a început să disperseze arsenalul chimic în aproximativ 50 de locuri, cu scopul de a complica sarcina celor care urmează să îl plaseze sub control internaţional, scrie „The Wall Street Journal“.

WSJ, care citează oficiali americani sub protecţia anonimatului, afirmă că o unitate militară specializată, Unitatea 450, deplasează de multe luni, ceea ce a făcut inclusiv săptămâna trecută, aceste stocuri de arme chimice, de peste 1.000 de tone, potrivit unor experţi.

Aceste arme chimice au început să fie deplasate, în urmă cu aproximativ un an, dinspre partea de vest a Siriei, unde sunt stocate, către 24 de locuri importante pe teritoriul întregii ţări.

Unitatea 450 a început totodată să recurgă la zeci de locuri de mai mică importanţă, în total fiind vorba de aproximativ 50 de locuri, împrăştiate pe tot teritoriul sirian, scrie publicaţia.

În pofida acestei strategii, serviciile americane şi israeliene de informaţii apreciază că ştiu în continuare unde se află cea mai mare parte a stocurilor de arme chimice, adaugă cotidianul american de afaceri.

"Ştim în mod clar mai puţin decât ştiam în urmă cu şase luni despre localizarea acestor arme", a recunoscut unul dintre oficialii citaţi de ziar.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat să trimită ONU documentele necesare semnării acordului privind interzicerea utilizării armelor chimice, reclamând în schimb concesii importante Washingtonului.

Americanii şi ruşii au început joi, la Geneva, discuţii, prevăzute pentru cel puţin două zile, la care participă experţi în dezarmare, care vizează modul de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, o iniţiativă lansată luni de către Moscova şi care a îndepărtat ameninţarea unor atacuri occidentale asupra regimului de la Damasc.

ONU a primit cererea Siriei de a adera la  Conventia privind interzicerea armelor chimice

ONU a anuntat joi ca a primit cererea de aderare a Siriei la Conventia din 1993 privind interzicerea armelor chimice. „În urma cu cateva ore, am primit un document de adeziune din partea guvernului sirian referitor la Conventia privind armele chimice si il studiem, este in curs de traducere", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq.

El a precizat ca aderarea la un tratat deja semnat de alte tari necesita "anumite proceduri", care vor dura "cateva zile". "Este nevoie de un termen de cateva zile inainte ca o tara sa poata adera in mod oficial" la o conventie, a precizat el. Aderarea "este o prima etapa", a adaugat acesta.

Conventia privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnata la 13 ianuarie 1993 la Paris si intrata in vigoare la 29 aprilie 1997, interzice fabricarea, stocarea si utilizarea armelor chimice si interzice totodata semnatarelor sa ajute o tara terta sa fabrice sau sa sa utilizeze aceste arme. Aplicarea Conventiei, in special distrugerea stocurilor, este supravegheata de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga (Olanda).

Potrivit procedurilor aplicate de ONU pentru tratate, aderarea are acelasi efect juridic ca ratificarea si se produce in general cand tratatul este deja intrat in vigoare. Siria n-a semnat niciodata Conventia din 1993, insa a semnat Protocolul de la Geneva din 1925, care interzice utilizarea armelor chimice.

infografie arme chimice siria
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite